panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce 4 bułki 1 duży pomidor kilka liści(...)patelni rozgrzej olej lub oliwę. Plastry bakłażana obtaczaj najpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie
Chilli Czosnek i OliwaTeściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy) 100 g drożdży szczypta soli cukier waniliowy kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę(...)łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki proszku do pieczenia* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć(...)wlać oliwę (głębokość ok.2 cm), rozgrzać (sprawdzić przy pomocy kawałka ciasta), wrzucać ciasteczka porcjami (ciasteczka nie rosną na boki) i smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Mix smakułyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego smak. Jeśli jednak(...)dość głęboką patelnię- spędzimy z nią dość dużo czasu. Plasterki boczku kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Podsmażamy na mocnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Dolewamy syrop klonowy i smażymy do momentu aż boczek będzie tak brązowy jak chcemy. Gotowy boczek przekładamy na talerz, zostawiając tłuszcz z syropem klonowym na patelni. Brukselki oczyszczamy z uszkodzonych
les mirabellesstanowi Twoje ulubione danie, a czego nie wziąłbyś do ust. Na takie tematy możemy porozmawiać jedynie wtedy, gdy miałaby to być w pełni konstruktywna konwersacja. Rozumiem, są tacy, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie życia. Szanuję to, gdyż nie jestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie(...)imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć na blat i zagnieść rękoma. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać koła i w każdym dodatkowo małe kółko kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia z obydwu stron. Po lekkim przestygnięciu posypać cukrem pudrem
Maślane ciasteczkodużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy z niego rezygnować) to dodajcie do ciasta 2 duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE (10-15 min): na patelnię wylewamy oliwę lub olej, tak aby cienka warstewka pokrywała całą(...)powierzchnię. Kiedy się nagrzeje, nakładamy ciasto zwykłą łyżką stołową – jest to optymalna ilość, gdyż placki nie będą ani zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej stronie (ok. 1,5 min), następnie przewracamy łopatką zdecydowanym ruchem i dosmażamy drugą stronę (ok. 1 min). Jeżeli placki mimo wszystko rozpadają Wam się na patelni
Nerds Kitchencoś modyfikuję to w taki sposób, aby było szybciej i prościej. Mam więc nadzieję, że spróbujecie rösti, bo naprawdę warto :)Składniki:ziemniaki,zielona pietruszka,czosnek,sól,olej do smażenia.Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada(...)równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku.Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Ja podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną.Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam
Codzienna kuchnia niecodziennakiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu. Włożyć (razem z tłuszczem) do dużego garnka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do wieprzowiny.Następnie dodać obie kapusty. Zalać wodą, tak aby pokryła ona wszystkie produkty. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone
Świat Domowej Kuchnikolor. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłoty kolor (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło) Po tym czasie dodać przyprawy, ewentualnie drobno posiekane chili i smażyć kolejne 3 minuty, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Po kolejnej minucie smażenia zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia(...)widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody). Smażyć około 4-8 minut w głębokim naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. *** Sambousa można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawaniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego z wiaderka- 4 duże jajka "L"- 1 szklanka(...)bezzapachowy do smażenia (lub oliwa)Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki mąki tortowej.* szklanka o poj.250mlW misie miksera ubić jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze
Smaczne Zdrowebyć bardzo dobrze doprawiony! Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE(...)smażenia cebuli (może być też olej kokosowy) Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy do niej przyprawy (na bogato! Ma wyjść aż "za słona i za ostra"). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli
Wypisz Wymalujnadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku, dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji. Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta, które widzicie na dzisiejszych zdjęciach. Świetnie się smaży, wytapiając przy tym apetyczny paprykowy tłuszczyk(...)specjalizuje się w hiszpańskich produktach regionalnych. Sprzedawane w nim chorizo jest naprawdę wysokiej jakości. Chorizo można długo przechowywać, dlatego ostatnio zamówiłam aż trzy pętka (większość zjedzona;P). Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką przepis własnyna 2 porcjeSkładniki: 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania
Chilli Czosnek i Oliwapage!] Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)czosnek w łupinkach wrzuć na rozgrzany olej z masłem i odczekaj ok.30 sek. 4. Plasterki gruszki układaj obok czosnku i smaż przez ok.2 min z obu stron. 5. Gotowe gruszki układaj na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Całość: 1. Placki podawaj gorące z plastrami gruszki i kawałkami sera blue. Smacznego! Pumpkin fritters with garlic pears and blue cheese
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię mięsa z obu stron, nie spal masła Cebulka z odrobiną soli z czasie podsmażania. Plastry wołowiny podsmażanie w tłuszczu po cebuli. podsmażone plastry przełóż do szybkowaru pozostały na patelni tłuszcz rozcieńcz z odrobiną ciepłej wody i przelej do szybkowaru - zrób to tylko jeden raz, gdy na patelni jest świeży aromat cebuli, masła i mięsa opłucz patelnię, na suchą włóż ponownie(...)masła, rozgrzej i podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij
Szybko Szybkowar