smażony łosoś - 725 przepisów (strona:28/49)

Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 253

wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli masło do smażenia  Mleko podgrzałam z cukrem, delikatnie rozpuściłam w nim drożdże. Wlałam(...)Ragout odstawiłam i zabrałam się za smażenie placuszków. A na deser? Na deser, piosenka! Na Wyspach Bergamutach Podobno jest kot w butach Widziano także osła  Którego mrówka niosła Jest kura samograjka Znosząca złote jajka Na dębach rosną jabłka W gronostajowych czapkach Jest i wieloryb stary Co nosi okulary Uczone są łososie  W pomidorowym sosie I tresowane szczury

bastalena
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 241

Składniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady idealnie pasuje sos balsamiczny (jak na zdjęciach

My Culinary Art
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 178

Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą Przepis na 2 naleśniki: 100 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta sody 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżeczka oleju do smażenia 1 usmażona pierś kaczki bez skóry 1/2 pęczka botwinki kilka pomidorów koktajlowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 167

nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi(...)kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryż smażony z jajkiem i krewetkami 208

Coś dla krewetkożerców Składniki ryż 1/2 szklanki krewetki mrożone 100 g łosoś wędzony plastry 50 g marchewka 1 szt cukinia 1/2 szt jajka 2 szt czosnek 3 ząbki masło … Czytaj dalej Ryż smażony z jajkiem i krewetkami

czarrna od kuchni
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 165

wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach

Jemy Pijemy
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 156

marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów: • 300 g filetu z łososia • 1 białko • 1 łyżka bułki tartej • 1 pęczek koperku • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik(...)pieprzem. Pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą lub kaszą manną. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty

Kubki smaku
Grillowany łosoś z salsą, brokułami i szynką szwarcwaldzką 220

brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam skórę, przekroiłam na dwa filety. Oprószyłam pieprzem cytrynowy i odstawiłam Brokuł : zagotowałam wodę i wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora, chwilę jeszcze podsmażałam i dodałam brokuła. Wszystko chwilę smażyłam. Odstawiłam(...)patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron, co chwilę przewracając raz na jedną, raz na drugą stronę. Czynność powtórzyłam 3 razy, aż ryba się dokładnie wysmażyła Na talerz przełożyłam brokuła z szynką i porem, obok położyłam jeden kawałek łososia, a na łososia ułożyłam salsę. Dołożyłam gdzie nie gdzie plastry usmażonej szynki szwarcwaldzkiej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grillowany łosoś z salsą, brokułami i szynką szwarcwaldzką 220

brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam skórę, przekroiłam na dwa filety. Oprószyłam pieprzem cytrynowy i odstawiłam Brokuł : zagotowałam wodę i wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora, chwilę jeszcze podsmażałam i dodałam brokuła. Wszystko chwilę smażyłam. Odstawiłam(...)patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron, co chwilę przewracając raz na jedną, raz na drugą stronę. Czynność powtórzyłam 3 razy, aż ryba się dokładnie wysmażyła Na talerz przełożyłam brokuła z szynką i porem, obok położyłam jeden kawałek łososia, a na łososia ułożyłam salsę. Dołożyłam gdzie nie gdzie plastry usmażonej szynki szwarcwaldzkiej

Szczęśliwa kuchnia
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 236

robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę(...)tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Placki ziemniaczane wytrawne 157

samo zrobić z czosnkiem i cebulką. Dodać jajka, sól i pieprz. Całą zawartość zmiksować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niektórzy lubią w wersji na słodko, wówczas nie radzę dodawać czosnku :) Ja lubię z jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się

Jemy Pijemy
Chowder w stylu "Manhattan". 174

pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów 200 g (15-20)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem 251

wody, jeśli za rzadkie- mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron. Studzimy. Farsz: Ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar wody odsączamy. Dodajemy serek i koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy serkiem. Posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.  Na jednym brzegu naleśnika układamy kawałek łososia, boki naleśnika zwijamy do środka, a następnie zaczynając od brzegu

Czerwona Porzeczka
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 238

tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę

zadanie-gotowanie
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 184

prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc

Kulinarna Pokusa