sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:434/664)

Sałatka z ravioli (lub tortellini) z suszonymi pomidorami 251

zaserwowałam sobie na późny obiad GRILLOWANĄ PIERŚ Z KURCZAKA Z PYSZNĄ SAŁATKĄ Z RAVIOLI. Dzięki Iwona jest naprawdę super. SAŁATKA Z RAVIOLI SKŁADNIKI: 1 paczka pierożków ravioli (ja użyłam tortellini z serem pleśniowym i pieczarkami) 3 papryki: czerwona, żółta, zielona 1 młoda cukinia 1 czerwona cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA SOS: 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z przyprawami pokroić

Kuchnia Beaty
Makaronowa sałatka z kurczkiem 385

Makaron gotujemy al dente.  Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy bez tłuszczu. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki.  Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Makaron sałatę i resztę składników przekładamy do miski. Musztardę i oliwę  mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę oblewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. SMACZNEGO

Cukier&Puder
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 178

blady, z bolącym brzuszkiem i ogólnie nie w sosie. Uziemiony w domu z wykasowanymi na dziś planami, włączyłem, bąblowi leżącemu na kanapie, pod kocykiem w kolorze blue, drugą część Smerfów. Nie zliczę ile razy to już widział, straciłem rachubę przy 44 razie. A ja do kuchni. Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób

BaRepas
Kurczak curry z ananasem i papryką 297

minut do lodówki. Na patelni podsmażyć kurczaka. Podlać go wodą i dodać kostkę rosołową – poziom zakrywający mięso.  Paprykę wydrążyć, ananasa obrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.  Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak w majeranku na słodko 201

Składniki - 1,5 kg filetu z kurczaka - 1 kostka masła - 3 łyżki musztardy - 3 łyżki miodu - 6 łyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200 o C, mieszając

Świat Smaku
Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach 259

Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je

Buniabaje w kuchni
Bakłażany w adżice 323

Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od  Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję(...)zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki

Kulinarne przygody Gatity
KUKURYDZIAKI WEGETARIAŃSKIE 156

wariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Składniki: 100 -150 g pieczarek 1 mała papryka 1 cebula 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2995

absolutnie konieczne. My zjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla

Karo in the Kitchen
Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem 337

koperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera 1 cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron

W Moim Magicznym Domu
Grillowany kurczak z warzywami. 194

wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla.   GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Powiedz dietom nie
Wegetariańska tortilla 222

znakomicie imitowały -wydawać by się mogło- niezastąpionego kurczaka.  Chcecie się przekonać jak smakują? Nie widzę przeszkód! Możecie je przygotować choćby dziś :) Składniki (na 6 sztuk): 6 placków tortilli 1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g) 1/2 główki sałaty 3 pomidory 3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone skrzydełka kurczaka 213

Skrzydełka można podawać z grzankami. Składniki: 6 skrzydełek kurczaka marynata: 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy 2 goździki sól 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonych liści kolendry 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć. Kumin

Mama Gotuje
Kurczak z ananasem 141

ananasem wyśmienite. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem, obłożyć plastrami ananasa i podawać np. z ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 182

cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części

Życie zamknięte w smaku