osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 7 ziemniaczków przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy(...)dodajemy serek i łyżeczkę jogurtu. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pilnujemy, by się nie przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:) Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) * patelnia
Kitchens Alphabetręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny, Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem(...)czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem
Karo in the KitchenGofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą … Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów ! Pizzowe ciasto … soczysty kurczak i aromatyczne przyprawy sprawiają , że nikt nie przejdzie obojętnie! Taka przekąska świetnie zastąpi wszystkie niezdrowe fast foody na mieście i sprawdzi się jako kanapka do szkoły czy pracy! SKŁADNIKI(...)cukier – 1 łyżeczka - sól – szczypta - stopione masło – 25 g - mleko – ok. 0,5 szkl - przyprawa do pizzy – 1 łyżeczka DODATKOWO: - filet z kurczaka – 100 g - kukurydza – 2 łyżki - pieczarki – 3 sztuki - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - przyprawa gyros – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz
Ostra na SłodkoBardzo proste i smaczne danie jako ekspresowy obiad lub kolacja - kasza kuskus z soczystym, lekko pikantnym kurczakiem i warzywami: brokułami i cukinią. Jest to bardzo fajna potrawa, którą możecie zabrać ze sobą do pracy na lunch i odgrzać w wolnej chwili, na pewno będzie to zdecydowanie lepszy pomysł niż kolejna drożdżówka czy pączek kupiona w cukierni przy pracy(...)sobą do pracy. Przyjdzie Wam ono również z pomocą kiedy nie będziecie mieli siły na długie szykowanie kolacji, a najdzie Was ochota na coś treściwego i pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus
Słodko-Słony Świat Ilonypomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą 2,5 cm imbiru startego na drobnej tarce(...)łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki są soczyste a owoce orzeźwiają The post Szaszłyki z egzotyczną nutą appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiapowolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie części. Czyścimy z tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdej strony(...)spożywczą – na kształt cukierka. Folię po bokach skręcamy i zawiązujemy sznurkiem lub spinamy specjalnymi zatrzaskami kuchennymi. Pierś umieszczamy w garnku z dużą ilością wody. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli chcemy by mięso było jeszcze bardziej soczyste gotujemy je w temperaturze mniejszej niż 85 stopni przez ponad godzinę
OstryKęspowolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie części. Czyścimy z tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdej strony(...)spożywczą – na kształt cukierka. Folię po bokach skręcamy i zawiązujemy sznurkiem lub spinamy specjalnymi zatrzaskami kuchennymi. Pierś umieszczamy w garnku z dużą ilością wody. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli chcemy by mięso było jeszcze bardziej soczyste gotujemy je w temperaturze mniejszej niż 85 stopni przez ponad godzinę
OstryKęsdelikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób. Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg. My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde, kwaśne jabłka, kilka ząbków czosnku i odrobinę oleju. Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu(...)pieczemy przez 30 minut. Po tym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 30 minut. Teraz wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy termoobieg. Kurczaka odwracamy piersią do dołu, aby soczek spłynął do niej. To zajmuje ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy jabłka z rozmarynem i kurczak jest gotowy, pachnący i smaczny. Dodajemy chrzanik
Maminek kulinarnypierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem(...)zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza
Right Behind The KitchenPizza pollo con broccoli Pizza pollo con broccoli to pizza z brokułami, kurczakiem i mozzarellą. Inspiracja zaciągnięta ze słynnej sieci pizzerii Da Grasso. Chrupiące ciasto na pizze, z dodatkiem soczystego kurczaka, ciągnącej mozzarelli i bogatego w witaminy brokułu – zadowoli podniebienie nie jednego wybrednego smakosza. Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem – przepis idealny(...)sezon szparagowy. Jeśli uwielbiacie szparagi, to koniecznie musicie wypróbować je w tej wersji. Pizza z serem pleśniowym i kurczakiem Pizza z serem pleśniowym i kurczakiem – przepis na pizzę dla fanów wyrazistych smaków. Charakterystyczny smak sera pleśniowego idealnie komponuje się z kurczakiem i chrupiącym ciastem na pizze. Pizza na tortilli – pizza na super cienkim cieście z szynką, papryką, oliwkami
Kulinarne PrzebojeWszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką, nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie pójdzie w tyłek(...)stron do zrumienienia. Nie wpadajcie w panikę jak na kurczaku pojawią się miejsca wyglądające jak przypalenie. To miód się karmelizuje. Jak już z dwóch stron kurczak będzie rumiany. To na patelnie wlewamy szklankę wody, redukujemy ogień pod patelnią i przykrywamy. Dajemy mu kilka minut. Para z wody spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę
ladykitchenDzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej. Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste. Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony(...)mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke. Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej. skladniki na marynate: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo
Przysmaki Karolkipłatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Roladki drobiowe z salami i serem'; listonic_content='1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty(...)minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest dla każdego. To jedno z tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze
Proste-przepisy.plPrzyprawy: 1 łyżka soli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu zielonego 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżki majeranku ½ szkl. wody (poj. 250 ml) Jelita: Przygotowanie: Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy(...)mrozimy. Kiełbaski wyszły znakomicie. Sparzyłam i 1 zjadłam z sałatką, nie sądziłam, że będzie taka smaczna. Kiełbaski są w sam raz, takie jak lubię, nie za suche nie za soczyste. The post Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej(...)krótką chwilę razem podsmażać. Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele
Gospodyni Miejska