sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:32/81)

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem 63

pierzynką zawsze dobrze smakuje, można ją przygotować z dowolnymi dodatkami. Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami  jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą(...)energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć pieczarki z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie

Lekcje w kuchni
Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną / Baked Chicken Breast with Vegetables 78

kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Filet z kurczaka pod pierzynką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą(...)energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć paprykę z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie

Lekcje w kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 177

puste rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów Oliwa z oliwek Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 70g masła 4 łyżki mąki Ok. 600 ml mleka Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy(...)farsz od góry. Staramy się go delikatnie dociskać, aby farsz dokładnie wypełnił całe rurki. Tak nabity makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy tak do momentu skończenia farszu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy intensywnie, a następnie dolewamy mleko. Mieszamy czekając aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalewamy

Kolizje Smaków
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 52

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w dodatku polana sosem beszamelowym i posypana serem. Zapieczona smakuje rewelacyjnie. Podajemy ją na ciepło.         SKŁADNIKI :  1 i 1/2 ziemniaków  1 cebula 2 ząbki czosnku  olej do podsmażenia 500 g mięsa mielonego  1 kartonik krojonych pomidorów (390 g ) sól, pieprz do smaku  naturalna jarzynka(...)pomidory z kartonika i przyprawy. Podsmażamy aż płyny odparują.  Na dno naczynia żaroodpornego układamy porcję ziemniaków, na to mięso mielone, ponownie ziemniaki i jeszcze porcja mięsa mielonego.  SOS BESZAMELOWY - w garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i wymieszaną mąkę z mlekiem. Gotujemy gęsty budyń. Po zagotowaniu zakręcamy gaz aby sos nie stał się mocno gęsty. Teraz dodajemy sól, pieprz

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami 159

podałam je z duszonymi pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania jajek można spokojnie przygotować sos beszamelowy i poddusić pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :) Składniki:  jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki(...)rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem. Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili

Bea(u)ty kitchen
Co zjeść w Grecji? Czyli 50 greckich dań, które warto spróbować w Grecji! 84

główne: 1.  Souvlaki - greckie szaszłyki z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny. Przepis na Souvlaki z kurczaka znajdziesz TU! 2.   Mousaka / Musaka   - grecka zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sosu beszamelowego oraz sera. 3.   Briam - grecka zapiekanka warzywna (V) 4. Soutzoukakia Smyrneika / Smyrna meatballs - pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym 5.   Kleftiko - pieczone mięso z warzywami w pergaminie(...)Eggplant papoutsaki - faszerowany bakłażan (V) 7.   Pastisio - grecka lasagna z mięsem, makaronem i sosem beszamelowym  8. Gemista - nadziewane ryżem warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan, papryka (V) ale zdarza się z mięsem więc lepiej dopytać.  9. Stifado - gulasz wołowy  10.   Kolokithokeftedes - placki z cukinii i sera feta. Przepis na Kolokithokeftedes znajdziesz TU!  (V) 11. Spetsofai

Czarnawisienka
„Pizza” na spodzie z makaronu 205

cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej(...)wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i oregano. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś

Bullio
„Pizza” na spodzie z makaronu 162

cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej(...)wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i oregano. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś

Bullio
Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem 331

uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką(...)cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem. zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki z dorsza owijane cukinią 196

Składniki : 5 polędwiczek z dorsza ( mrożonych ) 2 małe cukinie ( takie mają miękką skórkę ) 5 cienkich plastrów masła 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , biały pieprz do smaku przepis na sos beszamelowy znajdziecie tutaj mały słoiczek kaparów ( ja użyłam własnych z nasturcji ) Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , doprawiamy białym pieprzem i odstawiamy . Cukinie myjemy , po czym obieraczką(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy około 15 – 20 minut , bez termoobiegu . Podajemy z sosem beszamelowym , wymieszanym z dodatkiem kaparów . To by było na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Polędwiczki z dorsza owijane cukinią pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 274

przygotowanie jej powtórnie. Jej przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem,  dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.  Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem.   Dodajemy zioła i całość mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CANNELLONI NADZIEWANE SEREM I SZPINAKIEM 157

Cannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne.      SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może  być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól, pieprz do smaku(...)sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek. Sos powinien mieć

Kulinarne Fantazje Marioli
Lazania dyniowa 148

makaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej 1 duża cebula kulka mozzarelli 1 kubek serka wiejskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka masła Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250ml mleka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego – do rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy(...)się na rózgę, wlewamy stopniowo mleko i rozprowadzamy je w zasmażce, tak aby nie utworzyły się grudy. Gdy wlejemy całe mleko, możemy zwiększyć ogień i cały czas mieszając, gotujemy sos aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję rzadkiego budyniu. W tym momencie ściągamy go z ognia, Doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.   Szynkę szwarcwaldzką kroimy

Smaczna Strona