smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:13/127)

pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 180

Składniki: z rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry, wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka(...)łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę

W Mojej Kuchni Lubię
Zawijaski czosnkowe 202

około 250 ml letniej wody Nadzienie czosnkowe: 80-100 g masła 5 ząbków czosnku sól pół rozkłóconego jaja siemie lniane do posypania lub Nadzienie cebulowe:2 łyżki smalcu domowego 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona tymianek sól pół rozkłóconego jaja mak  do posypania  Z drożdży, połowy wody i cukru zrób zaczyn.Gdy zaczyn się wzburzy dodaj resztę(...)prostokąta i posmaruj masłem z czosnkiem. Złóż je w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna). Jeśli wolisz farsz cebulowy  przesmaż posiekane cebule na łyżce smalcu doprawiając ją tymiankiem i szczyptą soli. Dodaj pozostały smalec i odtudź.  Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą

Gotuj Sam!
Karkówka duszona z kapustą 154

innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka

O kuchni z uczuciem
Kalafiorowa Moussaka MUSAKA- 198

Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2  białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła, olej do smażenia. Wykonanie: Z mleka, jajka, maki, szczypty soli przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą(...)odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i  zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście

Tradycyjna Kuchnia
Smalec domowej roboty według mojej mamy 192

sama za nim nie jestem i nie jadam smalcu to dla narzeczonego zrobię. On lubi dobry chleb i smalec ale nie ze sklepu. Zapraszam na sprawdzony przepis.       Składniki : * pół kg słoniny  * 2 dowolne ulubione kiełbasy * 3 cebule * 2 winne jabłka  * 3 ząbki czosnku * sól , pieprz       Przygotowanie : Słoninę pokroić w kostkę , wrzucić(...)wysokiej patelni  lub rondla i topić na małym ogniu. Kiełbasę przesmażyć na drugiej patelni i gdy słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać kiełbasę do smalcu. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz jabłko i czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia

Magiczne Życie Marty
Ciasto cebulowe 197

lekko słodkie a jednocześnie odrobinę pikantne, dla mnie pyszne. Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 łyżki wody 1 żółtko ½ łyżeczka soli farsz: 1 kg cebuli 50 g smalcu 4 łyżki wody 180 g śmietany 1 łyżka mąki 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć(...)godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w pióra, przełożyć do garnka, dodać wodę, smalec, doprawić solą, pieprzem i gałką a następnie dusić aż cebula zmięknie. Cebulę posypać mąką, dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez około 3 minuty. Farsz ostudzić. Jajka roztrzepać i wymieszać z farszem. Formę do pieczenia wysmarowaną masłem wyłożyć ciastem (dno i brzegi), włożyć farsz. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
najprostszy wołowy gulasz 249

dziś proponuje rozgrzać się posiłkiem wykonanym z  pożywnego wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz(...)solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebule obieramy,  dość grubo kroimy i wrzucamy do  dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy  łyżkę smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy  pokrojonego w krążki pora, drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy

Miód i pieprz
Młoda kapusta po poznańsku 690

młoda kapustę w pełni zapraszam więc do spróbowania jej w nowej odsłonie. Młoda kapusta to świetny dodatek do mięsa lub młodych ziemniaczków. Składniki: główka młodej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki octu 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczynamy od poszatkowania i wypłukania kapusty.   Do wysokiego garnka (takiego aby zmieściła się cała kapusta i nie wypadała przy(...)mieszaniu) wrzucamy 2 łyżki smalcu i rozpuszczamy go. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy kapustę i dusimy na małym ogniu często mieszając. Jeżeli kapusta się przypieka można dolać odrobinkę wody. Dusimy do czasu aż kapusta nie zmięknie. Potem dodajemy ocet i cukier do smaku i gotowe Czas przygotowania

Kulinarna Patilogia
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 182

sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne(...)pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć krótko na gorącej patelni na smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz.  Na tym samym smalcu podsmażyć cebulę i potem dodać do garnka z mięsem. Dołożyć pokrojone drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wszystko zalać wodą na tyle, aby przykryła mięso. Dorzucić kostkę rosołową, liść

Grunt to przepis!
kaszanka z jabłkami, cebulką na smaczny obiad... 138

Składniki: kaszanka 4 sztuki/większe, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, jabłka 1 duże, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, śmietana gęsta 1 łyżka, ogórek kiszony - ile potrzeba na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w kostkę jabłko bez skórki, podsmażać na złocisto kaszanka dobrej jakości, każda wielkości np. śląskiej, obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka w śmietanie + film 154

sposób na proste i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym smakują wybornie.  składniki na 4 porcje 1 kg żeberek 4 duże cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu 1 szklanka śmietany 18% 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Żeberka kroimy na mniejsze(...)porcje, a cebulę w kostkę. Pokrojone żeberka podsmażamy na smalcu na silnym ogniu lekko rumieniąc a następnie przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojoną cebulę, po czym oprószamy ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i mąką, mieszamy i przekładamy do żeberek. Dodajemy liście laurowe, wlewamy gorący bulion i wszystko dusimy około 40 minut. Do miski przekładamy śmietanę

Smakowite Dania
Zupa gulaszowa z warzywami 223

Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną  kolorową,  warzywną  zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)ziaren ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać 2 L gorącej wody, zagotować. Dusić przez 40 minut

magiczna kuchnia Kasi
młoda kapusta duszona z boczkiem... 198

Składniki: młoda kapusta 1 sztuka większa, boczek wędzony 20 dag, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do karkówki Appetita 2 łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą

W Mojej Kuchni Lubię
Wiejskie klopsiki mielone 139

łyżeczki 1 łyżeczka smalcu Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulę, ogórki, paprykę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz przyprawy ( sól, pieprz według uznania, w zależności jak lubimy). Wszystko dokładnie wymieszać. Dno naczynia żaroodpornego posmarować delikatnie smalcem. Formować klopsiki o średnicy

Przepisy Babci
Kapusta czerwona na winie do obiadu 193

Bardzo smaczny dodatek do obiadu z kapusty czerwonej i jabłek. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty(mała), 3 jabłka, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę oczyścić, drobno pokroić, dodać soli i cukru do smaku, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Cebule drobno posiekać

Tradycyjna Kuchnia
Schab pieczony w cebuli 193

Bardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek. -- Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz... W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem(...)posypujemy pieprzem  i papryką, cebulę obieramy i kroimy, smalec wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiony schab chowamy do lodówki na 1-2 godz. lub nie, bo ja wstawiłem od razu nacięty schab do naczynia, gdzie najpierw włożyłem grubo pokrojoną cebulę- na dno i boki...    -- Pieczemy w dwóch etapach, w piekarniku ustawionym

chleba naszego