sos do jajek - 5296 przepisów (strona:106/354)

Sos Holenderski 184

holenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki: 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Masło roztopić i mocno zagrzać. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić na puszystą masę. Nie przestając ubijać powoli cienkim strumieniem wlewać

Mama Gotuje
Kotlety jajeczne 307

drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku

Pełny talerz
serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym 219

pszennej + trochę do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania knedli mus: truskawki, cukier puder, ocet balsamiczny na sos Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Serek przekładamy do misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką. Masę serową przekładamy na stolnice obsypaną mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 302

sporadycznie. Ale zdarza mi się przygotowywać domową wersję takich potraw. SKŁADNIKI: nuggetsy 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta(...)opcjonalnie można jeszcze dodać przyprawy do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 minut. Aby przygotować sos, należy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać

Kuchnia w opałach
Kotlety mielone w sosie "3 sery" 222

tego przepisu powstają najzwyklejsze w świecie kotlety mielone :) Bardzo szybciutko się je robi i smakują wybornie! (zwłaszcza z tym sosem serowym... bajka!) Składniki:           KOTLETY MIELONE: 500 g. mięsa mielonego  1 jajko szczypta soli, świeżo mielony pieprz (więcej niż szczypta), czosnek (może być granulowany czy suszony, ale także można użyć w ząbku, świeżego) 3 łyżki(...)Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy je bardzo dokładnie ręką. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 min aby się przemacerowało. W tym czasie można przygotować sos. Kotlety formujemy w dłoniach i smażymy z obydwu stron na patelni z rozpuszczoną delmą i olejem. Powinny być zarumienione i z lekko brązowawym wierzchem

Jedzeniomania
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. 160

startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser, posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 120

odmrażam do kawy :) Na Święta zrobię nowe, polecam i Wam! Składniki na czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami  na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady(...)mikrofalówce, studzimy. Jajka i żółtko ubijamy na puszystą masę dodając po łyżce cukru. Następnie do masy jajecznej dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia wymieszany z kakaem i mielonymi orzechami, dokładnie mieszamy.      Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 170-175 stopni C. Pierwszą porcję sosu karmelowego mieszamy z ziarnami słonecznika

Rozpustne gotowanie
Wyśmienity obiad, czyli klopsiki i inne zjawiska 184

wystarczy podać do nich surówkę z kapusty i skład będzie identyczny. Do dzieła zatem, moi drodzy wspólnicy w kuchennych zbrodniach! Klopsiki w sosie pomidorowym 1,5kg łopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, majeranek odrobina mąki 600g passaty pomidorowej zioła: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra ew. koncentrat 2 łyżki śmietany(...)zmielić razem z bułkami odsączonych dobrze z mąki. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i łyżkę majeranku. Dobrze wyrobić, po czym odrywać po kawałku i kulać kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą na koniec obtoczyć w odrobinie mąki. Wszystkie kulki wrzucić do garnka z passatą, doprawić według gustu, jeśli sos wydaje się zbyt delikatny, można dodać jeszcze koncentrat, wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kotlety z kaszy jęczmiennej 129

czas na kaszę. Kotlety są pyszne bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień też smakują wybornie podsmażone na masełku czy wrzucone do sosu...polecam. Składniki: 40 dag kaszy jęczmiennej grubej 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki posiekanego lubczyku  2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej bułki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz(...)kaszy. Lubczyk drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Wbić jajka,dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym  sosem   czy bukietem warzyw.  Smacznego

Gosia gotuje
Placek po węgiersku 144

uważam, że co "kraj to obyczaj" ;) ). Dzisiaj jednak na talerzu znajdą się tradycyjne placki ziemniaczane (forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół(...)odrobinę sosu sojowego oraz majeranek.  Sos powinien być dosyć gesty, ale jeżeli nie jest to należy go jeszcze podgrzać bez przykrycia przez ok 10 minut. Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki po ich obraniu i umyciu. Odsączam z nadmiaru wody. Cebulę również obieramy i trzemy na tarce. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko oraz mąkę i po wymieszaniu przyprawiam

ChilliJemy
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 152

wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy(...)rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy

Marder&Marder Manufacture
Placki ziemniaczane 198

Składniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula  jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko.  Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym

Gaździnka warzy
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z gęstym czosnkowym sosem 227

szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki do przygotowania kurczaczków: - filet z piersi kurczaka (ok. 500g) - duży kubek płatków kukurydzianych - bułka tarta - 1 jajko (można zastąpić odrobiną mleka) - sól, pieprz (może być również przyprawa do kurczaka) - olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: - 100 ml gęstej śmietany (18%) - 2 ząbki czosnku - duża szczypta soli Przygotowanie: 1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno(...)kurczaka. Panierujemy każdy kawałek maczając najpierw w rozmieszanym jajku (lub jeśli ktoś woli w mleku), a następnie w panierce. 3. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy kurczaczki tak, żeby z każdej strony miały ładny złoty kolor. Kładziemy na chwilę na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie sosu: Sos warto przygotować wcześniej, żeby "przegryzł" się z czosnkiem. Śmietanę

Kraina Tysiąca Smaków
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 198

podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki(...)mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami. Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Bierzemy nóż i luzujemy skrzydełko z dużej kości: 1. Odcinamy

Poezja smaku