sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:27/72)

Kurczak cytrynowy z woka 323

olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron – 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.W woku bardzo(...)łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.Podajemy

Ostra na Słodko
Sałatka a'la grecka z wędzoną piersią kurczaka 252

koktajlowych8 zielonych oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu(...)czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym sosie 180

pomidormix sałat ( dębowa, karbowana, rukola)szczypiorekSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Pomidora sparzamy(...)Sałaty myjemy i osuszamy. Przekładamy na talerz. Dodajemy pokrojoną w słupki mozzarellę. Plastry szynki parmeńskiej układamy na szczycie sałaty. Dodajemy pomidora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na końcu polewamy sałatkę cytrynowym vinaigrette

kulinarnyJa
Ciasto ucierane z truskawkami 762

Ciasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka(...)gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto ucierane z truskawkamiSkładniki:250g mąki pszennej100g cukru130g masła3 jajka1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200g truskawek Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować- dodać

Smakołyki Bereniki
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 168

oliw z oliwek 0,5 szt. sok z limonki 0,25 łyżeczki kolendra 3 ząbki czosnek 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki trawa cytrynowa 0,25 łyżeczki starty imbir 1 łyżeczka sos sojowy 0,5 szt. sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki miód 0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej

Kulinarny karnet Christophera
Tarta cytrynowa 178

Cytryna ostatnio jakoś zagościła w moich przepisach. Kiedyś broniłam się od soku z cytryny, otartej skórki...blee Jednak na starość smaki się zmieniają :) W Saint Honore zawsze jem pysznego rogalika z kremem cytrynowym...jest przepyszny!!! Kiedyś zrobię jeszcze taki krem, może mi się uda...ale dziś rządzi tarta cytrynowa! Jest mega prosta i taka przyjemna w smaku...to jest

Olikowa kuchnia
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 131

łyżki orzechów włoskich 4 łyżki  całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 115

cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową,  posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre) i liście kolendry wkładam do blendera. Dodaje sok z limonki i miksuję na gładka masę dodając wody (tylko tyle aby składniki połączyły się). Następnie dodaję przyprawy

Magiczna kuchnia Darii
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 173

cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii   40 ml spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie(...)pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam do momentu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Na końcu wsypałam kandyzowaną skókę cytrynową i wgniotłam ją w ciasto.Ciasto

Blondynka Gotuje
Drożdżowe ślimaczki z dynią 141

można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis zgłoszony do listy

UgotujmyTo.pl
BABKA CYTRYNOWA 160

cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą(...)Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową

Z Majeczką w kuchni
Sałatka buraczana 274

łyżka soku z cytryny1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść  pestek dyni Sposób wykonania:Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami

pieprzny smaczek
Lody bananowo - cytrynowe 159

szklanki mleka 2 krople aromatu cytrynowego Przygotowanie: W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko i aromat cytrynowy nadal blendując. Gotową masę przelewamy do miski z ubitą śmietaną i mieszamy ręcznie aby powstał krem bez grudek. Wszystko przelewamy do pojemnika (pojemnik

Niezły Młynek
Ciepłe lody cytrynowe 182

dawna zabierałam się za zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis(...)czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo  dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam, że czekolada

mojewypiekiinietylko
Galaretka z Nestea i cytrynową pianką 283

coś takiego. Wykonanie jest dość łatwe, zbyt wielu trudności nie przysparza nawet taki sposób podania. Za pomocą cytrynowej pianki chciałam podkreślić cytrusowy smak Nestea Green Tea. Składniki: 300 ml Nestea Green Tea Citru* 20 g żelatyny 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie: Nestea podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać(...)ostudzenia. Następnie wlać do kieliszków i ustawić je pod kątem. Wstawić do lodówki, by stężała. Następnie zabrać się za przygotowanie cytrynowej pianki. Schłodzoną śmietankę ubić na wysokich obrotach prawie na sztywno. Następnie dodać cukier puder i sok z cytryny - miksować do uzyskania sztywnej konsystencji.  Kieliszki wyjąć z lodówki i do każdego z nich za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego

Pasja Smaku