Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny(...)pikantne) 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło
DefinicjaSmakumnie niestety kiedyś zakupione w Lidlu mięso wołowe mielone i zamrożone na czarną godzinę) 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka tabasco 1 łyżka sosu chilli 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki prażonej cebulki zblendowanej olej świeżo mielony pieprz, sól Dodatkowo 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone kilka plasterków pomidora kilka
Piekielna Kuchnia Patifasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie przepłukać fasolkę(...)pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki
O kuchni z uczuciemczosnku · ½ papryczki chilli · 4 plastry ananasa z puszki · szklanka oleju · olej sezamowy Marynata: · 1 łyżka sosu sojowego jasnego(...)łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżka słodkiego sosu chilli · 2 łyżki brązowego cukru · 2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy
Mania Gotowanianitkę czyli flaczek. Zostawić skorupkę ogonka. Będą ładnie wyglądały, ale nie jest to konieczne.Wrzucić krewetki do miseczki, dodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką
Kuchnia Pokoleńczerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą(...)kukurydzą i fasolką dodać do mięsa. 4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec
Kto ugości moich gości?groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie(...)chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT
Tajskie smakiniewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki(...)mąka obtoczyła mięso. Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się
OstryKęsszczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwakonserwowy pokrojony w kostkę pół łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zmiksować za pomocą blendera. Ostry sos 1000 wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka sosu chilli grubo mielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Sos ziołowy: Składniki: kilka listków świeżej bazylii kilka łodyżek szczypiorku łyżeczka suszonego koperku łyżeczka pesto serek wiejski pół łyżeczki soku
Pasja Smakukuchni orientalnej, a przecież toteż właśnie ta kuchnia ma wszystkie składniki potrzebne nam do schudnięcia.Dziś Was kochani uraczę bardzo delikatną wersją dietetycznych kotlecików na bazie curry ,odrobiny papryczki chilli ,sosu sojowego i sezamu.Mnie osobiście bardzo to wszystko smakowało , ale są gusta i guściki ,więc nie będę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania(...)porcje. 50 dag.mięsa mielonego z kurczaka 40 dag.fasolki szparagowej 2 dymki 1 mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy z jajkiem , kaszą manną ,sezamem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimandarynki.Bardzo polecam. 1 mała kapusta pekińska 1 duża puszka mandarynek 1 duży zielony ogórek 2-3 pomidory duże 1słoiczek ciecierzycy 1 duża czerwona papryka 1 świeża papryczka chilli Sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 4 ząbki czosnku 1 jogurt grecki sól pieprz `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski.Mandarynki odcedzamy na sicie.Paprykę czerwoną myjemy,usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.Ogórek zielony(...)myjemy i suszymy,kroimy w półplasterki. Pomidory myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w kosteczkę.Ciecierzycę odsączamy na sicie z zalewy.Papryczkę chilli kroimy w drobna kosteczkę.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać w misce.Przygotować sos:Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem,sola i pieprzem.Polać sałatkę.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiryż basmati i dziki 0,5 szt. awokado 0,5 szt. grapefruit liście szpinaku 1 łyżeczka sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek pieprz 1 łyżeczka sos sojowy chilli 2 łyżeczki oliwa z oliwek 2 łyżeczki ocet balsamiczny Wykonanie. Sos sojowy, chilli, przyprawę do potraw Kucharek, pieprz i oliwę z oliwek wymieszać i zamarynować krewetki, około
Kulinarny karnet Christopherasmaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory i odrobinę soli. Gotuję do odparowania wody, pilnuję jednak, by się nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane potrzeby gęstość. Dla pizzy lepiej, by sos nie był wodnisty. Na koniec(...)sosu nie doprawiam ziołami, ani czosnkiem. Wlewam do słoików i pasteryzuję. Taki sos wystarczy tylko odpowiednio doprawić przed użyciem dokładnie w takiej kolejności, jak podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest
Ale Prostedymki 4 grzyby mun Sos: 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka sosu Hoi-sin ½ łyżki Worcestershire sauce 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka słodkiego sosu chilli 4 łyżki wody ½ szklanki zalewy ananasowej z puszki 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sokowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki
Mania Gotowania