Przepis na sałatkę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Szybka do zrobienia i smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 4 ogórki konserwowe mała cebula czerwona 4 jajka na twardo puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnemałych pulpecików) Mięso 50 dag mięsa mielonego z indyka miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex Sos brokułowo-serowy 1 l bulionu 1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży 25 dag pieczarek 50 g serka topionego o smaku Gouda 1/2 szkl(...)śmietanki 30% 2 łyżki mąki 1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić. 2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie
Kto ugości moich gości?swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina. Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana. oraz Wieżę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołudniowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii
Kuchnia Beatykubków smakowych, ach te nitki makaronu oblepione aksamitnym sosem... :) Jako, że nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie, moja Carbonara pełna jest również czosnku i natki pietruszki. Gorąco polecam! :) SKŁADNIKI ( 2-3 porcje) 200g wędzonego boczku 2 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu 2 jajka sól, pieprz natka pietruszki ( wedle uznania, u mnie 1/3 pęczka) świeża bazylia(...)dente. Odcedzić. Do garnka z makaronem dodać boczek z cebulką i czosnkiem, parmezan oraz posiekaną pietruszkę i bazylię, wymieszać. W miseczce roztrzepać jajka i wlać do makaronu, szybko i energiczie wymieszać, tak aby uzyskać aksamitny sos obklejający makaron. Jeśli nie zrobimy tego szybko i sprawnie może wyjść jajecznica ;) Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmakukarczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu Worhestershire Dodatkowo(...)najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około 25 minutach. Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec, w środek wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut
Mania Gotowaniaprzyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta – 100 g * sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą(...)pieprzem , paryką i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko „ścięte” ) Wyciągamy , mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy 2 mniejsze jajka , mąkę i przyprawy
Ostra na Słodkolubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie(...)/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/ Równie pyszny! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny
Ostra na Słodkosycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym. SKŁADNIKI (na 2 osoby) 3 średnie ziemniaki 1 wiejskie jajko 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan) kilka kaparów z zalewy plastry wędzonego łososia 2 czubate łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu(...)nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem
OstryKęssycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym. SKŁADNIKI (na 2 osoby) 3 średnie ziemniaki 1 wiejskie jajko 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan) kilka kaparów z zalewy plastry wędzonego łososia 2 czubate łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu(...)nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem
OstryKęsjajko 2 szalotki lub 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego 4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy Dijon ziarnka gorczycy sól pieprz pęczek kolendry opcjonalnie pomidor chili przygotowanie Ugotować bób - do wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek(...)ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę , drobno pokrojony pomidor i posiekane chili - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą
Stare Garyprzechowujemy, nie mrozimy, nie podgrzewamy). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to klasyka i jeden z najlepszych sposobów na szparagowy sezon. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Krem szparagowy biały Zielone szparagi z jajkiem Zrazy wołowe jak u babci .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important(...)scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniSkładniki : mrożony filet rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba 2 jajka sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, sól(...)smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć
Proste PotrawyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z białym serem z dodatkiem sosu śliwowego. Urozmaicona wersja tradycyjnych naleśników z serem. W takiej wersji lubię je
Marta GotujeSKŁADNIKI: pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni o średnicy 13 cm) 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia szczypta soli sos karmelowy ( z tej porcji uzyskamy małą filiżankę karmelu) 4 łyżki cukru białego 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietany
Basia w kuchni