horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne(...)naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy zbierać
Chilli Czosnek i Oliwainspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny . Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawiamy na bok. 2. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżkę mleka i szczyptę soli. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju
Tajskie smakiProsta, 4 składnikowa sałatka z sosem śmietanowo-majonezowym Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 filet z kurczaka 2 garście czarnych oliwek 2 jajka kilka igiełek rozmarynu 1 łyżeczka oliwy 1. Jajka ugotować na twardo. Obrać pokroić na kawałki. 2. Filet z kurczaka pokroić na kawałki. Rozmaryn posiekać. Na patelni(...)rozgrzać oliwę i usmażyć kurczaka z rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. 3. Oliwki odcedzić i pokroić na kawałki. 4. Sałatę lodową posiekać i przełożyć do miski. Dodać jajka, oliwki i kurczaka. Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. odrobina soku z cytryny sól, pieprz Wszystkie składniki na sos wymieszać. Polać sosem sałatkę
Moja Galeria Smakuczerwonej papryki, przykryta kołderką z kiełków. W zasadzie to jajecznica z jednego jajka + jedno sadzone jajko na górze :) Lubię ten moment, kiedy żółtko rozpływa się jak złoty sos :) Składniki: 2 jajka średniej wielkości ćwierć czerwonej papryki 5-6 suszonych pomidorów kiełki brokuła (lub inne, np. rzodkiewki) ogórek szklarniowy sól i pieprz 1 łyżka oleju, którym zalane były suszone pomidory
Spektrum SmakuSkładniki pierś z kurczaka suszone pomidory w oleju - 6 szt 3 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Dodatkowo bagietka rukola czerwona cebula pomidor jajko ugotowane na twardo Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić(...)przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego. Przepis dodaję do akcji
pink envelopeostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty ( patrz uwagi ) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek(...)małego i duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne. Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Robimy lasagne! Rozsmaruj 1/4 sosu pomidorowego na dnie naczynia do zapiekania. Przykryj płatami lasagne i rozsmaruj na nich 1/2 sosu serowego. Następnie
Chilli Czosnek i Oliwacytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy(...)pomocy łyżki wir. Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego
My Culinary ArtBardzo znany i wyrazisty w smaku sos tatarski. Idealnie pasuje do jajek jak i grillowanych mięs. 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki(...)mini ogórki konserwowe siekamy bardzo drobno. Dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Taki sos idealnie sprawdzi się do jajek jak i różnego rodzaju mięs np. grillowanych
VioletoweKucharzeniemielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta , sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej i pieprzu kolorowego. Przygotowanie: Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje wyciskamy ją. Do mięsa dodajemy wyciśniętą(...)minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach
Aga w kuchniuformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 05 kg mięsa z udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona
W kuchennym oknie Ewysałaty lodowej 40 dag. ugotowanej w vegecie fasolki szparagowej 1-2 pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 1/4 papryki żółtej 3 gotowane jajka 4 rzodkiewki 1 pojedynczy filet z kurczaka szczypiorek sos winegret gęsty sos czosnkowy WYKONANIE: sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w kostkę, ogórki i paprykę w słupki, cebulę w piórka, wszystkie warzywa mieszamy(...)fasolkę kroimy na około 2 cm. kawałki, filet kroimy w wąskie paski, smażymy z ulubionymi przyprawami, jajka kroimy w ósemki, sałatkę układamy warstwami:warzywa, fasolka, filet-jajka-rzodkiewki, polewamy gęstym sosem czosnkowym i gotowe
Kuchnia BeatySkładniki: 1 kg ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość(...)Czosnek obrać i przecisnać przez praskę (ewentualnie drobniutko posiekać). Dodać do jogurtu wraz z posiekanym drobno koperkiem. Ziemniaki przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym. Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatrzymajmy, dla mnie ich smak również jest zbliżony do zielonej fasolki szparagowej. Składniki na 2-3 osoby: - 500g zielonych szparag - 1-2 jajka na osobę - 2 łyżki octu - szczypiorek do posypania - świeżo mielony pieprz - sól Składniki sosu winegret: - 1 łyżeczka musztardy dijon - 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka octu np.jabłkowego (lub innego) - 4 łyżki dobrej oliwy(...)wyjmujemy łyżką cedzakową. Na wrzącą wodę zsuwamy delikatnie następne jajko i postępujemy identycznie jak poprzednio. Każde jajko musi się gotować oddzielnie. Na talerzu układamy odsączone szparagi, umieszczamy jajko (jajka), całość polewamy sosem winegret, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli oraz pokrojonym szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdrowekomentarzach :) ale najpierw wypróbujcie ten przepis. Wytrawne muffinki na śniadanie Potrzebujemy (na 5 muffinek) 5 kromek chleba tostowego 5 niedużych jajek 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków pikantnego salami łyżeczka masła szczypiorek sól, pieprz (Opcjonalnie) słodki sos chilli Przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie powinno zająć Wam dużo czasu. Wystarczy kilka kroków. 1. Nasmarujcie średniej wielkości kokilki masłem(...)temperaturze 160 stopni. Do momentu aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie lekko płynne. 5. Po wyjęciu z piekarnika posypie muffinki szczypiorkiem, a jeśli lubicie skrócie jajka słodko ostrym sosem. smacznego
Okolice Palnika