sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy(...)jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyrazem czyszczenie lodówki czyli zapiekanka ziemniaczana do której można dodać wszystko co mamy pod ręką. W moim przepisie znalazły się takie produkty jak : Salami Ser żółty Brokuł Kapusta kiszona Śmietana Papryka Pieczarki Pomidory No i oczywiście ziemniaki. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i przekładać je warstwami, zalać śmietaną i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Smacznego
Full Smakumomentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną. Składniki na warstwę śmietanową: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gorzka czekolada Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przygotować tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Pokrojone plastry rolady ułożyć bardzo ściśle
Na słodko lub wytrawnieskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie
Domowy Smak Jedzeniaindyka) - 150 g suszonych śliwek (ja kupuje paczkowane) - 3 woreczki ryżu białego - 1 cebula - 2 ziarenka ziela angielskiego - 2 listki laurowe - przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, curry, kurkuma - 2 łyżki śmietany Mięso kroimy na kawałki i wraz z cebulą podsmażamy w garnku, po zarumienieniu się drobiu dolewamy wody tak aby przykryła całe mięso + 2 cm. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka(...)ziela angielskiego, pieprz, sól, szczyptę Vegety - wedle uznania. Po 20 minutach dorzucamy przekrojone na pół śliwki. Gotujemy ok. 10 minut i dolewamy 2 łyżki śmietany. W osobnym garnku gotujemy ryż dodając do wody pół łyżeczki curry i pół łyżeczki kurkumy
upichconasosie śmietanowo-curry + makaron Być może wizualnie nie jest to mistrzostwo świata ale smakuje rewelacyjnie! Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 400g pieczarek - puszka pędów bambusa - 1 czerwona papryka - mała śmietana 18 volt - sos sojowy - sos tabasco - łyżka oleju - przyprawy: kumin, curry, pieprz, sól, mieszanka do potrwa chińskich - makaron Warzywa myjemy, kroimy i podduszamy na patelni, po 20 minutach dodajemy śmietanę
upichconakolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 70 g cukru pudru Masa waniliowa - 200 ml mleka - 2 żółtka - 60 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta soli - 300 g brzoskwiń - niewielka(...)cukru pudru Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy
upichconagotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek - jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja to jeden woreczek) Na rozgrzaną(...)pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat 1/4 szklanki, można mniej), jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Podajemy z ryżem jaśminowym oraz świeżym koperkiem. PS. wykonanie 'babeczki z ryżu' Tuż
upichconasyropy owocowe. Przygotowanie: Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut. Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską wanilii, żółtka ubić z cukrem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach. Masę przestudzić, ewentualnie
SzczyptaSmaQJabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda
Zainspirowana w kuchniśledzie. SKŁADNIKI 4-6 śledzi a'la matias 3-4 jajka ugotowane na twardo spora garść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy(...)jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka gotowym sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę. SUGESTIA Dodatek świeżej pietruszki bardzo dobrze komponuje się z tym sosem. Również świetnie smakuje wersja bez jajek. Może
ZofianaSkładniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut. Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką. Smacznego
paapilotkaasłodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, 3 żółtka, 150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia
Z miłości do słodkościkromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach
królestwo garówmasła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig, sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę(...)powinno się zrumienić. Foremkę z ciastem na chwilę odstawić. Przykryć dużym talerzem i całość odwrócić do góry nogami. Zdjąć formę do pieczenia. Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru, wlać śmietanę, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego. Smażyć aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Ciasto podawać z sosem. zastawa
królestwo garów