frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Dobrze jest wybrać spore ziemniaki. Odmiany jakie pasują na frytki to min. Viktoria, Irys, Irga.Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Olej podgrzewam w głębokim garnku. Wrzucam jedną frytkę. Kiedy wokół frytki zaczną wrzeć bąbelki to znaczy, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Frytki smażę porcjami
prawdziwe jedzeniezupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 2 żółtka- 1 całe jajko- 50g ksylitolu- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy- 35g drożdży- 1 łyżka spirytusu- 250ml ciepłego mleka- szczypta soli+ olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz).Drożdże
Smaczne Zdrowetłuszczu (jeśli nie było uprzednio oczyszczone) i dokładnie wysus zyć; przyprawić stek solą i pieprzem wedle uznania; pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 40-60 minut. Żeliwną patelnię (lub stalową, ale z grubym dnem) rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury (żar bijący z patelni powinien być wyraźnie wyczuwalny pod dłonią); dodać oliwę i ułożyć na patelni steki; smażyć (bez dotykania
Jem więc Jestembez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszerokim rondlu lub garnku roztapiamy smalec. Nie cały, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom roztopionego smalcu ma sięgać mniej więcej na wysokość 6 cm. Pączki powinny smażyć się na niezbyt silnym ogniu . Dzięki temu nie będą w środku zakalcowate lub surowe. Sprawdzamy czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę (ok. 140 – 150°C). W tym celu wrzucamy odrobinę
Moja Delicjawłoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera i rozdrabniamy na małe kawałki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz w rozdrobnionych orzechach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- byle nie za długo, bo orzechy zaczną nam się przypalać
Aga w kuchniczosnkiem przepuszczonym przez praskę i nacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu) wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się
W kuchni Karmel-itkizamarynowania na 10-15 minut. Całą pierś wkładamy do zimnego woka , skórką do dołu. Powoli, na niewielkim ogniu, wytapiamy z niej tłuszcz, około 10-12 minut. Moja pierś była naprawdę duża i gruba, czas smażenia zależy od grubości piersi, musicie to wyczuć. Zwiększamy płomień do średniego, odwracamy pierś, smażymy od strony mięsa na wytopionym ze skórki tłuszczu, kolejne
Karo in the Kitchenokoło 12 sztuk 40 dkg miąższu z dyni ( bez skórki ) 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania : O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem(...)patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Dużą łyżką kładź na rozgrzany tłuszcz placki, lekko przygnieć łyżką , aby były płaskie. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmij z patelni, połóż na papierowych serwetkach, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące na małych talerzykach. Możesz ozdobić zielonymi gałązkami pietruszki
Przepisy i porady kulinarneoliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut smażymy na dużym ogniu, kilkukrotnie obracając. Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem(...)dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla. Smacznego
Bon Ton Italiasól pieprz świeżo mielony masło klarowane WYKONANIE Cebulę kroimy np. w piórka i smażymy na maśle klarowanym na małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu. Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę(...)wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli. Smacznego
OstryKęsokres gotowania jest bliski 2 godzin).Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt(...)dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami ciasta.Studzimy.Masa Budyniowa:Do miski odlewamy
Słodka Stronadieta, czyli wszystkiego po trochu, tak by niczego niezbędnego w niej nie zabrakło. To ważnym elementem tej zróżnicowanej diety są dobre tłuszcze. Tu oleje, które przecież zajmują tu ważne miejsce na codzień. Dodajemy je do pieczenia, do smażenia, do sałatek. Sztuką jest dobrze je dobrać i wybrać te najlepsze spośród całej masy rozlicznych butelek z olejami oferowanych w sklepach. Jeżeli(...)chcielibyście zagłębić ten temat, przygotowałam dla Was, mam nadzieję, że dość przystępną i łopatologicznie podaną ściągawkę: Jaki olej wybrać? Ze sporą dawką praktycznej wiedzy. Bez fachowej terminologii. A teraz już kolejny pomysł na sałatkę. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 2 piersi kurczaka, 200 g kiełków soi, 2 cebule, liście sałaty, 2 duże pomidory albo garść pomidorków koktajlowych
MODA NA BIOKotlety jajeczne Kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą na obiad bez mięsa. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne, można poszaleć z przyprawami jak pieprz czy ostra papryczka, ja tego nie robię ze względu na moją córkę. Kotlety podałam z lekką sałatką z kalafiora , która idealnie(...)się wkomponowała. Składniki: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól pieprz mąka kukurydziana do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty żółty ser, ostudzoną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą
na moim stole...tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu
Monia miesza i gotuje