Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem
Codzienna kuchnia niecodziennarazem przedstawiam wam najczęściej robione danie u mnie w domu, a to głównie dlatego, że jest to ulubione jedzonko mojego syna. Składniki: jedna pierś kurczaka 180-200 g śmietany 30% pieprz sól gałka muszkatołowa w całości świeża bazylia dobry twardy ser żółty makaron świderki Wykonanie: Pierś oczyścić, opłukać i pokroić na drobną kostkę lub paseczki i podsmażyć na patelni(...)Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu. Dodać pieprz, sól i zetrzeć trochę gałki muszkatołowej. Dodać kilkanaście listków bazylii. Gdy śmietana odparuje, zacznie gęstnieć - sos jest gotowy. Podawać z makaronem i posypać startym serem
Pysznie & PięknieIndyk to jedno z najzdrowszych mięs. Odpowiednio podane smakuje wyśmienicie. Ja proponuje zrobić pieczone podudzie bez skórki, otulone cebulą. Potrawa jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, polany sosem lub jako domowa szynka na kanapki, ponieważ bardzo dobrze kroi się. Mięso jest soczyste, daleko mu do suchości. Jest także pełne smaków. A my lubimy dobrze doprawione mięsko(...)sprawdzi się na świątecznym stole. Lepiej zrobić więcej, zachęcam <3 SKŁADNIKI: podudzie z indyka ok. 600-700 g. (bez kości) sól 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżka pieprz 1/3 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżka olej 4 łyżki cebula 2 szt. METODA: Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć
Kuchnia Pauletteskurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków, aby położyć na farszu aby się roztopiła- ja zapomniałam :)), zmniejszam ogień i czekam aż się rozpuści często mieszając. Kuskus wsypuję do miseczki, dodaję łyżeczkę soli i zalewam wodą. po 2 minutach (gdy lekko napęcznieje, ale w środku będzie jeszcze twardy) dodaję go do sosu
Cook&Lovełyżeczka oliwy (5 g) 1 duża garść makaronu pełnoziarnistego (50 g) 1/4 główki brokułu (100 g) dowolne przyprawy (u mnie: sól, pieprz, chili, słodka papryka, zioła prowansalskie) Kurczaka kroimy na małe kawałki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Zagotowujemy wodę w garnku, lekko solimy, wrzucamy makaron, na górę kładziemy sitko z pokrojonym brokułem, przykrywamy i gotujemy - makaron wg instrukcji(...)opakowaniu al dente, brokuł na parze około 10 min lub wedle uznania. W międzyczasie wrzucamy mięsko na patelnie, podsmażamy na złoty kolor i gotowe! Jeśli ktoś bez sosu się nie obejdzie to proponuję przygotować czosnkowy z jogurtu greckiego :) SMACZNEGO! Wartość energetyczna*: 330 kcal 30 g białka 7 g tłuszczów 40 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifeuznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można(...)powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki
Tradycyjna Kuchniaindyka w marynacie Azjatyckiej Roleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur z Vermicelli firmy Melvit 600 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 3 marchewki(...)marynata Azjatycka Roleski ( marynata jest ostrawa ) 2 łyżeczki oregano Skworcu sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 do 1, 1/2 litra bulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 3 łyżki klarowanego masła Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym, następnie nacieramy marynatą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Odstawiamy na pół
Sama słodycz i szczypta chili100g sera żółtego, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam papryką mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję(...)plasterki. 3. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i dzielę na różyczki. 4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, brokuła i skrzydełka. Całość polewam sosem powstałym z pieczenia skrzydełek. 5. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Piekę około 30 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasikurczaka płuczemy ,oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzewamy bulion ,dodajemy liść laurowy ,wkładamy podsmażone udka ,zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i dusimy 10 min. Wyjmujemy udka ,dodajemy śmietanę wymieszaną z płaską łyżką mąki i posiekanym koperkiem ,dokładnie mieszamy (najlepiej zdjąć z ognia). Udka ponownie wkładamy do sosu
R'n'G Kitchenkurczaka myjemy, kroimy w kostkę 2 cm, ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Kukurydzę odsączamy. Wkładamy wszystko do misy multicookera, zalewamy wodą, dodajemy paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy pokrywę. Wybieramy program SOUP/BEANS, czas przygotowania 1 godzina. Po tym czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos
Marder&Marder Manufacturekurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach
królestwo garówkurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, posiekaną pietruszką oraz bazylią, dokładnie wymieszać. Pierś grillować na patelni. Do ryżu dodać mięso, pokrojone owoce, kukurydzę, całość polać sosem
Fit-aminakurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku. Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić. Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos
CookYourselfSkładniki: 200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g fileta z kurczaka, 200 g grzybów, 1 cebula, szczypta soli, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml mleka, 1 żółtko, łyżka sezamu Przygotowanie: Do miski wyłożyć pokrojone masło i biały ser. Dodać mąkę(...)przygotować ciasto tak jak na kruszonkę. Dodać sól, wodę i zagnieść miękkie ciasto. Zrobić z niego kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos beszamel. Roztopić masło, dodać mąkę, rozetrzeć, żeby nie było grudek i wlać cieniutką stróżką mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól, pieprz,gałkę. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.Następnie podsmażyć cebulę i grzyby
kulinarnajamka.blogspot.comKurczaka oddzielić od kości i mięsko zmielić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby kotlety były zbyt rzadkie dodać bułkę tartą . Formować małe kotleciki. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienia. Kotleciki podałam z sosem
O kuchni z uczuciemkurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł. Gdy nasz papier ryżowy jest miękki nakładamy farsz mięsno-warzywny na to kiełki, zwijamy w rulonik i podwijamy końce pod spód. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem
Amatorka kuchennakurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut. Przygotować glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy. Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą. Gotowe danie wyśmienicie smakuje z sosem
