wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy(...)pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze
BaRepaswęgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu w kilka minut, polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka cukru(...)smażenia nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól,1 łyżkę cukru i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut
Smakowite Daniasurowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego(...)mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę. Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę
Świat Domowej Kuchniwytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski: Składniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki wody szczypta soli do smaku + sól do gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie trzepaczką rózgową albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle. Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam
Bea(u)ty kitchensosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól(...)czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek tymianek sól pieprz olej pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso
Słodka Stronajeśli nie macie maszynki do mielenia to użyjcie gotowego mięsa mielonego) 1 mała cebula 1 twarda kajzerka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 jajko mąka do obtaczania świeży koperek śmietana 30% i mąka do zagęszczenia sosu 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w dużą kostkę, zmielić za pomocą maszynki. Na sam koniec dodać namoczoną we wrzątku kajzerkę. 2. Następnie(...)masy dodać jajko, posiekaną cebulę, przyprawy i wszystko ze sobą połączyć. Jeśli według was masa jest zbyt klejąca się - dosypać bułki tartej. 3. Z przygotowanej masy formować mięsne kulki. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Przygotowane mięso schłodzić w lodówce (co najmniej 30 minut). 4. Następnie do garnka wlać wodę. Do wrzącej wody wrzucić pulpety wieprzowe. Gotować
Ugotowaćsię przyśnił! Sos z twarogu! Leci do internetu, patrzy, szuka, no i znalazła. W sumie to nie wymyśliła go, bo są przepisy w necie na taki sos, ale Madzia twierdzi, że nigdy o nim nie słyszała i się jej przyśnił. W sumie fajnie, też chciałbym mieć kulinarne sny :) Albo chociaż gołe baby żeby mi się śniły. Ale nie, ani jedno(...)drugą stronę, żeby nie było, że któraś płeć poszkodowana jest :) Więc nie trać czasu i bierz się za makaron! Makaron: 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 opakowanie mrożonego szpinaku Sos twarogowo-pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego 400 g twarogu półtłustego 70 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 75 g żółtego sera bazylia, czosnek, sporo słodkiej papryki Więc
Marder&Marder ManufactureDziś przedstawiam sałatkę z tuńczykiem. To wersja najbardziej znana. Dla chrupkości dodałam seler naciowy, który idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łodyga selera naciowego 1 duży ogórek kiszony 1/2 szklanki ryżu 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż płuczemy i gotujemy
tojestpyszne.blogspot.comSkładniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany(...)koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły
Aga w kuchniSkładniki: kasza jaglana 1 szklanka/sypka, woda 2,5 szklanki, jajka 1 sztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka/mrożona, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos pieczarkowy - w opisie w podanych ilościach kaszy i wody wieczorem ugotować kaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić(...)garnku nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem, kucharkiem, papryką, otrębami, bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno i na talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju
W Mojej Kuchni Lubięwarzywami i sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki cukinii i papryki na grilla Przygotowanie(...)małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze. Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa
karmelowySkładniki : 600 g łopatki wieprzowej 1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku 1 jajko pieprz i sól do smaku bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso(...)umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona kaszę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną
Gosia gotujemnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki bazylii szczypiorek oliwa albo sos balsamiczny sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy(...)rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy
Bon Appetit Małgorzatymąki 180 g cukru pół szklaki kakao 250 g ricotty 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli espresso 4 jajka laska wanilii szklanka orzechów Polewa: 2 łyżki masła łyżka żelatyny 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Sos: 1 mango 1 pomarańcza 3-4 ziarna kardamonu 15 listków mięty Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao(...)mieszamy ze sobą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ricottę, wanilię i zaparzone espresso. Dosypujemy porcjami suche składniki, cały czas miksując. Do masy dodajemy ulubione orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy masło, po chwili dodajemy cukier i kakao
sama złodycz