sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:427/664)

Curry z kurczakiem i kalafiorem 379

posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli oraz mięso. Gdy kurczak lekko się przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą

Smaki Na Talerzu
Kalafior po grecku (w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem cynamonu) 151

poniższego dania :) Kalafior po grecku to nic innego, jak duszone różyczki kalafiora w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem cynamonu. Pomysł na smaczne i lekko rozgrzewające danie. Jeżeli Wasze posiłki muszą zawierać mięso to na sam koniec dodajcie, np. gotowaną i pokrojoną pierś z kurczaka.  Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku

Ugotować
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 175

Czasem nachodzi mnie ochota na domowy, tradycyjny obiad, taki trochę „babciny” 🙂 Przedstawiam klasyczne pulpety w sosie koperkowym. Najlepiej smakują w towarzystwie marchewki i ziemniaków

Bullio
Sałatka z kurczakiem 182

naturalnego; 2 czubate łyżki ketchupu; sól, pieprz, ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.  Składniki sosu wymieszać, zalać nimi sałatkę i wszystko delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na dwie, trzy

In my kitchen
Pęczak znakomity 151

pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Jeżeli jesteście zwolennikami sosów z torebki to polecam sos grecki, który zróbcie wg. przepisu na opakowaniu, dodając łyżeczkę cukru i dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Danie gotowe ☺ Możemy tak przyrządzoną kaszę jeść jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub ryby. Można również potraktować ten przepis jako bazę i stosować dowolne dodatki w postaci

Kulinarne przemyslenia
Białkowy omlet ze szpinakiem i orzeszkami ziemnymi. 132

zaprzyjaźniony z kilkoma posiłkami takimi jak: omlety, szejki, w różny sposób przygotowywane piersi z kurczaka czy indyka, orzechy ziemne, banany i świeże warzywa. Dlatego też chciałam dzisiaj Wam pokazać posiłek, który zapewne każdy sportowiec zjadłby ze smakiem! Białkowy omlet po treningowy, ze szpinakiem w sosie czosnkowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi! Pysznie! SKŁADNIKI: - 1 jajo ekologiczne - 1 białko jaja kurzego

SMYKWKUCHNI
Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami. 158

produktów firmy  Uncle Ben`s  trzeba z nich korzystać.  2 piersi kurczaka woreczek  dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio  Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy

Dieta moja pasja
Pieczeń z kawałkami kurczaka 297

papierem do pieczenia. Dobrze uciskamy, by pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być podawane na zimno lub na gorąco do obiadu polane sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
SZYBKIE TOSTY Z MIĘSEM Z KURCZAKA 127

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Na chleb tostowy kładę rozdrobnione mięso pieczone najlepiej z fileta kurczaka. Następnie posypuję serem żółtym. Następnie wkładam do piekarnika i piekę aż ser się roztopi. Międzyczasie przygotowuję ulubione warzywa. Ja dziś przygotowałam ogórki. Na każdy tost kładę plastry. Następnie polewam sosem

Gotowanie Patki
"Cycki po góralsku" z pieczonymi ziemniakami 184

usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu. W małym garnku robimy sos. Wlewamy śmietankę i sery pokrojone w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia

Alutka-Gotuje
Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami. 148

Wykałaczkami spinamy dokładnie mięso formując kształt udka. A następnie dokładnie natrzeć je przyprawą do kurczaka. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia. Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka razy mięso polewać wytworzonym sosem.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Smażone udka z zupy... 172

kurczaka... Ugotowane mięso studzimy (żeby zwarło i się nie rozpadało), oprószamy przyprawą do kurczaka i lekko wklepujemy. Panierujemy w mące, następnie jajko i bułka tarta wymieszana z sezamem. Smażymy na małym ogniu, na oleju na złoty kolor. Mi najbardziej smakuje z ketchupem albo sosem meksykańskim lub słodko-kwaśnym.  Jeśli trzymamy mięso w lodówce, musimy je wyciągnąć min. godzinę przed

Pelusiowa Kuchnia
Curry z kurczaka z fasolką szparagową 165

smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Kebab drobiowy 133

popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest w sosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzieki czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka  szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki

Codzienne Gotowanie
Sos grzybowy z kawałkami kurczaka 132

zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego 1/2 piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku 1  śmietana ( 200 ml.) 1 liść laurowy WYKONANIE. Grzybki oczyszczamy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z kurczakiem, arbuzem i brzoskwiniami 212

miękkości, ostudzić i pokroić na małe kawałeczki. Na talerzu rozłożyć miks sałat oraz pokrojonego kurczaka. Jajko oskubać i pokroić w kostkę. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, z arbuza wydrążyć kulki. Ułożyć na sałacie. Jogurt zmieszać z oliwą z oliwek i konfiturą. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem. Oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Schab pod pierzynką ze szpinaku i żółtego sera 161

BULGOTAĆ SCHAB UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM( U MNIE ZNALAZŁ SIĘ TEŻ KAWAŁEK PIERSI Z KURCZAKA,DLA MOJEJ CÓRCI-I MUSZĘ WAM POWIEDZIEĆ ,ZE SPOKOJNIE MOŻNA TEN PRZEPIS WYKORZYSTAĆ DO  TEGO MIĘSA,BO BYŁO RÓWNIE DOBRE) ,PRZYPRAWIAMY ODROBINĘ PRZYPRAWĄ DO GIROSA ZALEWAMY MIĘSO NASZYM SOSEM I PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM,LUB 200 BEZ TERMOOBIEGU

