smażony łosoś - 725 przepisów (strona:32/49)

Zupa z łososiem 182

mocno zakręcamy. W tej postaci możemy zabrać na obiad do pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy(...)ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień. Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W tym czasie zagotować 1.4 litra wody. Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Delikatnie włożyć

Moja Delicja
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 190

Cukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem philadelphia 216

ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się(...)pokrojone ziemniaki i smaż kolejne 4-5 minut uważając by nie przypalić warzyw. 4. Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut) 6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem 7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem

Fiolka w kuchni
Ekspresowa zupa rybna 223

razie potrzeby usuwamy delikatnie skórę. Obie ryby kroimy w kostkę (ok. 2cm, łososia w nieco większą). W średniej wielkości garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty do zeszklenia, często mieszając. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy jeszcze kolejne 2 minuty nadal mieszając. Zalewamy bulionem i wodą (najlepiej ciepłymi). Warzywa

Kulinarna Pokusa
Placuszki z fasoli z dynią 135

tego przepisu + orzechy do posypania- wersja na słodko  wędlina, bądź łosoś z kozim serkiem i awokado- wersja wytrawna Przygotowanie: Zalej siemię lniane wrzątkiem. Wrzuć do miski przestudzone siemię lniane, jajka, puree i dopraw. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki blenderem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Smaż na małym ogniu. Dodaj dodatki. Rozkoszuj się smakiem swoich pancakes'ów. :) Wartości odżywcze placuszków

Smiling Shrimp
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 240

większym sklepie. Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty tej ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej.  Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 186

minut. Doprawić  łososia  solą i pieprzem i umieścić w wolnowarze, w wywarze,  skórą do dołu. Przykryć i gotować w ustawieniu low, do czasu aż  łosoś uzyska  jednolity, delikatny różowy kolor i będzie się lekko rozwarstwiał kiedy użyjemy widelca. Można zacząć sprawdzać czy jest już dobrze ugotowany  po ok 45 - 60 minutach. Jeżeli trzeba, gotować(...)przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin. sos: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać

Stare Gary
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 240

wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, koperkiem, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około(...)smaż kilka minut, aż szpinak puści i odparuje wodę. Do szpinaku dodaj porwany na kawałki ser pleśniowy i zamieszaj, niezbyt dokładnie, tak, żeby zostały jeszcze nieroztopione kawałeczki sera. Dopieprz i dosól do smaku (soli nie potrzeba wiele). Upraż na patelni garść płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor. Na talerzu ułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia

Słodko-Słony Świat Ilony
Sandacz po polsku z wody. 191

twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia

Kulinarny karnet Christophera
Losos teriyaki z pistacjami czyli Srodowe Rybki odc.53 214

oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji do posypaniaŁososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata nie przypaliła się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frittata ze szparagami 177

szparagami , ale możecie do niej dodać pieczarki , pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam! Składniki :  2 szalotki 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów 3-4 jajka sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie :  Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić

Codzienne Gotowanie
Makarony 204

Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti

Aga w kuchni
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 373

Dzisiaj ponownie na talerzu zagościł przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów- dla mnie połączenie idealne! Na wstępie powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić(...)zamiennik dla curry i papryki  do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety.  Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka , 9g tłuszczu , 38g węglowodanów i 5,5g błonnika . SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego  145g pomidorów 50g świeżej rukoli

peanutbuttermonster
Naleśniki z kremowym serkiem z łososiem i rukolą 182

jajko szczypta soli łyżka margaryny Dodatki: 2 opakowania serka śmietankowego z łososiem ½ opakowania rukoli Kilka gałązek szczypiorku W misce umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco wody, jeśli zbyt płynne dosypujemy mąkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny smażymy naleśniki. Mi wyszło 5 całkiem sporych. W między czasie szczypiorek zalewamy

Kolizje Smaków
Skomponuj swój idealny lunch! 189

ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek  ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek(...)powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto

Kuchnia Ellie