bułki razowe na zakwasie Niewiele rzeczy jest lepszych, od śniadania w dniu wolnym od pracy. A jeżeli za oknem przywita nas słoneczny poranek, zaś na śniadanie podamy świeże i pachnące, własnoręcznie zrobione razowe bułeczki, to niewiele więcej potrzeba do pełni szczęścia. sposób wypieku sześciu sporych bułek zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu
Miód i pieprzDzisiaj po powrocie z sadu moich rodziców, w którym skrzyneczkami powynosiłam jabłka na zimę, nie mogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi
Niezły MłynekNasz pomysł na śniadanie - pyszna pasta twarogowa(...)szczypiorkiem, rzodkiewką, serem białym i śmietaną. W przepisie celowo nie podaję proporcji, ja wykorzystałam kawałek twarogu pozostały z produkcji pierogów ruskich , późny szczypiorek i późne rzodkiewki. Wyszło wiosenne śniadanie jesienną porą. kawałek twarogu szczypiorek kilka rzodkiewek sól pieprz kilka łyżek śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w paski, twaróg rozkruszyć i wszystko razem wymieszać. Dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieA dzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać
Niezły MłynekKolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe
Niezły MłynekSezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono
Oryginalny smakMniami dzisiaj bardzo sycący obiad bezmięsny. Takie obiady są bardzo rzadko w moim domu, a szkoda, bo na prawdę jest pyszny. Oczywiście można taki gulasz przygotować
Niezły MłynekSałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w
Oryginalny smakŚniadaniowa buła na ciepło Pyszne śniadanie , to podstawa udanego dnia . Czasami mamy więcej czasu na kucharzenie , czasami mniej , niemniej jednak zawsze warto poświęcić to niezbędne minimum ,żeby zaserwować pożywne śniadanko w jakiejś pysznej formie . Tym razem była to konieczność , gdyż buły nie były już pierwszej świeżości , więc żeby nie słuchać czerstwych kawałków o czerstwym pieczywie " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyDzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka
Niezły MłynekSezon na grzyby w pełni, a Ja codziennie od rana w lesie. Uwielbiam takie spacery, a przy tym całe kosze grzybów. Dzisiaj pokazuje wam świetne przechowywanie
Niezły MłynekTroszkę dzisiaj zaspałam. Miałam wstać razem z C., przed siódmą; miałam mieć trochę czasu dla siebie. Chciałam niespiesznie zjeść śniadanie, wypić kubek (albo dwa) gorącej herbaty. Poczytać książkę, bo koniec roku zbliża się nieubłaganie, o czym świadczą pierwsze świąteczne dekoracje na sklepowych wystawach. Tymczasem ciepła pościel okazała się być tak kuszącą i miękką, że nie mogłam wydobyć się(...)całkiem wysoko. Zamiast więc porannych rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved
Pożeraczka, czyli raz adobrze