sos chilli - 2107 przepisów (strona:10/141)

Sałatka z pieczarkami, grzankami i kurczakiem. 338

pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie:  Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie.  Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki.  Złączamy wszystkie składniki

Kuchnia Łukasza
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 152

majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie(...)WIniary Przygotowanie: Usmażoną pierś z kaczki i pomidory koktajlowe kroimy w cieniutkie plasterki. Botwinę kroimy drobno i mieszamy z sosem przygotowanym z miodu, sosu sojowego, octu, majonezu i sosu sweet chilli. Zostawiamy na 15 minut. Jajko i majonez roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy wodę gazowaną, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie łączymy masę za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryż ze smażona sałatą rzymską 102

Składniki: 2 sałaty rzymskie, 2 sztuki marchewki, 2 łyżki sosu sojowego, imbir, 3 torebki ryżu, sos chilli, orzechy włoskie, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki oleju sezamowego  Sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowana sałatę,cienko pokrojoną marchewkę(wiórki) i smażymy ok 4 minut,dodajemy sos sojowy i posiekany imbir.Danie podajemy z usmażoną w panierce piersią z kurczaka,ryżem

Wielki apetyt
Piecuchy (Calzone) 280

duża cebula, 2 ząbki czosnku – 400 ml passaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki

dom-agi.pl
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 163

wyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy stole  np. w restauracji. Składniki 4 szt. krewetki argentyńskie 0,5 szt. papaja olej do smażenia  Marynata 1 łyżka sos chilli 1 łyżka oliw z oliwek 0,5 szt. sok z limonki 0,25 łyżeczki kolendra 3 ząbki czosnek 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki trawa cytrynowa 0,25 łyżeczki starty

Kulinarny karnet Christophera
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 167

części.   Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki. Idealnie pasował do niej makaron  Chow Mein.    Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie. Ostrości nada również słodki sos chilli. Można ją podawać również z kładzionymi kluseczkami   i/lub   z sałatką z czerwonych buraczków. Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco. Moja córka po zjedzeniu powiedziała

potrawyregionalne
Sałata słodko-pikantna 147

Bardzo smaczna wersja sałaty do obiadu. Szybka i prosta w wykonaniu. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 2 kawałki papryki marynowanej 1 łyżka sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu Przygotowanie Sałatę płuczemy ,osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Paprykę osączamy i kroimy . Sałatę i paprykę wrzucamy do miski i dokładnie łączymy z wymieszanym wcześniej majonezem

R'n'G Kitchen
Sos pomidorowo-cukiniowy 121

zwał, ale pyszny.  Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby. Składniki: 2 kg cukinii 1/2 kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli sos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratu Wykonanie:  Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i szatkuję w malakserze. Cebule obieram i także siekam. Wszystko solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję

Bea(u)ty kitchen
Wrap z kurczakiem. 620

kurczakiem i sosem pikantnym jogurtowym. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Mała pierś z kurczaka tortilla pszenna 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli 50 g sałaty  30 pomidora 30 g ogórka bułka tarta  sól, pieprz Przygotowanie:  Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez

Kuchnia Łukasza
Schab Chow Mein 256

lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Grzyby mun zamaczamy w ciepłej

Mania Gotowania
Guacamole 122

nadaje się do jedzenia. Guacamole: 3 awokado (zielone lub odmiany hass – ciemne) 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka 1/2 limonki (sam sok) 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być ostry, to z pestkami) 1/2 łyżeczki rozdrobnionego w moździerzu kminu rzymskiego (można pominąć) 1 pęczek świeżej kolendry (koniecznie) 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 pomidor malinowy (można(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 awokado (zielone lub odmiany hass - ciemne) 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka 1/2 limonki (sam sok) 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być ostry, to z pestkami) 1/2 łyżeczki rozdrobnionego w moździerzu kminu rzymskiego (można pominąć) 1 pęczek świeżej kolendry (koniecznie) 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 pomidor malinowy (można

Poezja smaku
Gicz wołowa z warzywami. 115

Beef shank with vegetables. Składniki: 0,7 kg gicz wołowa 2 gałązki rozmaryn 3 szt. ziele angielskie 2 liście laurowe pieprz świeżo zmielony vegeta ocet balsamiczy czarny sos chilli bulion z drobiu Wykonanie: Mięso przyprawić i odstawić na 3 godziny, następnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego

Kulinarny karnet Christophera
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 132

ząbki czosnku - 2 Cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na cerę J )* - 2 łyżki kuminu w proszku* - 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy) - łyżka sosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)** - kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli * Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia

Smaki Brazylii
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 166

zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru.  Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki chilli (to zestawienie uzależnia!). Cenię sobie także słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe(...)oczom ukażą się apetyczne, złociste jabłka, satysfakcja jest ogromna :) Ale moment ten jest nie tylko ekscytujący, jest też niebezpieczny. Patelnia jest gorąca, a kryjący się pod warstwą francuskiego ciasta sos karmelowy jeszcze bardziej. Polecam Wam zatem odlanie sosu karmelowego do miseczki i polanie nim tarty przed podaniem.  Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem inspiracja Delicious Magazine Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 214

pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego 2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sweet chilli Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy tradycyjne sajgonki. Podajemy z sosem sweet chilli

Podróż w kulinaria