swoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas: 15 minut Składniki: 2 duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni(...)rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął). * z tej porcji wyszły mi 4 spore placki ** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe *** można do takich placków podać porcje sałatki
Buniabaje w kuchnidałem. Składniki : ok 60 dag mięsa mielonego pół cebuli ząbek czosnku ok 4 łyżek bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję(...)Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie
Mechanik w kuchnimianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek(...)plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek
Krokusowy Dommojej modyfikacji widać na zdjęciu a przepis poniżej. Składniki : (na 4 porcje) podwójna pierś z kurczaka połowa brokułu łyżka ulubionego majonezu - u mnie dekoracyjny ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam, dzielę na pół a każdą z połówek dzielę dodatkowo na 2 kotleciki. Doprawiam i lekko rozklepuję tłuczkiem. Brokuł wrzucam(...)szybko nakładam na całość 0,5 cm warstwę brokułu (na tą zarumienioną stronę), posypuję mozzarellą i wkładam z powrotem na patelnię. W tym samym czasie kiedy smażymy drugą stronę roztapia się również ser. Podałem z chipsami z ziemniaka i buraka na odrobinie konfitury z żurawiny. Smacznego
Mechanik w kuchniuwielbia mój syn. Czemu i ser i dżem? Młody to naleśniki jakby mógł to z samym dżemem by jadł, a ja go tak zawsze sprytnie podchodzę, że smaruję naleśniki serem, kroję na kawałki i ładnie układam i wtedy dziecko widzi, że się starałam, więc niezręcznie wybrzydzać, a takie połączenie akurat polubił już jakiś czas temu. No więc zabieramy się(...)taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy Mus Truskawkowy Tu tak samo prosto
Blondynka Gotujenich dobrych serniczków. U mnie serniczki są nakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące. Składniki: 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego 150 - 200 g mąki pszennej 5 - 6 łyżek cukru 2 jajka 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 1 łyżka(...)cukru waniliowego szczypta soli masło klarowane do smażenia konfitura (u mnie malinowa) lub śmietana z cukrem do podania Jak zrobić placuszki serniczki? Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, 2 łyżki jogurtu, cukier, sól i cukier waniliowy, wszystko wymieszać, pod koniec dodać 150 g mąki. Białka ubić na pianę i wmieszać do masy serowej. Masa powinna mieć konsystencję, która nie spływa
Kuchcik gotujeoliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) pieprz trochę cukru do smaku Z podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać(...)Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
Świat Domowej Kuchnimasła 1 szkl. mąki pszennej odrobina wody 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 4 czerwone cebule 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)pół plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje. Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki. Ciasto wstawić do piekarnika
kolorowotorcikowożółtego sera, układamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera. Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole. Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE(...)zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę lub podsypujemy ciasto mąką, tak by ciasto swobodnie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek i smażymy na patelni aż się zrumieni. Mam nadzieję, że mój przepis Ci się spodobał. Dużą przyjemność sprawisz mi, gdy zostawisz tu swój komentarz
Mój Smak na Życienaleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej 1 łyżeczka błonnika owsianego Olej do smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy(...)gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef
Emcia Pichci1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron(...)lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. I po kolei na każdym naleśniku nakładam z boku po plastrze szynki i sera, składam naleśnik na pół i jeszcze na pół. Powstałe trójkąty smażę na delikatnie natłuszczonej patelni, na wolnym ogniu z obu stron aż ser się rozpuści. Podaję na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmoim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce(...)mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia 2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 3. Kaszę
Słodki Kompromisszklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag cienkiej kiełbasy 15 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 4 łyżki margaryny do smażenia 10 dag tartego żółtego sera sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i szczyptą soli , dolewamy szklankę letniej wody i oliwę z oliwek , zagniatamy ciasto i odstawiamy(...)tłuszcz i dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę , doprawiamy sola i pieprzem i smażymy . Kiełbasę i ogórki kroimy w plastry . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej olejem blasze i nakłuwamy widelcem . Na wierzch ciasta nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką , na to plastry kiełbasy i ogórka . Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 20 minut
Smakowite Daniastartego drobniutko Parmezanu 2-3 zabki czosnku, drobniutko posiekane, lub przeciśnięte przez praskę szczypta ostrej papryki sól i pieprz, do smaku 2 łyżki oleju, lub oliwy, do smażenia garść staretego, żółtego sera do posypania po wierzchu, opcjonalnie Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki (około 3-4mm), ugotuj do miękkości i bardzo dokładnie odcedź. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Na patelni
Lejdi of the houseTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe (ma mieć dość gęstą konsystencję). Maczaj plastry sera w cieście i smaż na patelni z obu stron. Podawaj natychmiast (gdy danie nie jest ciepłe, dużo traci na smaku) . CRON-O-Meter to ciekawe narzędzie on-line, które liczy
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące(...)Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Przełożyć kotleciki do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 40 minut
O kuchni z uczuciemMakaron ze szparagami Składniki (dla dwóch osób) 100 g świeżego szpinaku 10-15 szparagów 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30-36 % kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz 1-2 łyżki startego parmezanu 1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić każdego na 2-3 części. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki(...)cebulę. Smażyć 1-2 minuty. Dodać kawałki szparagów, ale bez główek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać szpinak i główki szparagów i smażyć 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i kawałek sera pleśniowego (u mnie dwie łyżki). Mieszać aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem i posypać parmezanem. Smacznego Post Makaron ze szparagami pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plOdstawić do lodówki na dwie godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron na rozgrzanej patelni. Pod koniec na wierzchu ułożyć ser. Schab podałam ze smażonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków
Kuchnia w opałachpowierzchnię wody) Ugotowane szparagi wyjąć i przestudzić. Naczynie do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i ułożyć warstwę szparagów oraz polędwicy. Ułożyć następną warstwę szparagów i polędwicy, posypać żółtym serem. Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą. Tak przygotowanym sosem zalać
Kuchnia w opałachpoprzekłuwać mięsa. Do każdej kieszonki włożyć łyżeczkę pesto i kawałek sera . Kotlety spiąć na brzegu wykałaczką - w miejscu nacinania kieszonki , aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Jajko roztrzepać w misce dodając do niego łyżkę pesto. Każdy kotlet posolić i posypać pieprzem, obsypać mąką ( nadmiar strząsnąć) obtoczyć w jajku z pesto. Na patelni rozgrzać oliwę
Stare Garyindyka (ok. 1,5 cm) suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskie sól i pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej (byle nie krupczatki) olej do smażenia 150 g żółtego sera 250 g małych pieczarek posiekana natka pietruszki Filety oprószyć solą, pieprzem, ziołami, kminkiem, czosnkiem i papryką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczać z obu stron
Czerwień i błękitnatka pietruszki. Przygotowanie: Piersi kurczaka przecinamy i rozbijamy na kotlety. posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Następnie na każdym kawałku mięsa kładziemy żółty ser i zawijamy roladki. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Podczas smażenia przewracamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym Kupiec
Aga w kuchnisposób wytrawny...I dziś właśnie na sposób wytrawny Babeczki warzywne. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 5 pieczarek 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 5 grubych plasterków sera żółtego papryczka chilli jajko przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie,często mieszamy żeby się
NaKońcuJęzykasól i pieprz, gotujemy. Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano
Brzuszki Łakomczuszki