potrzebny. 4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia
Kuchnia domowa Anipoddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Całość dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Potrzebny będzie jeszcze sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło. Powoli, mieszając, dodawać mąkę. Następnie stopniowo dolewać mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę podpieczonych plasterków bakłażana, następnie część mielonego(...)mięsa z pomidorami. Na to drugą warstwę bakłażana, mięso, na koniec znów bakłażan. Całość zalać sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Musaka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g grubego makaronu cannelloni(...)wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy: 80 g masła 3 łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Dodatkowo
Wanilia i KardamonGrana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu. *Sos beszamelowy W rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki na rozpuszczone masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu(...)jest gotowy do podania. *Składamy Cannelloni Makaronu nie gotujemy. Faszerujemy nasze rurki Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym masłem, jedna przy drugiej. Zalewamy wszystko naszym sosem beszamelowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Na końcu układamy plastry mozzarelli. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 40 min. Ostatnie 5-10 min pieczemy z trybem termoobiegu
kulinarnyJałyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku FARSZ: Marchewkę oskrobać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Groszek(...)wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały . SOS BESZAMELOWY: Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek. Zdjąć z gazu
Grunt to przepis!Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy. ¼ k. masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)Papier powinien trochę wystawać. Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby 1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor. Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej
Kulinarny karnet ChristopheraKlasyczna lazania z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to fajny pomysł na obiad. Jedno z ulubionych dań mojego syna, ja też bardzo lubię. Mąż z kolei nie przepada, ale jemu ogólnie ciężko dogodzić z jedzeniem :) Ze składników które podam spokojnie najedzą się cztery osoby. Lazanie można odgrzać i będzie smakowała równie dobrze. Tak więc jeśli Wam zostanie to nic straconego(...)duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii) przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku 200 sera żółtego olej do smażenia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać
Agusiowe smakołykidorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * czarne oliwki(...)garść * kukurydza – 1 garść * mozarella – ok. 200 g * sól, pieprz, oregano, papryka, bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie odstawiamy. SOS BESZAMELOWY : Z mąki i masła robimy zasmażkę, powoli wlewamy letnie mleko ( stale mieszając ). Kiedy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z makaronem, wykładamy na natłuszczonej tortownicy, wygładzamy delikatnie wierzch. CAŁOŚĆ
Ostra na SłodkoZapraszam Was na danie łączące w sobie kuchnię włoską i austriack ą. Włoskie, ziemniaczane gnocchi, odpowiednik naszych kopytek, zapiekane w kremowym sosie beszamelowym z dodatkiem parmezanu, groszku i wędzonej na zimno szynki speck, specjału południowotyrolskiej kuchni. Wystarczy tak niewiele, aby wyczarować smaczny obiad dla całej rodziny, który zachwyca smakiem, wyglądem i prostot(...)soprattutto con la sua semplicità. SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 200 g groszku 100 g parmezanu 80 g szynki tyrolskiej speck s ó l, pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła 25 g m ą ki pszennej ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di gnocchi
La grande e la piccola cuocacebula 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde(...)Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne (#myAmbition ) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika
Słodki Zakątekmakaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wlać do zasmażki i mieszać, żeby nie powstały grudki, aż beszamel nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt(...)więcej mleka. Przyprawić solą, pieprzem. Zapiekanka Makaron ugotować na półtwardo. W misce wymieszać makaron, puszkę pomidorów wraz z zalewą, groszek i kukurydzę. Dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Wlać przygotowany wcześniej sos beszamelowy, całość wymieszać. W razie konieczności przyprawić solą, pieprzem. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania, docisnąć i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Magda Kucharzycoś niezwykle oryginalnego. A prosta kuchnia może być przecież równe smaczna :-) SKŁADNIKI: - ziemniaki (dokładnie 14 sztuk) - 2 marchewki - 1 cebula - pieprz cytrynowy Rafex - oregano - sól morska jodowana - olej rzepakowy sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - pieprz cytrynowy Rafex - sól morska jodowana - gałka muszkatołowa Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję(...)posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO
WielopokoleniowoPrzepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło bardzo(...)otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii) 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania) 5 suszonych pomidorów Na sos beszamelowy: Szklanka mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Łyżka masła Przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na naleśniki i wyrabiamy robotem kuchennym jednolite ciasto
Kolizje SmakówJeżeli pozosta ł y Wam kopytka lub gnocchi z obiadu, możecie wykorzysta ć je do przygotowania dzisiejszej zapiekanki. Ugotowane kluseczki z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku i wędzonego ł ososia po upieczeniu stają się wyśmienitą zapiekanką, która powinna zachwyci ć niejednego smakosza. Polecam Wam równie ż mój wcze ś niejszy przepis na zapiekane(...)SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 300 g szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g parmezanu 1-2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła 25 g m ą ki pszennej ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di gnocchi
La grande e la piccola cuoca