śmietanowie - 6000 przepisów (strona:126/400)

ekspresowe lody truskawkowe bez jajek 1484

składniki: 500 g mrożonych truskawek 170 g śmietany kremówki 30% 65 g cukru pudru wykonanie: Zamrożone truskawki miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się składników. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z truskawkami 246

truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek 1 łyżka cukru 250 ml śmietany Wykonanie: Truskawki umyć . Duże pokroić na mniejsze kawałki. Posypać cukrem i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić w niej dołek , wbić jajko oraz dodać pozostałe składniki    i zagnieść ciasto(...)wodę i solimy ją. Do wrzącej wody wkładać pierogi i gotować. Od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować około 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerzu polać śmietaną i posypać cukrem pierogi z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami 382

proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek około 300 g rabarbaru Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii utrzeć(...)puszystą masę (przez kilka minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, każde miksując około 2-3 minut. Następnie dodać śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar (około 2 cm kawałki) oraz

Oryginalny smak
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 192

cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem(...)grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia w kapieli wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna, w trakcie jedzenia chce się

W Mojej Kuchni Lubię
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 215

średnicy 25 cm: 170 g miękkiego masła , 170 g brązowego cukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru(...)Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem.  Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza ziemniaczana 150

Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki masła 25 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 10 dag sera żółtego 10 dag pieczarek ¼ szklanki śmietany 5 łyżek mąki Sól, pieprz Ketchup Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez praskę(...)Wymieszać ze śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki z proszkiem do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem. Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem. Piec w temp

Tradycyjna Kuchnia
Kartoflanka na bogato 109

dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą.  Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć(...)śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka Wielkanocne- jajeczka 235

smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują Składniki: 1 jajo 3 żółtka 1 margaryna 1 opakowanie amoniaku ½ szklanki mleka ½ szklanki gęstej śmietany 4 szklanki mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane 186

sklepach  i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane...   1 kg ziemniaków   2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany   Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Łosoś pieczony z migdałami. 194

panierką z płatków migdałowych . Do tego młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem - Palce Lizać ! Składniki ( 3 porcje ) : filet z łososia - 3szt. płatki migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem .Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnych(...)solą , pieprzem oraz startą skórką z cytryny . Obficie skrapiamy sokiem z cytryny  Odstawiamy  na godzinę do lodówki . Po tym czasie filety smarujemy gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną ( jak kto woli ) i posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy w temp.200 stopni przez 25 minut . Podajemy z młodymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem . SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Koktajl mocno truskawkowy 170

jest wykonać z nich pyszny koktajl. Co prawda nic wyszukanego, ale pyszne i zdrowe. Jeśli truskawki są bardzo słodkie proponuję robić z kefirem lub maślanką, jeśli kwaśniejsze to ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 500 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany (schłodzone) 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu lub cukru pudru 1 łyżeczka soku

Kuchcik gotuje
Tartaletki z truskawkami i galaretką 184

tartaletki z truskawkami i galaretką. To pyszny, orzeźwiający deser dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenna, zielona zupa. Ze szpinakiem i makaronem 208

koniecznie! Zupa szpinakowa z makaronem Składniki: (na 6 porcji) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cukinia 900 g mrożonego, siekanego szpinaku 200 g ziemniaków 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 1 l bulionu dodatkowo: 250 g makaronu wstążki Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Ziemniaki obrać, pokroić(...)kosteczkę razem z cukinią. Dodać do garnka, chwilę przesmażyć. Dodać czosnek, zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, wymieszać. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego! Czy możecie uwierzyć, że to już niemal czerwiec, a ja wieczorami, wychodząc na spacer z psą, ciągle zakładam czapkę...? Kto to słyszał...? Faktycznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z białą czekoladą i malinami. 473

serowa: 600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady 2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych) 50 g białej czekolady na polewę  Wykonanie : Ciastka , masło i kakao zmiksować aż do otrzymania konsystencji(...)mokrego  piasku. Masę wsypać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy  ( u mnie średnica 22cm) Wklepać w dno i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Śmietanę doprowadzić do wrzenia i zalać nią połamaną czekoladę. Odstawić na dwie minuty . Wymieszać i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ser , cukier , jajko i proszek budyniowy zmiksować tylko do czasu połączenia składników , wlać czekoladę

Malinowa Kawiarenka
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 282

musicie się bać, że danie wyjdzie za suche.  Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka(...)stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC.  Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już

Ugotować