Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków(...)miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko
Karo in the KitchenGotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? U nas w rodzinie wręcz ją uwielbiamy :) Polecam również przepis
Kulinarne Przebojeskrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia. 5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 spory fenkuł oliwa z oliwek(...)majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru. Życzę Wam smacznego! A firmie SEKO dziękuję za zaproszenie na warsztaty kulinarne
SMYKWKUCHNIKilka osób zauważyło (co mnie bardzo cieszy i motywuje), więcej się dowiedziało, bo z tej radości pochwaliłam się na FB... więc pora najwyższa napisać i tutaj
bistro mamaMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka Gotujeznika błyskawicznie i wciąga jak chipsy:) Niech rekomendacją będzie to, że nie mogłam oderwać od tej przekąski mojej córki, która żadnych strączkowych nie jada:D Jako dodatek do sałatek i chrupanka na letnie grille i pikniki też będzie genialna:) "Nie należy mylić prawdy z opinią większości" Jean Cocteau Komentarze sylwiam7 2012/02/09(...)wersję chrupek już od dawna i potwierdzam, że są b. dobre ktoś powiedział, że najlepsze są świeże... niekoniecznie. Owszem, na ciepło są super, ale naprawdę na zimno są b smaczne i długo można je mieć w miseczce sowa_nie_sowa 2012/04/10 13:50:51 N_ina , ja nie miałam możliwości przetestowania, bo znikły w jeden wieczór, ale skoro tak mówisz
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek, gdzie sałatka była naprawdę mała, tutaj można się porządnie najeść :) ALKOHOLE Jak pisałam w poprzednim poście, wino to podstawa na Zakynthos. W sklepie, można je kupić już od 4 euro za butelkę(...)ulubione zajęcie... słońce, szum morza, zimny drink i ON :) czego chcieć więcej :) Wakacje na Zakynthos uważam za jak najbardziej udane. Piękna zielona wyspa, bogata w historię, piękno naturalne i smaczną kuchnię. Wszystkich wrażeń i emocji nie sposób opisać. Nie taki też przyświecał mi pisząc tego posta. Z pewnością, jeśli zamierzacie wybrać się do Grecji, rozważcie tą właśnie wyspę. Ja się
Mój Smak na ŻycieProsty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Surówka z białej kapusty i marchewki – prosta w wykonaniu surówka na słodko-kwaśno. Idealnie smakuje zarówno z młodą kapustą, jak i tą nieco starszą :) Polecam
Kulinarne PrzebojeMoskalenko – szef kuchni Sokołów – goście spotkania przekonali się, że właściwe bilansowanie diety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy(...)pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy
karmelowykilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety(...)kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane oregano i zgrillowane warzywa. Wyjmujemy cukinię z lodówki i napełniamy ją farszem. Grillujemy na tackach grillowych kilkanaście minut przykryte folią aluminiową. Smacznego! A oto produkty, dostępne na portalu Dobra Kiełbasa, z których skorzystaliśmy: - Naturalne jelita wieprzowe - Termometr do pieczenia - Nadziewarka do kiełbas - Książka "Kiełbasy własnego wyrobu" Bernhard Gahm --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder ManufactureKochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum Smaku