smalec przepis - 3000 przepisów (strona:159/200)

Pączuszki super bomba 188

świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same.Z podanej

prawdziwe jedzenie
Fasolka po bretońsku 237

Składniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie.W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę a na sam koniec

prawdziwe jedzenie
Pączuszki na karnawał w Rio 182

świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec  ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta a dopiero w gotowy wyrób. Proporcje

prawdziwe jedzenie
Sycące dania postne: Pieczone ziemniaczki 443

akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami.Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz, majeranek, ulubione przyprawy Wersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej: Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 247

Składniki :Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg)Olej lub smalecSól, pieprz, rozmaryn, majeranek.Kilka ząbków czosnkuSzklanka  białego wina2 duże cebuleSzklanka kurekKilka łyżek mąki Mięso

prawdziwe jedzenie
Młoda kapusta słodko-kwaśna 326

słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 205

zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty.  Po pracy integrowaliśmy się przy przywiezionych przez nas trunkach, zagryzając wykonanymi przez nas wyrobami. Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smakowita pajda – rustykalne bagietki 208

Smakowita pajda zaskoczyła mnie … smakiem prawdziwego domowego smalcu z cebulką i ziołami.  Zanim kupiłam opakowanie, musiałam zrobić rundkę po mieście, gdyż w sklepie PiP, w który miał być smalczyk w ofercie, niestety go nie było. W końcu smalczyk zdobyłam w niepozornej, małej sieciówce, kupiłam dwa rodzaje. Wracając do domu już wiedziałam co przygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajecznica na słoninie... 169

jajecznicę po Wiedeńsku  z pomidorami", "jajecznicę z cebula i kiełbasą" itp., ale nigdy nie ze słoniną, moje zaskoczenie było takie, że nie wyszedł z tego smalec ani jajka pływające w ogromie tłuszczu, ale pyszna jajecznica o zaskakująco oryginalnym smaku, więc tak stwierdziłam, że podam przepis, mimo, że zapewne, każdy z was jadł w swoim życiu

Zainspiruj się kuchnią
Pivovar u Fleku 194

Postaram się choć na chwilkę zbliżyć do cudownego klimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulaszna piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną

bastalena
Pączki 185

drożdży świeżych lub 14 g suszonych drożdży 2 łyżki spirytusu lub octu cukier waniliowy 2 szkl. ciepłego mleka  szczypta soli  słoiczek dżemu lub konfitury olej lub smalec do smażenia Z drożdży , kilku łyżek mleka , odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn , postawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z cukrem , solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką , resztą mleka

Moje domowe kucharzenie
Faworki 205

pomysłu, ale zrobiłam faworki..bardzo smaczne...polecam. 200 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą

Moje domowe kucharzenie
Mini pączki na białkach 280

części. Każdy uformować na kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. W szerokim garnku rozgrzać olej lub smalec. Delikatnie biorąc w rękę każdy pączek, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu można nadziewać przy pomocy szprycy dowolnym

Moje domowe kucharzenie
Bolillos - meksykańskie bułeczki 190

wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego)  [ dałam olej z awokado] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjne faworki 239

opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego szczypta soli 2 jajka 3 łyżki śmietany Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy 2 opakowania smalcu cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagniatamy. Gdyby się lepiło możemy dodać więcej mąki. Stolnicę lub blat posypujemy obficie mąką i wałkiem do ciasta „bijemy” zagniecione ciasto. W oryginalnym przepisie ciasto należy bić

Mania Gotowania