Swojskie jedzonko
Soczysty kurczak a'la Michael 139

mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć  folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do  sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz

The Sweet Damsel
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 326

talerz. 3. Na tę samą patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem

My Culinary Art
Potrawka z kurczaka z kuskusem i warzywami 137

może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę podałam też dziecku na obiad - zachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl. mrożonego groszku 1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny 1 duża marchewka 10 łyżek kaszy

Kolorowy Przepisownik
Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami 133

danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem.  Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 kg pieczarek 3 cebule 250 ml śmietany 18% 3 serki topione śmietankowe

Kuchenne aromaty
Kurczak, pesto i szparagi 256

mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*. Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii. Smacznego! * Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto

Plate of Joy
Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym. 140

wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%. Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej. Sos. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem

BaRepas
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 170

różnych resztek. W tym tygodniu nie nagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila

Weekendy w domu i ogrodzie
Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) 139

przejdzie byle co. Wiem, że nie toleruje połączenia mięso + owoce. Ja z kolei uwielbiam kurczaka z jabłkami i tymiankiem mojej mamy, albo połączenia mięso + owoce w wykonaniu tesciowej (oczywiście zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Penne z kurczakiem i pieczarkami 296

wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć je. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, smażyć na patelni ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać pieczarki, śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać delikatnie wszystko razem, przykryć by sos się zagotował. Dodać pietruszkę na sam koniec. Smacznego

pink envelope
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 170

Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka

Ostra na Słodko
Zapiekanka z makaronem i brokułem 356

oraz posiekaną drobno cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka opruszoną przyprawą gyros.Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy brokuł oraz mały jogurt naturalny oraz dwie łyżki śmietany. Doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Aby sos był bardziej smaczny, możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać

Kuchnia Pełna Pasji
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym 168

osoby.   SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlać śmietanę, dodać

Passions hobbies life
Makaron mascarpone 143

Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Dorzucić na patelnię i dobrze zrumienić. Kiedy kurczak będzie rumiany dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 3 minuty. Dodać serek mascarpone. Mieszać aż się rozpuści. Spróbować sos i w razie konieczności doprawić. Do roztopionego sosu dodać dużą garść świeżej bazylii

W kuchni wieczorem
Roladki truskawkowe 174

oszypułkować, osączyć.  Przekroić truskawki wzdłuż.  Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać piersi w roladkę.  Obtoczyć dobrze roladki w samej mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.  Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym

Kuchnia Danusi
Myslac o wiosnie. Salatka. 202

myjemy i po osuszeniu wkladamy do miski. Pomarancze obieramy i kroimy na kawalki. Piers kurczaka myjemy, osuszamy i po oczyszczeniu kroimy w kostke. Doprawiamy papryka w proszku i tymiankiem. Podsmazamy na patelni. Solimy. Przekladamy do miski. Na koniec dodajemy prazone platki migdalowe. Skladniki na sos mieszamy ze soba, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i zalewamy nim salatke. Delikatnie mieszamy

Przysmaki Karolki
Wieprzowina w pięciu smakach 343

smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w sezamie 298

względu na burzliwy okres z nauką.   Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie źródła, gdyż robię(...)zmienić, gdyż mam już więcej czasu. Ps. przypominam także o trwającej do soboty do godziny 22 ankiecie w akcji "gotowanie za głosowanie". Składniki na 4 porcje: 1 filet z kurczaka (ok. 0.5 kg) ¼ szklanki mleka Sezam (moje opakowanie miało 300g, zużyłam ponad połowę opakowania ok. 200g) Mąką – ok. 100g 1 jajko Sól Pieprz olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka podzielić

Fabryka pomysłów
FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ II - SZPINAKOWO DROBIOWE SPAGHETTI 136

takiego obiadu nie potrzeba zbyt wiele produktów. Sos opiera się na bazie jogurtu naturalnego z małym dodatkiem śmietany słodkiej 12 %.  Jak wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy i zawiera to co najlepsze dla naszego organizmu, także wspiera nas w naszej zdrowej diecie. Dodatek stanowi chude mięsko mielone z filetów kurczaka.  A skoro to spaghetti to makaron pełnoziarnisty. I właśnie(...)mikrofalówce, odlać nadmiar wody. Czosnek zmielić razem z filetami drobiowymi. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Mięso podsmażyć na rumiano. Dodać szpinak, śmietanę i jogurt. Chwilę dusić, aż sos lekko odparuje. Doprawić sola i pieprzem ( ewentualnie naturalnym kucharkiem ). Makaron polać sosem

Kuchnia Paulettes
Menu na imprezę – propozycje przepisów 266

jednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla

Kuchnia Bazylii
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 449

minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Nakrywamy danie i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki (jeśli jest zimno możemy wynieść na balkon). Składniki przez(...)zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy

Poezja smaku
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 365

potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka 3 czerwone

Kolizje Smaków