sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:196/303)

TORT WĄTRÓBKOWY 285

pieprz 1 słoik majonezu ok 200 ml 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia 1 ugotowane jajko do przybrania Przygotowanie: 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej wszystkie żyłki. Mielimy, rozdrabniamy lub po prostu blendujemy na jednolita masę. 2. Cebule obieramy z łupiny, i także rozdrabniamy bardzo drobno, w malakserze lub ścieramy na tarce.  3. Wątróbkę łączymy z cebula(...)konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale dno patelni i smażymy takie wątróbkowe nalesniki po jednej i drugiej stronie. 8. Ząbki czosnku obieramy z łupiny, przepuszczamy przez wyciskarkę do czosnku i dokładnie rozcieramy. Łączymy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kurczak z ananasem + film 188

wypróbowania. składniki na 3 porcje 50 dag piersi z kurczaka puszka ananasa 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy z oliwek kopiasta łyżka mąki pszennej mielona czerwona ostra papryka szczypta cukru sól przepis Umyte piersi odsączamy i kroimy na kawałki lub w większą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dłonią z pokrojonym mięsem . Następnie filety(...)czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki . Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru , doprawiamy papryką i solą, całość mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko

Smakowite Dania
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 230

olej do podsmażenia 3 ząbki czosnku 3 łodygi świeżego tymianku łyżka masła 150ml białego wina 50g uprażonych orzechów laskowych natka pietruszki posiekana do ozdoby sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Rozgrzej patelnię/rondel z grubym dnem na średnim ogniu. Pory przetnij na pół. Wlej łyżkę oliwy. Gdy się nagrzeje włóż pory. Posól, popieprz. Obsmażaj na złoty kolor(...)porami, dodaj gałązki tymianku i masło. Gdy masło się roztopi, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień. Przykryj patelnię, zostawiając mały otwór. Podgrzewaj przez 12-15 minut (sos ma delikatnie bulgotać) do czasu aż pory zmiękną, ale nie utracą kształtu. Aby sprawdzić czy pory są miękkie, wbij nóż w środek najgrubszego (ma się wbić bez oporów). Jeśli sos będzie

Moja Delicja
Sałatka z boczkiem i pomidorami. 179

cienkie plasterki ) 2 łyżki masła 4 pszenne tosty 4 pomidory 1 cebula dymka zielona natka pietruszki  1/2 pęczka szczypiorku 6 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę opłukać,osuszyć i porwać listki na kawałki. Plasterki boczku wysmażyć na suchej patelni,osączyć na kuchennej bibule. Masło roztopić w tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić(...)deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka w maślano-miodowym sosie na budyniu jaglanym ^^ 155

jednak miałam wątpliwości czy wkomponuje się w słodki budyń jaglany. Na szczęście moje obawy się nie ziściły i śniadanko mogę zaliczyć do jednego z ulubionych ^^ Fasolka pokryta maślano-miodowym sosem, na jogurcie i budyniu jaglanym, z dodatkiem kakaa i cynamonu, to jest to co łasuchy lubią najbardziej :P   ~ Budyń jaglany z fasolką szparagową, miodem, siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym, kakaem(...)łyżeczka masła Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżeczkę masła i miodu, czekamy aż się rozpuszczą i pokryją fasolkę. Kaszę i siemię lniane mielimy, umieszczamy w garnuszku razem ze słodzidłem i gotujemy na wodzie/mleku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy budyń do słoiczka/miseczki, dodajemy jogurt i fasolkę. Całość posypujemy kakaem i cynamonem. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 183

PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową).  Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch(...)pokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia.  Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy. Powstał sos paprykowy, który świetnie pasuje do kaszy. Właśnie z kaszą podałam. *********** SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 278

opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów, z dodatkiem parmezanu. Kotlety na ciepło polane sosem serowym. Kotlety w wersji na zimno, na kanapce z rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI(...)rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy

Szybko Szybkowar
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 198

korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu.  Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem,  chrupiącym w ustach i  przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki. Choć lista składników wydaje(...)kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej

SzczyptaSmaQ
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 199

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie(...)kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić

Kto ugości moich gości?
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 211

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 131

tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron :   Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób)  Składniki(...)pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik

vegetanie
Szisz kebaby 209

Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od  Chef Arkady . Polecam :) Składniki: 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi(...)kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz.  Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone

Pudełko rozmaitości
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 183

podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego 0,5 kg ziemniaków 1 szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka(...)kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY 338

Obiecałam przepis – no i jest! Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować. Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie. Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy! A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję(...)SKŁADNIKI: – kurczak – ok. 1kg – piwo – 0,33 l – sól – 1 łyżka – pieprz – do smaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek. Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym. Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem

Ostra na Słodko
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 218

proporcje zupełnie odwrotne. Chyba więcej nie muszę dodawać- liczby mówią same za siebie. SKŁADNIKI: 100g otrębów żytnich(ja używam firmy Sante) gorąca woda oregano sól  pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto(...)nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy

peanutbuttermonster
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 179

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)English Wiosenne curry z kurczakiem (6 porcji) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy sól i mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 2 cm kawałek świeżego imbiru , obranego i startego 1 czerwona papryka , pokrojona

karmelowy
Karmelowe gruszki 183

Smaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać(...)cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć mleko z żółtkami i energicznie mieszając zagotować. Po ostygnięciu dodać alkohol np. rum. Gruszki wyłożyć na półmisek, zalać sosem migdałowym, następnie ozdobić karmelem

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 228

kawałki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Roślinną mieszankę przełóż do naczynia do zapiekania (30 x 20 cm), skrop ekstraktem waniliowym, posyp cukrem i mielonymi migdałami. Potrząśnij naczyniem, aby składniki się wymieszały. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zimną margarynę pokrój w małe kosteczki, wrzuć do miski i palcami wetrzyj(...)rabarbar i jabłka, równomiernie ją rozprowadzając. Postaw naczynie na blasze w piekarniku i piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos. Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż do miseczek i koniecznie polewaj migdałową śmietanką osłodzoną syropem klonowym. Smacznego! 6 porcji

Roślinna - blog wegański
GRUSZKI Z SOSEM Z SERA BRIE 180

PORCJA DLA 4 OSÓB ; CZAS PRZYGOTOWANIA 0:20 Składniki: 4 połówki gruszek 1 łyżka rodzynek ⅓ łyżeczki mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego ⅓ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki zmiękczonego masła 1½ łyżeczki masła 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka 1 żółtko ⅓ szklanki kwaśnej śmietany 60g rozdrobnionego sera brie Przygotowanie: Wymieszać rodzynki, goździki, ziele angielskie, cukier trzcinowy i masło. Położyć(...)trzcinowym. Dobrze owinąć folią. Grillować na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu na boki, przez 30 minut lub aż będą miękkie. W czasie gdy gruszki się grillują przygotować sos serowy poprzez roztopienie masła w małym rondlu, na bocznym palniku. Mieszając, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko. Postawić z powrotem na palniki gotować na średnim ogniu, ciągle

naRuszcie
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 192

kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa. Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.    Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej    Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka(...)kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.    Smażymy do momentu odparowania wody.    Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.    Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.    Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.    Układamy na tacy posypanej

Maminek kulinarny
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 363

wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;) Składniki : 6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów  ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli  3 plasterki sera light  2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki papryka słodka  majeranek pieprz(...)Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy we wrzątku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką. Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się

Parowar Faceta