sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:198/303)

Gnocchi z masłem szałwiowym 205

można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa chili na zimę 196

Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu  Filozofia smaku . W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do  quesadillas z kurczakiem  albo do  quesadillas z serem . Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy(...)papryczki chili 1,5 kg podłużnych pomidorów 6 łyżek octu winnego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka cukru ok. 2 łyżeczek soli olej do smażenia Wykonanie: Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryki kroimy w małą kostkę. Na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Tort bolognese 275

Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 186

gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony sok z cytryny sól 1-2 łyżki mąki puree: 2 średnie brokuły 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony  Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut. Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu(...)odkładam. Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy. Przecedzam, by usunąć zioła. W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia. Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania. Wykładam na puree. Puree: Zagotowuję wodę w garnku wraz z łyżką soli. DO wrzątku wrzucam brokuły podzielone

W kuchni Karmel-itki
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym. 82

Składniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200 g śmietany 18% Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony(...)Następnie wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego :) #Ambition

Moje-pitraszenie
Zupa bryndzowa 279

wyobraźni, wy też możecie. Na początek kwestia zasadnicza – co to jest bryndza? Bryndzę robi się z bundzu owczego, który to lekko skwaśniał, lub jak kto woli – dojrzał. Bundz się mieli i taką zmieloną masę miesza z masłem i solą. Jeśli widzicie coś, co jest paskudnie żółte, to znaczy, że jakiś geniusz chcący się szybko dorobić, zmieszał zmielony bundz z margaryną(...)Jeśli po sezonie ktoś wam wciska oscypki, bryndzę i bundz owczy, to wyślijcie go na drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży

ladykitchen
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 148

cebulką uduszonymi pod mięsem. Cieniutka i wypieczona skórka, soczyste mięso, śródziemnomorski zdecydowany smak. Cytrusy w połączeniu z czosnkiem i rozmarynem to naprawdę świetny zestaw smaków do kurczaka. A sos z dna foremki idealnie można wyjeść do końca pomagając sobie świeżą bagietką. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy, waga około 1,5kg 600g malutkich ziemniaków sałatkowych /lub tyle samo drobnych ziemniaków, przeciętych(...)cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Karo in the Kitchen
Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami 146

pomidorów 150 g ricotty skórka otarta z 1/4 cytryny 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni mały pęczek świeżej bazylii oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki świeżo mielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki wody z gotującego się makaronu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól , pieprz kolorowy do smaku 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski Przygotowanie(...)starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły. W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

R'n'G Kitchen
Zmątwione krewetki ;) 116

ćwierć papryczki chilli żółtej garść natki pietruszki kilka listków bazylii 1 pomidor ( zapomniałam umieścić go na zdjęciu ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól  świeżo mielony pieprz Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Delikatnie zeszklić i dodać obrane z pancerzy krewetki. Chwilę podsmażać i dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz połowę posiekanej(...)pieprzem. Odcedzić makaron zostawiając kilka łyżek pozostałej po gotowaniu wody. Makaron dodać do krewetek.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podlać delikatnie wodą z makaronu aby powstało więcej sosu.  Zredukować płyn. Podawać posypane natką pietruszki  chilli. Całe gotowanie nie zajęło mi więcej niż

Jemy Pijemy
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 169

zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki Wykonanie. Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przecisnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek(...)dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.  Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. My lubimy gęsty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki z kaszą gryczaną 119

Składniki: 1 duża biała kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego) 2 cebule sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki(...)kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym

A Ty Smakuj Mnie
Dorsz na szpinaku 192

mrożonego szpinaku 0,5 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur) 50 ml kremówki  do smaku sól i pieprz mielony Kamis Przygotowanie:  Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę(...)masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać  do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.   Firmie Kamis bardzo dziękuję za pachnącą i aromatyczną paczkę z przyprawami

Ala piecze i gotuje
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 227

Przepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go

Smakowy Raj
Kurczak tikka masala 168

pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć kawałki kurczaka do jogurtu(...)Tuż przed ostatecznym przygotowaniem kurczaka wypłukać komosę w kilku wodach. Gotować komosę w podwójnej ilości wody do momentu jej odparowania. Po odparowaniu wody trzymać komosę pod przykryciem, by "doszła". Sos pół cebuli łyżka oleju 3 łyżki śmietany łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka startego imbiru 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub 3 łyżeczki koncentratu) Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie