soczysta pierś z kurczaka - 952 przepisów (strona:46/64)

KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 179

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka(...)Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę, aż mięso będzie soczyste. Całość zalewam wodą i śmietanką, dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Trzy

JejKuchnia
Roladki z kurczaka z sorgo po tajsku i tagliatelle z marchwi 182

podwójna pierś kurczaka liść kaffiru musztarda (u mnie sarepska) masło sól himalajska z przyprawami azjatyckimi pieprz ziarnisty olej do smażenia Podwójną pierś kurczaka podzielić na 4 części. Rozbijać tłuczkiem. Nie znoszę pryskania podczas tego zabiegu, więc osłaniam pierś folią spożywczą i dopiero wtedy przystępuję do tłuczenia. Każdy kawałek posypać solą himalajską z przyprawami azjatyckimi, a następnie posmarować musztardą. Na jeden(...)naczynia do gotowania na parze. Naczynie umieścić na garnku, w którym gotujemy sorgo na ok. kwadrans przed zestawieniem sorgo z ognia. Roladki w ten sposób "dojdą" i zrobią się soczyste. Tagliatelle z marchewki Przygotować według przepisu tutaj

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 239

Pierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest  delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru(...)należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego 5 jaj 2 łyżki majonezu 3 piersi z kurczaka 1 kg pieczarek 2 łyżki oliwy delikat do mięs, sól, pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną

Kuchenne aromaty
piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką... 161

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jajko 1 sztuka, czarnuszka - ile potrzeba piersi przeciąć wzdłuż na cztery porcje, posmarować olejem rzepakowym i natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje(...)papierem do pieczenia i na każdej porcji ciasta położyć pierś brzegi ciasta nałożyć na piersi, posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi czarnuszką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić piersi w cieście francuskim są soczyste, kruche, można je podać na obiad i na kolację

W Mojej Kuchni Lubię
SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY 261

majeranku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - sól - słodka papryka mielona - ostra papryka mielona (nie trzeba) - czosnek mielony (przy sosie aioli pomijamy) Filety z kurczaka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Odciąć polędwiczki gdy są. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nożem do filetowania), lub nawet na 3 części (zależy od grubości). Każdy kawałek przesmarować majonezem i posypać majerankiem, papryką, czosnkiem(...)rozgrzanego grilla i smażymy po kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracając je. Mięso nie powinno się mocno spiec, gdyż będzie suche. Trzeba wyczuć ten moment, wówczas będzie super soczyste wewnątrz. Ja smażyłam na tackach, można również smażyć w korytku aluminiowym, wówczas będzie bledsze, ale jeszcze bardziej soczyste. Do tego miska sałaty i pyszny obiad gotowy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Wrapy z kurczakiem – zdrowy lunchbox + konkurs Galeo 158

moją specjalnością. Mam nadzieję, że i ten przypadnie Wam do gustu! Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek do wrapów wybrałam ser cheddar(...)aromatycznych ziół oraz przeprowadzenia dla Was konkursu! Ale o tym na końcu! Na początek zapraszam na kolorowy lunchbox! Przepis na wrapy z kurczakiem w ziołach Drukuj przepis Porcji: 2 wrapy Czas gotowania: 20 minut Składniki 300 g piersi z kurczaka łyżeczka suszonej bazylii Galeo łyżeczka suszonego oregano Galeo łyżeczka suszonego tymianku Galeo 2 łyżki słodkiej papryki Galeo 5 łyżek oliwy

Kuchnia Bazylii
pierś w marynacie z soli wędzonej i papryce chilli... 168

podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie(...)lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można podać z ziemniakami i buraczkami lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!! kotlety mają smaczny posmak wędzenia, są bardzo soczyste i kruche dzięki rozbijaniu razem

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z grillowaną piersią kurczaka 134

cukinii 1/4 małego zielonego ogórka kilka świeżych truskawek sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków świeżej melisy i mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do gyrosa mieszamy z olejem i nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa i owoce(...)patelnię grillową, wyjmujemy mięso z lodówki i kładziemy na rozgrzanej patelni. Grillujemy na małym ogniu przez 10 minut z każdej strony a następnie odkładamy na deskę aby mięso było soczyste. Sos: myjemy zioła i kroimy drobno. Majonez mieszamy z jogurtem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Lekko przestudzone mięso kroimy w grube plastry i układamy na sałatce. Polewamy sosem ziołowym

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kurczak w sezamie 190

pierś z kurczaka- pojedyncza sos sojowy 1 łyżeczka miód 3 łyżeczki olej sezamowy 1 łyżeczka pieprz  i sól do smaku papryczka chilli sezam do obtoczenia plus 2 małe garstki sezamu do posypania całości-dekoracja świeży szpinak- 1 -2 garście czerwona słodka papryka- pół kiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka(...)pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min. Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach. Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym ogniu aż się zarumieni z zewnątrz a wewnątrz będzie biały, ale nadal soczysty. Wykładamy kurczaka na talerz przystrojony świeżymi liśćmi

KreatywnePiny
Piersiątka z kurczaka na parze inaczej 182

opcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą, czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy koperek, odstawiamy na godzinę do lodówki. Sikto wkladamy po godzinie na parę i załączamy parowar, dusimy na parze(...)ulubioną sałatką.  Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Królik w białym winie i czosnku 158

dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez(...)zjadamy go bardzo mało. A szkoda, bo to bardzo smaczny gatunek mięsa i na dodatek zawierający mało kalorii. 100 g ugotowanego królika to tylko 112 kilokalorii. Jest też mięsem soczystym, delikatnym, wartościowym i łatwostrawnym.  Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu. Dlatego też mięso z królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby

Kulinarne przygody Gatity
Parmeński filet z kurczaka 177

Parmeński filet z kurczaka Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Trudno czasem wymyślić kompaktową nazwę(...)jednego fileta ) 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka ) 1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku oliwa do spryskania przed pieczeniem wykałaczki , krótkie do spięcia filetów Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek nacinamy w grubszej części , tak aby nie rozciąć zupełnie , tylko otrzymać otwór

Ogrodnik w podróży
Pieczony kurczak. 210

kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności! Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo: dwa cienkie kawałki masła Kurczaka umyć i oczyścić, dokładnie wytrzeć(...)oliwę i wszystko dobrze wymieszać. Kurczaka włożyć do miski, polać marynatą, rozprowadzić ją i dobrze kurczaka wymasować. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka / kilkanaście godzin,  najlepiej na noc. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka na blaszkę czy naczynie żaroodporne, na dno wylać 1/2-3/4 szklanki wody. Pod skórę na piersiach kurczaka włożyć delikatnie dwa cienkie

Plate of Joy
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 197

marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały(...)niecałych 20 minutach wyjmujemy również udka. Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to kompozycja smaków – słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego. Smaki jednak na tyle się równoważą, by wydobyć ich wspaniałą kwintesencję. Kurczak przygotowany w ten sposób na stałe zagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką

mojewypiekiinietylko
Filet kurczaka w pikantnym cieście. 444

jedzeniem. Dziś pierś kurczaka w pikantnym cieście. Przepis banalnie prosty, a zawsze to jakaś odmiana. Uprzedzam, że to pyszne, jednak najlepsze na świeżo, kiedy panierka chrupiąca. 2 filety z piersi kurczaka Ciasto: jajko szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki sody Oraz: szklanka mąki olej do smażenia papierowe ręczniki(...)kąpiemy w cieście. Smażmy w rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Po wyjęciu osączamy na papierowych ręcznikach i możemy podawać. Pikantne, chrupiące i aromatyczna panierka,  a w środku delikatny i soczysty filet. Mąka doskonale zasklepia mięso, dzięki niej nie wysycha, a także cisto się lepiej trzyma podłoża. Dzieciaki na pewno będą zachwycone. Ilość papryki należy dopasować według własnych upodobań

Dieta moja pasja