Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową, warzywną zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)ziaren ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać 2 L gorącej wody, zagotować. Dusić przez 40 minut
magiczna kuchnia KasiSkładniki: młoda kapusta 1 sztuka większa, boczek wędzony 20 dag, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do karkówki Appetita 2 łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki 1 łyżeczka smalcu Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulę, ogórki, paprykę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz przyprawy ( sól, pieprz według uznania, w zależności jak lubimy). Wszystko dokładnie wymieszać. Dno naczynia żaroodpornego posmarować delikatnie smalcem. Formować klopsiki o średnicy
Przepisy BabciBardzo smaczny dodatek do obiadu z kapusty czerwonej i jabłek. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty(mała), 3 jabłka, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę oczyścić, drobno pokroić, dodać soli i cukru do smaku, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Cebule drobno posiekać
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek. -- Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz... W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem(...)posypujemy pieprzem i papryką, cebulę obieramy i kroimy, smalec wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiony schab chowamy do lodówki na 1-2 godz. lub nie, bo ja wstawiłem od razu nacięty schab do naczynia, gdzie najpierw włożyłem grubo pokrojoną cebulę- na dno i boki... -- Pieczemy w dwóch etapach, w piekarniku ustawionym
chleba naszegoprzerośniętej wołowiny 2-3 papryki czerwone 1 litr dobrego bulionu 1 papryczka ostra 350 g pomidorów ( o tej porze roku z puszki) 3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej szczypta cząbru szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy(...)pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu
Miód i pieprzmnie ten dodatek..i musiałam spróbować.Mleko sprawi, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu..Polecam taki smalec..przepis znaleziony tutaj . 50 dkg słoniny 1 duża cebula 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta / 3 ząbki czosnku [ nie dałam] 3 łyżki mleka sól do smaku / około 1/4 łyżeczki(...)słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.Wtedy można dodać drobno pokrojony wędzony boczek. Gdy słonina już się stopi dodać po kolei drobno pokrojoną cebulę i jabłka. Smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek [ dałam sól czosnkową] i wlać 3 łyżki mleka / sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku
Moje domowe kucharzeniezwracając jedynie uwagę, aby na etykiecie nie znalazły się podejrzane dodatki. Po odsączeniu i osuszeniu wyjdzie z niej doskonały, wegetariański smalec, który z powodzeniem będzie mógł konkurować z mięsnym pierwowzorem. Czy smalec z fasoli można mrozić? Smalec z fasoli przygotowany według tego przepisu raczej nie nadaje się do mrożenia. Przygotowuje się go na tyle łatwo i szybko, że nie trzeba(...)robi się w przypadku hummusu. Smalec z fasoli doskonale sprawdzi się też w kanapkach i różnego rodzaju wrapach. Warto mieć go pod ręką, bo w końcu zawsze znajdzie się dla niego jakieś zastosowanie. Przepis na smalec z fasoli Składniki na smalec z fasoli Puszka białej fasoli 70 ml wody 1 jabłko 1 duża cebula olej do smażenia 1,5 łyżki
okolicepalnika.plwymieszać w miseczce z majerankiem, vegetą i na cały płat boczku je rozsypać ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią mocno obwiązać na gorącym smalcu zrumienić mocno z każdej strony boczek dodać połówki obrane cebuli(...)ząbki czosnku pod przykryciem dusić boczek z 60 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas obracając boczek dobrze wystudzić i dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu taki boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!!mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera
W Mojej Kuchni Lubiędlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i drobnymi, chrupiącymi skwarkami. Do tego świeże domowe pieczywo , kiszony ogórek i... czasem nic więcej nie potrzeba na pyszne śniadanie. składniki: 1/2 kg słoniny bez skóry 2 średnie cebule 1 małe jabłko (dałam antonówkę) 2 łyżeczki soli majeranek (ilość według(...)zbyt dużymi skwarkami) i wytapiam na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszam, żeby podsmażała się równomiernie. Po około 20 minutach, gdy skwarki zaczynają się złocić dodaję drobno pokrojoną cebulę i sól. Smalec potrzebuje kolejnych 20 minut "pyrkania". Kiedy cebula jest już miękka dodaję jabłko obrane ze skórki i starte na drobnych oczkach oraz majeranek. Jeszcze tylko 20 minut i domowy
babka w formiekiełbasy 2 papryki [ czerwona i zielona] 200 g pieczarek 1 pomidor słoiczek koncentratu pomidorowego około 1 szkl.wody smalec sól, pieprz, papryka ostra, majeranek Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę,kiełbasę a następnie pieczarki. Całość podsmażać około 5 minut. Następnie dodać paprykę, cukinię i pomidor.Wlać wodę , dodać przyprawy i dusić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe, curry liście suszone Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka(...)pietruszki 1/2 pęczka łopatkę pokroić w średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut
W Mojej Kuchni LubięAromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)krojonych pomidorów (400 g)1,5 l bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1 pietruszka 1/4 selera4 ziemniakimajeranek sól, pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka minut. Na osobnej patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso
Smakowity Blog Kulinarnyboczku wędzonego 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 1 por sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnek - ok 5 ząbków smalec - 1 łyżka Cebule i por pokroić w paski, boczek w kostkę. Wszystko to razem podsmażyć na smalcu. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie (ok 2 litry) do miękkości. Następnie dodać boczek i cebulę, rozgnieciony czosnek oraz
Jadło i czytadłoSkładniki 50 g kaszy gryczanej 100 g startego żółtego sera 50 g ugotowanych i pokrojonych w paski grzybów 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1/2 łyżki smalcu 1 jajko Sól i pieprz Bulion warzywny 1 ciasto francuskie Przygotowanie Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz
R'n'G Kitchen