sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:432/664)

Ajwar 181

BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje

PatiGotuje
Kotlety z gotowanego drobiu 238

mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy rozdrobnioną do farszu. Wbijamy jajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i  doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami, sosem- u mnie najczęściej koperkowym i surówką

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 202

Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki kirschu

Food Square
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 180

jaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre

Martyna Cooks
Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem. 205

spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody. A dodatkowo co jakiś czas łyżką polewać po wierzchu wytworzonym sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Penne z cukinią i kurczakiem 192

tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty 217

dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :) Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne mięsko z rusztu gotowe. Doskonale komponuje się z zieleniną i sosem czosnkowym

Kuchnia po mojemu
Pizza orkiszowa 348

około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika

Fit-amina
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 216

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska  2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami

ClauditteMissCooking
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 244

którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente

Moniki Smakołyki
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 264

oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto         Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek

Mania Gotowania
Szaszłyki z mięsnymi kulkami 211

zimno jak i na ciepło. Podałam z sosem czosnkowym i ketchupem. Po więcej przepisów na małe co nieco zapraszam na bloga do zakładki PRZEKĄSKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Mięsne kulki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 1 mała cebula papryka słodka sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 243

przygotowując obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka

Zgrabne Gotowanie
Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 235

kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy z zalewy. Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odkładamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
ZAPIEKANY MAKARON Z KURCZAKIEM 227

dente i osaczamy na sicie.Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju.Cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa i jeszcze przez chwilę podsmażamy aż cebulka będzie miękka.Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok.10-15 min.doprawiając solą pieprzem i oregano.Makaron wrzucamy do naszego sosu dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu posypujemy

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania