sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:41/86)

Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 319

dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa Tom Yum 246

listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum sól morska  olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie: Pierś kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjna sałatka warzywna 187

Chyba każdy z nas lubi sałatkę warzywną, nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć na święta czy rodzinne spotkanie w większym gronie. Przygotowanie sałatki nie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciąg dalszy współpracy - Skworcu. 175

produktów. Każdemu polecam i będę broniła firmy jak lwica. No dobrze, co było w tej pachnącej paczce: laska wanilii z Madagaskaru trawa cytrynowa z Egiptu przyprawa kaukaska (czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu cayenne, grzybów) sól cebulowa przyprawa do ziemniaków

Brzuszki Łakomczuszki
O sosie tatarskim słów kilka. 168

Święto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu i odrobiny śmietany, żeby nie było aż tak majonezowo i słono. (No i żeby

wcinaj to
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 271

także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w pół godzinki. To obiad, który znika z talerza jeszcze szybciej niż jest szykowany. A sos do kurczaka jest bardzo maślany i kremowy, bardzo serowy, bardzo kaparowy, bardzo cytrynowy… Bardzo, bardzo dobry! Piccata to nie nazwa dania, ale żeńska forma włoskiego słowa „piccato” – znaczącego tyle co „smażone na maśle, w formie plasterków(...)pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem – kremowym, mocno serowym, bardzo wytrawnym i wyraźnym. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek. Ostrym nożem odcinamy całe polędwiczki, a każdą pierś lekko dociskamy dłonią do deski i kroimy w poprzek

Karo in the Kitchen
Tajska zupa krewetkowa 283

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 2 kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania(...)krewetek, trawę cytrynową, papryczkę chili, rozgnieciony czosnek, imbir i liście kafiru. Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając, a następnie zalewamy 1,5 litra wody (najlepiej gorącej). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt intensywnie pod przykryciem przez 20 minut – powinniśmy otrzymać ponad litr wywaru. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem

Kulinarna Pokusa
Krewetki w gorącym sosie Sambal 158

rozgrzewających aromatów i satysfakcjonującej pikanterii. Krewetki w gorącym sosie Sambal to pyszna propozycja ze Słonecznej Kuchni, która ogrzeje przewiane, zimowe wnętrza i rozpieści podniebienia gęstym, wyrazistym sosem. Sos Sambal to pikantny dodatek kuchni indonezyjskiej, łączący w sobie ostrość chili i imbiru z karmelową łagodnością trzcinowego cukru i świeżym cytrynowym smakiem. Ta mieszanka idealnie pasuje do owoców morza

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jarzynowy bulion tajski 159

szalotka posiekana 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku posiekane 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 200 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 świeża czerwona papryczka chili 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego(...)ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić skropić olejem, wymieszać i trzymać w cieple. Do garnka nalać wody, wrzucić pokrojoną na 4-cm kawałki i zmiażdżoną trzonkiem dużego noża trawę cytrynową, liście limonki, plastry imbiru i doprowadzić do wrzenia.  2. Pietruszkę, marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki

Kuchnia Prezydentowej
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 333

mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy(...)pędów, choć w sklepach dostępne są zamienniki, np. pasta z trawy cytrynowej lub trawa w zalewie, one nie dorównają oryginalnemu produktowi. Wywar odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, dwie rozdrobnione papryczki chilli, pieczarki, sok z jednej limonki oraz skórkę otartą z dwóch owoców. Po kilku minutach dodajemy łyżkę cukru, sos rybny ok 3 - 4 łyżek, lub odpowiednio więcej gdy uznacie, że jest

Taste Of My Day
Tajska zupa Tom Yum Goong 165

oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej kolendry Zaprawa 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki soku z limonki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty chilli (może być sambal) 1 łyżka pasty

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z sosem kiwi 228

sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem. Dodać sos sojowy,oliwę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przekładać po kawałku na patelnię grillową (lub zwykłą) i podsmażyć(...)pokroić w słupki, dodać do reszty. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Również dodać do sałatki. Sałatki nie mieszać. Sos z kiwi 5 owoców kiwi 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 duża łyżka naturalnego miodu pieprz cytrynowy lub pomarańczowy do smaku Wybrać miąższ z owocu kiwi. Dodać wszystkie składniki (oprócz pieprzu) i zblendować na gładką masę. Przełożyć

gutfut
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 174

naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia(...)cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 215

wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym w smaku sosem, dobrze jest więc dodać jakiś pikantny element do środka. Moje wczorajsze quiche smakowało naprawdę fantastycznie i chociaż już po małym kawałku człowiek czuł się syty i szczęśliwy(...)czerwonej papryki kilka plastrów łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone trochę grubo pokrojonego szczypiorku  cytrynowy pieprz zioła prowansalskie pokruszony ser owczy typu roquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka trochę sera żółtego, startego na tarce Sos: 2 duże jajka 80-100 g śmietanki, min. 30% duża szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz szczypta soli (uwaga

Kuchnia Prezydentowej
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 171

czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * świeża papryczka chili – 1 szt * liście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżka * pędy bambusa – 2 łyżki * sól, pieprz * ryż SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokrojony filet(...)dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa

Ostra na Słodko