GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ Idealna do naleśników, placuszków, chałki. Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Widoczna na zdjęciu chałka została upieczone wg tego przepisu - klik, jednak zamiast dużej, upiekłam kilka malych, jednoosobowych. 3 kg papierówek ok. 3 kg cukru (ilość zależy od uzyskanego soku) skórka z cytryny 3 laski wanilii garść posiekanych listków(...)talerzem, ale nie wyciskając owoców. Dzięki temu uzyskamy więcej klarownego soku. Po odsączeniu całości owoców do soku dodajemy taką samą objętość cukru, stawiamy na ogniu i powoli zagotowujemy. Gdy się zagotuje dodajemy miąższ wanilii oraz pokrojone na kawałki laski wanilii oraz kawałki skórki cytrynowej. Podczas gotowania co pewien czas zbieramy łyżką tworzącą się pianę - dzięki tamu galaretka będzie klarowna. Gotujemy
KUCHARNIAżółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię(...)temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie na kilka minut . W tym czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym. Pozostałą
KUCHARNIAząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 3 gałązki zielonej pietruszki 1 łyżka masła Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki kostka
ClauditteMissCookingskusiłam...?Curd marchewkowo-cytrynowy z imbiremSkładniki:(na 350 g curdu)200 g marchewekskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytryny80 g cukru3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 cm kawałek świeżego imbiru1 łyżeczka imbiru w proszkuMarchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę.W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij
SMYKWKUCHNIbezowych (ok.200g) – mogą być również sporządzone domowo 400ml jogurtu naturalnego, typu greckiego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu ok. 150ml schłodzonej śmietanki 36% 0,5 łyżki cukru pudru + opcjonalnie
Symfonia Smakówżadnych brązowych cętek na skórce - są one oznaką rozpoczętych już wewnątrz owocu procesów gnilnych. Są po prostu przejrzałe. KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. /całkowicie autorski;/ na słoiczek 250 ml 2 dojrzałe awokado 1/2 pęczka mięty sok z 1 cytryny 3-4 łyżki miodu Awokado rozkrawam, usuwam pestkę i za pomocą łyżki wybieram miąższ. Miętę (same listki) drobno
W kuchni Karmel-itkiszklanka mąki- 3/4 szklanki cukru- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 kg przesmażonych jabłek- 2 śmietany śnieżki- 2 galaretki cytrynowe- 400 ml mlekaPrzygotowanie:Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie 1 i 1/2 szklanki cukru) i jeszcze
Zainspirowana w kuchniwzgledu na ich wplyw na naczynia krwionosne i znaczenie w okulistyce.ZDROWOTNE WLASCIWOSCI CZARNEJ JAGODY :Owoce zawieraja garbniki katechinowe,pektyny,antocyjany(w tym myrtylline uelastyczniajaca naczynia krwionosne),kwasy organiczne (cytrynowy,bursztynowy,jablkowy).Jagody sa bogatym zrodlem witaminy C,B1,B2,B3,B6,B12,PP,E,kerotenoidow (wit.A),inozytylu oraz soli mineralnych tj.:cynku,manganu,miedzi,wapnia,zelaza,potasu,fosforu i selenu.Suszone(...)rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny,truskawki zwalczaja wolne rodniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie:Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy
W poszukiwaniu inspiracjiowsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 551. Jabłkowa owsianka ze smażoną marchewką, wiórkami, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 555. Owsianka ze smażoną cytrynową dynią, cynamonem z bakaliami i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 560. Waniliowa jaglanka z kaki i pomarańczą, włoskimi, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 564. Karobowa owsianka marchewkowa(...)Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach 324 autorka: navynut | blog
Chocolate Stop Temptingsię? :)Ryba:filety z łososia,sól, pieprz,łyżeczka ziaren pieprzu,łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie,cytryna.Salsa:3 duże pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,główka czosnku,mały pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo
W kuchni KatieBardzo lubię ciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe.Składniki na formę 30 x 10cm:250 g margaryny/masła;3/4 szkl. cukru;4 jajka;2 szkl. mąki;1 cytryna;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy(...)jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki.Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min.Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem.Smacznego
Miksturownikstanie ponieść w imię miłości? A TY?Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych(...)owoce.W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours;/ 500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko 50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam. Gotuję tak długo
W kuchni Karmel-itki