sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:32/86)

Makaron Chow-Mein z tofu i żółtą papryką 176

czosnku 1cm kawałek świeżego imbiru 3 cebulki dymki 1 żółta papryka 200 g makaronu Chow-Mein 1 opakowanie (200g) Bio Tofu marynowanego w sosie tamari Polsoja 1 łyżeczka plus 1 łyżka oleju kokosowego 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 owoc anyżu gwiazdkowatego 2/3 szklanki mleka kokosowego odrobina sezamu do podania Wszystkie warzywa pokrój: czosnek i imbir w drobną kosteczkę, dymki(...)rozgrzej teraz 1 łyżkę oleju i wrzuć czosnek, imbir, przekrojoną trawę cytrynową oraz anyż gwiazdkowaty. Podsmażaj chwilę, aż uwolnią aromat, następnie dodaj pokrojoną cebulkę i paprykę. Smaż całość 2-3 minuty, wlej mleko kokosowe i podgotuj kolejne 2 minuty. Na patelnię przełóż gotowy makaron, podgrzej go z sosem i wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Makaron z warzywami przełóż

Roślinna - blog wegański
Mintaj pływajacy w porach 176

pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania(...)mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Chińska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 176

Składniki: 250 gram piersi z kurczaka 250 gram krewetek koktajlowych 4 plastry ananasa z puszki papryka czerwona 3 cm imbiru dwie trawy cytrynowe papryczka chili litr bulionu  marchewka ząbek czosnku szczypiorek  sól pieprz dwie łyżki sosu sojowego łyżka soku z limonki Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego pokrojone w drobną kostkę imbir, czosnek i papryczkę chili(...)oraz trawę cytrynową w całości. Gotujemy wywar przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka oraz paprykę. Marchewkę kroimy w słupki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym oraz

Mango Papaja
Policzki wołowe 190

chipotle - one są bardzo ostre, ale nie rezygnujcie z nich zupełnie - dzięki nim otrzymacie lekko wędzony aromat całego dania. Dla lekkiego zneutralizowania ostrości papryczek dodaliśmy sos z natki pietruszki, z czosnkiem i skórką cytrynową! Przy następnej wizycie w MAKRO koniecznie spakujcie opakowanie polików wołowych i przekonajcie się, że nie tylko te znane części wołowiny są smaczne! Jeśli już będziecie kupować(...)więcej informacji zapraszam na stronę MAKRO . Składniki: 1,5 kg polików wołowych, 1 litr bulionu wołowego, 1/2 litra wody, 1 cebula, 2 duże ząbki czosnku, 2 papryczki chipotle w sosie adobo, sól, pieprz Poliki umyć, osuszyć i oczyścić. Przekroić na kilka większych kawałków. Posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące. Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia z dwóch

Plate of Joy
Zielone curry z kurczakiem 262

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę(...)minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Tajska zupa z kurczakiem 222

kurczaka -1 marchew -1 cebula -50g groszku (może być mrożony) -100g kukurydzy "baby corn" -1/2 limonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego(...)minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule w kostkę. Trawę cytrynową, dzielimy na kawałki po 5 centymetrów. Na głebokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy przez 5 minut i dodajemy groszek i trawę cytrynową. Smażymy przez kolejne kilka minut. Do naczynia, w którym marynowało się mięso wlewamy wodę, mleko kokosowe

Smakuj życie!
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 236

pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce(...)oleju. Gdy będzie szklista, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę i mascarpone. Zagotowujemy i przyprawiamy solą, mieszanką „pieprz cytrynowy” i estragonem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę. Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną kaszę. Jeśli jej nie lubicie – wstawcie razem ze skrzydełkami obtoczone w oleju i przyprawach cząstki

Poezja smaku
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 168

coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli

Mania Gotowania
Zielone curry z kurczakiem 207

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę(...)minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Tatar po Kambodżańsku 116

zrobić Kambodżański Tatar 200 g polędwicy wołowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łodygi trawy cytrynowej obranej i posiekanej 150 g fasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu 1-2 papryczki chili(...)wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na bok. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć fasolkę, i chwilę ją podsmaż, dodaj trawę cytrynową i czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła posiekaj. Teraz połącz wszystkie składniki. Dodaj do wołowiny zawartość patelni, kiełki, zioła, mieszankę sosu

RafalCook
Kaczka w sosie śliwkowym 201

ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku kolendra świeża lub suszona trawa cytrynowa ( nie jest niezbędna) przygotowanie piekarnik nagrzać do 170 stopni marynata Do garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić  drobno  posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki,  suszone  śliwki(...)świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową . Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny  Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją  folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty

Stare Gary
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 293

pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki

OstryKęs
Sałatka tajska 153

kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili   2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć

Smaki Przyprawy i Kolory
Smażone dzwonka z leszcza marynowane w winie, sosie sojowym i soku z limonki. 185

około 800 g) 3 łyżki mąki   3 łyżki bułki tartej   1 jajko na marynatę: 1/2 szklanki białego wina   1 łyżka sosu sojowego   2 łyżki soku z limonki   1 łyżeczka pieprzu cytrynowego   1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:  Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy

Symfonia smakowa
Zielone curry z kurczakiem 234

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni(...)minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym

My Culinary Art