smalec przepis - 3000 przepisów (strona:156/200)

Chleb litewski - listopadowa piekarnia 176

opadł i tak mu już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam!Przepis cytuję ze strony Amber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wody Składniki wymieszać i odstawić

Stare Gary
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 164

Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej

Walijskie Pichcenie
Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 124

przy wzdeciach,leczy nawet biegunke.Napar leczy takze niezyty zoladka i jelit oraz kolke jelitowa u dzieci i osob starszych.Ziele majeranku ma wlasciwosci przeciwutleniajace,ktore zapobiegaje m.in.jelczeniu tluszczow.Majeranek dodany do smalcu nie tylko poprawia jego smak,ale sprawia,ze mozna go dluzej przechowywac. Uzywajmy majeranku jako przyprawy .Cieszmy sie jego smakiem oraz pozytywnym wplywem na procesy trawienne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka po bretońsku-pycha 1031

Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 186

kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla ghee1 lyzka maki krupczatkigrzybki suszone-opcjonalnieWykonanie:Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe,pokrojone juz w plastry i mieso i boczek.W domu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 159

przetrawic. Skladniki:1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg bialej kapustykarczek- 1kgkawalek lopatki-500-600 gnoga indycza-700 gboczek okolo- 300 gkielbasa slaska-4 kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka 172

gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic samodzielne danie podane np. z surowka i sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RÖSTI - super chrupiące placki 269

Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka w kapuście 140

Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka. 2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest

UgotujmyTo.pl
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) 381

pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)Składniki:0,5 kg mąkiszczypta soli2 łyżki cukru50 g świeżych drożdży80 g roztopionej margaryny/masła1 szklanka mleka2 jajkadodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypaniaWykonanie:1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Pączki 242

świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)0,5 łyżeczki soli2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholutłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta)konfitura do nadzianiacukier puder albo lukierWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni.1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić

UgotujmyTo.pl
Faworki 239

Składniki: (na średnią ilość)  - 2 szklanki mąki pszennej- 200g śmietany 18% - 5 żółtek- 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)- 1 łyżka octu spirytusowego- tłuszcz do smażenia (2-3 kostki smalcu)- obrany ziemniak- cukier puder do posywania   Sposób przygotowania:  1. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek

Gotuj Z Muzyką
Rogaliki z marmoladą 240

dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- pół kostki smalcu - pół kostki masła- 3 jajka- 4 łyżki cukru- 50 g drożdży- 4 łyżki śmietanyŚrodek:- duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski

Gotuj Z Muzyką
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 160

razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone

Ostra na Słodko
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 164

obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy

ladykitchen