rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 kropli aromatu cytrynowego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka do dekoracji: 2 łyżki dżemu malinowego 500 g malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej(...)rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie. Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć
Moje domowe kucharzeniepieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż(...)ziemniaczanej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu160 g miękkiego masła150 g cukru3 jajka150 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 różowego grejpfruta2 łyżki soku z różowego grejpfrutalukier:100 g cukru pudru3 łyżki soku z różowego grejpfrutaMąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym
Pożeraczka, czyli raz adobrzebarszczem i podawać.Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej(...)czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskapora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam, że warto ! Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne fanaberie. Konfitura cytrynowa z cynamonem Składniki:650 g cytryn600 ml wody500 g cukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)przestygnięcia, po czym znowu gotujemy przez 30-40 minut.Moja konfiturę gotowałam 3 razy po 40 minut, wyszła ciemna bo cukier się skarmelizował a sok odparował. Jeśli wolicie, żeby miała jaśniejszy kolor można ją gotować krócej.Gdy konfitura jest już gotowa, przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno
Kulinarne przygody Gatitypowodu dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości. W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! Do smażenia bakłażana użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam(...)Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu
Mia Cucina SofietaRisotto to chyba jedno z moich ulubionych dań, a na pewno tych, które bardzo często goszczą na moim stole. Wymaga ono jednak sporo cierpliwości i uwagi
Zakręcony Widelecpomarańczy! Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy do spróbowania! Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie(...)gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo zmielony pieprz i sól - wszystko wedle uznania! Przygotowanie: Filety z łososia dokładnie myjemy - (jeśli jest potrzebna wykrajamy skórę). Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, startą skórką, posypujemy solą i dość obficie pieprzem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20-30min. Następnie cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno
Symfonia Smakówdokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych
Szybko Szybkowarciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić(...)nikt więcej nie zwrócił na to uwagi. Sami zdecydujcie, czy chcecie ją barwić, czy zostawić białą.Drugim ciastem, które ze sobą zabrałam, było brownie z przepisu na borwnie bazyliowo-cytrynowe, tyle, że zamiast bazylii i cytryny, dodałam świeżych jagód. Zrobiło niekłamaną furorę, wszyscy się nim zachwycali. Zdecydowanie najlepsze brownie, jakie jadłam do tej pory
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku. Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem(...)oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce. Jako że okazja niebłaha - chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka
sama złodyczrobionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają... Zapraszam karnawałowo:) Historia(...)zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają
Chilli Czosnek i OliwaCytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą masę. Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową
Ciastkozercyrazem moja propozycja z okazji Truskawkowego tygodnia jest na slodko. To rewelacyjne placuszki serowe z cytrynowa nuta polane sosem truskawkowym.Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy(...)cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.Placuszki smazymy na oleju.Sos truskawkowy:Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem.Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek.Smacznego
Przysmaki Karolkisię trudno, i żyje się dalej, czy jakoś tak. Kupiłam następny pęczek, i zrobiłam podejście numer dwa. Mądra po porażce, sięgnęłam po sprawdzony przepis z Moich wypieków. Cytrynowy robię w ten sposób, i jest pyszny, więc pomyślałam, że z rabarbarem też się uda. Uff... Tym razem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić(...)kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka olejukilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko.Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze