Podczas buszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek(...)przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą soczyste i kruche. Mieszanka przypraw bardzo delikatna - lekko ziołowa i orzeźwiająca. Zgodnie z zapewnieniami producenta nie zawiera glutaminianu sodu. Idealny sposób na przyrządzenie mięsa z grilla dla dzieci i osób
Kuchnia po mojemujako przekąska na podwieczorek. Moja Książka Kucharska poleca przepis na SAŁATKĘ GRECKĄ. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki(...)razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem. Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego
Moja Książka KucharskaSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To jedno z moich ulubionych dań, które gości już od jakiegoś czasu w moim domu. Przygotowuję je na
Marta GotujeSKŁADNIKI: 2 garści (wybaczcie, nie pamiętam ile było g. :)) krewetek - ja miałam tym razem Grenlandzkie pęczek zielonych szparagów cytryna zioła prowansalskie sól i czarny pieprz podwójny filet z piersi kurczaka 4 garści świeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła do drobiu czarny pieprz dodatkowo: 2 świeże pomidory 500g ruccoli(...)już również gotowy. Odcedzamy go i odstawiamy na bok. Na patelni ponownie rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i wrzucamy filet z kurczaka, uprzednio pokrojony i przyprawiony ziołami do drobiu. Ja przykrywam patelnię, aby soki nie wyparowały, a mięso pozostało soczyste. Filet się smaży, my zabieramy się za pokrojenie pomidorów (tych z listy dodatkowej) i cukinii na spore kawałki. Kiedy kurczak
Spektrum Smakubędą fajniej wyglądać ja pokroję je w paski i nabiję na patyczki jak harmonijkę. Satay z kurczaka z salsą ananasową był bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania. 1 pierś kurczaka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego imbir sól i chili do smaku 4 łyżki sosu sweet chili limonka szczypta curry oliwa odrobina sosu piri piri świeża kolendra Przygotowanie(...)mieszamy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 2 szklanki mąki pszennej do panierowania sól, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia(...)kurczaka i pieczemy około 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, ( piekłam je we frytkownicy bo tam jest większą temperaturę pieczone w garnku miały mniejsze płatki panierki, jednak też były dobre ). Kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos - do miseczki przekładamy majonez, jogurt, curry, cukier i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy. Stripsy są bardzo chrupiące, soczyste
Kulinarne Fantazje Mariolicukru. Składniki: - 2-3 piersi z kurczaka (miałam 0,5kg) - 2 jajka - 2 łyżeczki oliwy - 2 łyżki wody - ok. 200-300g płatków kukurydzianych bez cukru - kilka łyżek złocistego siemienia lnianego - mąka kukurydziana - sól i świeżo mielony pieprz - czosnek mielony (dałam kilka pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia Piersi umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić na średnie(...)innym tłuszczu), po kilka minut z każdej strony tak, by wewnątrz mięso nie było surowe, ale nie może też być zbyt długo, by nie były suche. Wewnątrz ma być soczyste a zewnątrz chrupiące. Smacznego
Smaczne ZdroweGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy(...)light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek suszony - pieprz czarny i biały mielony - kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny
mojewypiekiinietylkopieprz, czosnek i bazylię. Wymieszać. Zamarynowane kawałki kurczaka zamaczać w jajku z mlekiem, a następnie dokładnie panierować w mące z przyprawami. Tak przygotowane kotlety smażyć w gorącym (o temperaturze 180 stopni), głębokim oleju (we frytownicy, lub na patelni), na złoty kolor z obu stron, przez 8 minut (całkowity czas smażenia). Usmażone kurczaki układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia(...)układać kawałki sałaty, na sałatę kotlet z kurczaka, na kotlet po 2 plasterki ogórka, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zamknąć górną częścią bułki. Burgery podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, np. z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Kurczak zamarynowany w słodkiej zalewie od ogórków jest wyjątkowo soczysty i ma delikatnie słodkawy posmak. Bułki
Gospodyni Miejskapuszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym(...)zawartości i postaw puszkę na środku. Umyj kurczaka i dokładnie osusz go papierowymi ręcznikami. W małej miseczce wymieszaj cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło
karmelowyłyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej Dodatkowo: 60 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra - 1 litra oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 8 mm -1 cm. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na kilka(...)Jednak jego temperatura powinna być taka, aby kurczak, podczas smażenia, ładnie się zarumieniał, nie palił. Do gorącego oleju wrzucamy kilka kawałków kurczaka i smażymy do ładnego zrumienienia. Ja smażyłam 4,5 minuty. Po 4 minutach wyciągnijcie jeden kawałek, przekrójcie i sprawdźcie, czy mięso jest odpowiednio usmażone. Powinno być białe i soczyste. Usmażone stripsy wykładamy na chwilę na ręcznik
Smak mojego domuwierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo(...)następnie położyć porcję mięsa mielonego (fot.2) , posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć
Świat Domowej Kuchniprodukt. Otóż nie. Fakt, pierś to chyba najładniej wyglądający kawałek kury, gotowy do dalszej obróbki. Nie wymaga oczyszczania, oddzielania od kości, ale! Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby nie był suchy i dławiący to nie byle wyczyn :) My stawiamy przede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :) ROLADA: 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek) 50 g świeżego(...)dusimy pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Dzięki temu będzie soczysta wewnątrz. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy i pozwalamy aby sos gotował się przez chwilę. SAŁATKA: Do dużej miski wsypujemy szpinak, startą na grubych oczkach
Kuchnia od dwojgaprzygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał. Składniki: 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego chowu 2 cebule 1/2 cytryny 2 łyżki majeranku(...)wody 3 średnie marchewki 3 duże ziemniaki Jak zrobić pieczonego kurczaka? Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić z pozostałości piór i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem. Do wnętrza kurczaka włożyć obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz kawałeczki cytryny, odstawić na około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami
Kuchcik gotuje