cytrynową). Przepis znalazłam na stronie Bei, wypróbowałam i polecam serdecznie bo „intrygujacy”.Gruszki z wanilią i kardamonemna ok. 3 słoiczki dżemu- średnio słodkiego2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)1 laska waniliiok. 280 g cukru4-5 ziarenek(obranych) kardamonusok z 1 cytrynyUmyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy w kostke, spryskujemy sokiem(...)dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Druga propozycja jest z imbirem i skórka cytrynową na ok. 3 słoiczki dżemu2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)280 gr cukruok. 1 łyżeczki imbiru w proszku, ja nie miałam świeżego.sok z 1 cytryny,otarta skórka z 1-2 cytrynpostepujemy analogicznie. Dwa słowa o pasteryzacji: Pasteryzowałam w nagrzanym
Mia Cucina Sofietasiebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe, co znów spłodziłam.Zupełnie tak było z tymi babeczkami. Powstały podczas sesji dla "Chwili(...)okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę z proszkę
W kuchni Karmel-itkiszklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 do 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku z cytryny cukier puder do smaku(...)Górny to będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia) żelatynę. Miksujemy do połączenia się
Ratunku obiadskładnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru
Mix smakucałej rozciągłości - zdecydowanie zasługuje na uwagę. Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...?Sernik cytrynowy z papają (na zimno) Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek(...)łodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić.Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę. Owoce z puszki osączyć. Połowę zmiksować blenderem, dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać ostudzoną żelatynę, zmiksować. Dodać resztę owoców pokrojonych w kostkę, delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatypieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą) sok z połowy limonki + 1 łyżka pure z tamaryndowca(...)sok z całej limonki 1. Grzybki shitake zalewamy 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do zmiękczenia (ok. 20 minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe
Tajskie smakiśrednie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sok z 1 cytryny olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm. Cebulę
Kuchcik gotujeRybę podałam z sosem beszamelowym, doprawionym cytryną, ziołami i kurkumą, która dodała piękny kolor. Składniki na 2 porcje:2 filety z dorsza sól, pieprz, olej do smażeniaSos beszamelowo - cytrynowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mlekaskórka otarta z ½ cytrynysok z 1/2 cytrynykilka listków bazyliisól, pieprz biały do smaku3 łyżki kaparówSkładniki na domowy makaron:2 czubate szklanki mąki pszennej(...)Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.Sos: (Robimy podobnie jak beszamelowy). Na rozgrzanym maśle podsmaż na złoty kolor mąkę, wlej mleko i energicznie mieszaj. Gotuj aż zgęstnieje. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny, kapary oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem Makaron: składniki na makaron dokładnie połącz. Ciasto ugniataj aż zrobi się elastyczne. Jeśli jest zbyt sypkie możesz dodać
Bon Appetit Małgorzatyidealne dopełnienie. Z pewnością przygotuję go jeszcze nie raz. CYTRYNOWY ŚNIEG Z SOSEM BAZYLIOWYM /na 8-10 porcji/ Na cytrynowy śnieg 7 g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1 szklanka wrzątku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka skórki cytrnowej 1/3 szklanki soku z cytryny 3 białka Żelatyną zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem, dodać(...)skórkę i sok z cytryny oraz cukier i mieszać dokładnie do momentu, aż cukier się roztopi. Odstawić do wystudzenia, najlepiej wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna się lekko ściąć i konsystencją przypominać surowe białko. W tym czasie ubić na sztywno pianę z białek. Po wyjęciu z lodówki przełożyć cytrynową masą
KUCHARNIASkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy
Świat Smakułóżku oglądając filmy. Po tak ciężkim tygodniu - dla wszystkich domowników - przyda się w końcu spokój i odpoczynek. W Dzień Kobiet - Dostałam obdarowana od firmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób(...)mąki Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki
Słodkie Przyjemnościpolać nią ryby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny, umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dorsza przyprawić lekko przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i mocno obsypać ziołami prowansalskimi. Na spód naczynia żaroodpornego rozsmarować nieco sosu, ułożyć
Passions hobbies lifebardzo smaczne. p.s. Nie umiem jeszcze robić ładnych kulek :)Składnikiok 125 ml soku i skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml mleka2 - 3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki cytrynowego likieru lub wódkiok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów
Stare GarySkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz
My Culinary Art