obiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić(...)następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego. Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej
Zgrabne Gotowaniecebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Dodatkowo: 9 płatów makaronu do lazanii, 3 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy(...)oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączy z masłem, dodajemy mleko, mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem
słodki bratekmieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać(...)Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym
zadanie-gotowaniedietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka 1 kalafior sól, pieprz natka pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki 1/2 l mleka ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób wykonania Łososia kroimy w plastry, k ładziemy do miski przyprawiamy solą(...)dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy
Miód i pieprzwody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony mały pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 duża łyżka masła 1 łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego(...)międzyczasie pieczemy naleśniki – na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta – mniej więcej połowę chochelki, i smażymy rumiane naleśniki. Upieczone odstawiamy do chwili składania. Przygotowujemy sos beszamelowy – do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy. Na masło wrzucamy mąkę i prażymy ją, ciągle mieszając, aż delikatnie się zarumieni. Zmieniamy łyżkę na rózgę cukierniczą i nie przestając mieszać, stopniowo wlewamy
Smaczna Stronaużywam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste dodajmy jeszcze trochę) sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku świeżo(...)sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew blanszuję we wrzątku ok 4 minuty, zmięknie w ten sposób i upiecze się równo z cukinią i papryką. SOS BESZAMELOWY Na rozgrzaną patelnie nakładam masło, do tego starty czosnek, po ok 1 minucie nakładamy mąkę i rozprowadzam całość zimnym mlekiem, tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz
Basia w kuchniGrillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)indyka) 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego
DefinicjaSmakuwielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte(...)lazur. Na koniec polałam farsz śmietaną i doprawiłam pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony. wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił. Kolej na sos beszamelowy: W garnuszku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę Energicznie mieszałam, dolewając mleko. Doprawiłam gałką muszkatołową, szczyptą soli i pieprzem. Czas ma makaron ;-) Do szerokiego garnka wlałam wodę, posoliłam ją i wlałam
potrawyregionalnesól, pieprz 7) suszona bazylia 8) suszone oregano 9) olej do smażenia Sos beszamelowy 1) 1 łyżka masła 2) 1 łyżka mąki 3) 250 ml mleka(...)wszystkie grudki, a potem pozostałą część mleka. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut i cały czas mieszamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. 4. Na usmażonych naleśnikach układamy farsz i składamy je w trójkąty, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem. Tak przygotowane
Na kulinarnym poligoniepuszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 szklanka mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: 1. Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle. Następnie dodać drobno pokrojone(...)okresowo mieszając. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Dusić chwilę na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem. 2. Sos beszamelowy Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem. 3. Makaron ugotować al dente w lekko
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepis, który jest prawdopodobnie przodkiem moussaki. Niejaki Nikolas Tselementes, który w 1910 roku był jednym z wpływowych greckich szefów kuchni, opracował i opublikował grecki pomysł na Moussake z sosem beszamelowym, czyli taką jaką znamy do dziś. Jednakże w przeciągu lat powstało wiele różnych wersji, które jak to często bywa, są jedyne i oryginalne 😉. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi(...)Laska cynamonu – 1 sztuka Liście laurowe – 3-5 sztuk Goździki w proszku – 1 łyżeczka Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Sos beszamelowy Masło – 120 gram Mąka – 120 gram Mleko ciepłe – 700-800 ml Żółtko – 2 sztuki Grana Padano – 80 gram Gałka muszkatołowa – do smaku Sól
RafalCookząbki czosnku 250 ml śmietany 30% 250 g sera ricotta 150-200g tartego sera Ementaler 140 g kukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera lub mozzarelli olej do smażenia masło(...)pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Rozkładamy pierwszą warstwę makaronu lasagne . Na makaron wykładamy warstwę szpinaku (u mnie około 5 dużych łyżek), a następnie delikatnie rozprowadzamy po całości sos beszamelowy (4 łyżki). Przykrywamy makaronem i znowu rozprowadzamy warstwę szpinaku i beszamelu. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników. U mnie przedostatnia warstwa stanowi jedynie szpinak z rozłożonymi po całości, pokrojonymi
Smaki Na Talerzudelikatnego smaku lubię je również podawać w takiej wersji, tj. nieprzefajnowanej, im prościej tym lepiej, a nic chyba bardziej do szparagów zarówno białych jak i zielonych nie pasuje niż sos beszamelowy. Tym razem w zagrały główną rolę w bardzo prostym quiche czy jak kto woli w wytrawnej tarcie, która jest idealną propozycją na obiad jak i na kolację. Składniki(...)składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz
greenscarf