Świat Domowej Kuchnikurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z kefirem i majonezem. Sosem
Świat Smakuwieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej(...)Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora
Ratunku obiadsałat) dojrzałe awokado ogórek cebula marchewka słonecznik sól, pieprz, papryka słodka i ostra Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja ugotowałem kurczaka na parze, ale można go równie dobrze usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę obieramy, trzemy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki. Cebulę i ogórka również obieramy (ogórka wystarczy dobrze(...)umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek. Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki
Taste of imaginationChutney wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest to nic innego jak sos o gęstej konsystencji. Można je robić z owoców jak i z warzyw. Ja bardzo często robię dwa jego rodzaje. Pomidorowe chutney Pierwszy rodzaj chutney jakie robię to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ chutney jakie robię(...)wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie naddają się zarówno do mięs jak i do warzyw. Można je wykonać w mniej lub bardziej pikantnej formie. Wszystko jest kwestią smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooksmieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Szpinak mieszamy z gotowym sosem. Fetę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Jajka kroimy na plasterki i układamy na kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćmieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Szpinak mieszamy z gotowym sosem. Fetę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Jajka kroimy na plasterki i układamy na kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćrazem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większe dojrzałe mango 400 g filetu z indyka 3 garście żurawiny sól(...)himalajska pieprz kurkuma natka pietruszki 4 łyżki miodu olej kokosowy do smażenia śmietana 18% do zup i sosów 1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. 2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, jak indyk będzie prawie usmażony dodajemy żurawinę, mieszamy chwilkę podsmażamy
kruche babeczkipestek dyni. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można(...)zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj
Moja Mama GotujeKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki z gminy Lubaczów
Trzeci talerzłyżki przyprawy gyros albo kebab Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą do kebaba. Następnie obtaczam lekko w mące. Na patelnię rozgrzewam olej. Mięso smażę na rumiano z obu stron(...)cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana. Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą
Gotowanie Patkisię go bardzo szybko, a efekt rewelacyjny. Naprawdę zachęcam do spróbowania :) Składniki: 1,2-1,5 kg udźca z indyka 1 szklanka wody 1/2 kostki grzybowej przyprawa do kurczaka słodka papryka wegeta czosnek granulowany Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy połączyć, wymieszać i obficie natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. W szklance wody rozpuścić(...)kostki grzybowej i delikatnie podlać mięso. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1 godzinę. Następnie odkryć naczynie i piec kolejną godzinę często polewając powstałym sosem. Na koniec można zagęścić sos odrobiną mąki. Smacznego! Po więcej ciekawych przepisów i porad zapraszam również do portalu KobiecePorady.pl
kuchnia doskiNajprostszą wersję znajdziecie tutaj , dziś zaś wersja nieco bogatsza :) Osobiście najbardziej w niej lubię te chrupiące grzanki! Niebawem kolejna wersja sałatki Gyros... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 1/2 puszki kukurydzy, 3 pomidory, 3 kiszone ogórki, 2 tosty, szczypta ostrej papryki(...)osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać kukurydzą. Ponownie polać sosem. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać tostami pokrojonymi w kosteczkę. Polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć
Z miłości do słodkościcebulę pokroić w kostkę. Lekko posolić, popieprzyć i podsmażyć w małej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu aż cała woda odparuje i pieczarki z cebulą lekko się zarumienią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej przyprawę do gyrosa, łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowę każdego placka tortilli położyć pieczarki, mięso i posypać starty ser żółty. Placki tortilli złożyć(...)pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla i pozostawić do momentu aż ser żółty się rozpuści, a placki tortilli się zarumienią. Takie tortille podaję z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajdziesz tu kliknij. Smacznego
W kuchni u Monikiosolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię. Podsmażyłam aż smaki się zmieszały. Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam. Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami. Polałam oliwą i odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym. Następnie nakładałam na kotlety farsz. i plasterek(...)spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe! dla lubiących j a r m u ż polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalnemięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniakremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła(...)smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :) - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede
królestwo garówpiersi z kurczaka, jedną kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka. W samym czasie gotujemy makaron. Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam. Pierś w całości smażymy(...)zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając co jakiś czas. To sosu curry dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz. Pierś, którą smażyliśmy w całości kroimy na plasty i układamy na makaron. I voilà
Mój Smak na Życiekurczaka + przyprawa (kebab-gyros lub do drobiu) 1/2 czerwonej papryki 1 mały pomidor 2-4 listki sałaty 1/2 ogórka 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Sposób wykonania: 1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę. 2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy. 3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu
Kuchnia domowa Ani