ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl śmietany 30% cukier do smaku 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g) szczypta soli Sos: 250 g truskawek cukier kieliszek czerwonego wina Przygotowanie: składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy. Do płynnej części ciasta(...)minutę. Odstawiamy do ostygnięcia i kolejno ciągle ucierając wbijamy jajka. tak przygotowane ciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją. Ptysie rozcinamy wszerz
Luźna Kuchniadziś napiszę Wam parę słów . Składniki (na około 8 dużych naleśników) : 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody Cukier(jeśli chcemy naleśniki na słodko)/szczypta soli SWEET FREEDOM - Sos Czekoladowy! Chciałbym Wam też przedstawić mój ulubiony sos czekoladowy. Nie jest to żadna reklama, ale uważam
Chocolate Stop Temptingszklanka mąki pszennej zwykłej 1 szklanka mleka (u mnie 1,5%) 1 szklanka wody szczypta soli Wszystko BACH, BACH do miseczki, mieszamy ubijaczką do jajek i pozwalamy masie naleśnikowej się zrelaksować przez minut ok 10;-) Sos wiśniowy: ok 1/2 kg wiśni bez pestek - poza sezonem mogą być oczywiście mrożone 1/2 szklanki wody 1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki aromatu
Restauracyjka LiterackaDziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już od samego czytania cieknie ślinka! Takie pierożki robi się błyskawicznie i są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad dla dzieci i dorosłych, jak i np. danie na imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się(...)NADZIENIE: * ser biały / twaróg – ok. 150 g * żółtko – 1 szt * cukier – do smaku SOS KARMELOWY: * cukier – 2 łyżki * śmietana 30% – ok. 1/3 szkl * masło – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TORTELLINI: Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy
Ostra na SłodkoKrokiety ziemniaczane z serem, kiełbasą i jajkiem to doskonałe danie na bardzo pyszny i apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka
Smaczne Potrawyjakie do tej pory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe(...)podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgarść posiekanej kapusty pekińskiej - 1 spora cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 3 cm świeżego korzenia imbiru - 5 łyżek sosu sojowego - 200 gram makaronu Mie (do kupienia w marketach w sekcji z kuchnią orientalną) - sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - cytryna - sezam - dla wytrwałych - pałeczki :) Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić(...)warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min. W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić i zalać zimną wodą. Jajko rozbełtać w miseczce, rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać
Zgrabne Gotowanieząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie w mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Gdy się lekko zrumieni
Gosia gotujeOrzeźwiająca, pyszna wręcz idealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej na blogu sałatce z rukolą i jajkiem ). 'Moje' owoce można zastąpić każdymi innymi- wedle upodobań lub wykorzystać te, które macie dostępne w domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie. Jedynie czego kategorycznie zmieniać
Kraina Miodem Płynącaoznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca! Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. SKŁADNIKI: CIASTO : ** mąka pszenna – 2 szkl ** jajko L – 1 szt ** ciepła woda – 125 ml ** sól – 1 szczypta FARSZ: ** łosoś ( ze skórą(...)pęczek ** oliwa – 4 łyżki ** sól ** pieprz ** gałka muszkatołowa SOS: ** bazylia – 1 pęczek ** śmietana 30% – 50 ml ** sól morska ** pieprz ** czosnek – 1 malutki ząbek ** śmietana 18% gęsta – 50 ml ** cukier – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy
Ostra na Słodkososem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki soli pieprz(...)szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, drobniutko pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki ryżowe, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, tymianek, majeranek, cząber, sól, 1 łyżeczkę przyprawy
Rozpustne gotowaniepyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki: 5 jabłek 5 łodyg rabarbaru 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego) Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody(...)formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem. Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni. Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody
dom-agi.pltakże świetna przystawka na przyjęcie – jeśli posmarujemy pastą krążki pumpernikla. My najbardziej lubimy z ciemnym pieczywem i kiełkami brokuła. Pasta z tuńczyka i jajek: 4 duże lub 5 małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka
Poezja smakuoliwa z oliwek – po 2 łyżki * starty parmezan – 50 g * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * sól, cukier, pieprz, natka pietruszki * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru. SOS: Cebulę drobno siekamy, mango oraz truskawki kroimy w kostkę. Musztardę ucieramy z octem(...)oraz pokrojone owoce – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. SZPARAGI: Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z sosem! Smacznego
Ostra na Słodkomoim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie z dziurką Składniki: ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko
Kuchnia Danusi