smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:724/904)

Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 156

poradzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek.  W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek(...)stykać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić. Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego! Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza.  Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne. Na piknik - idealne. Sprawdziłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Wuzetka 185

 Ciasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne

Kuchnia Łukasza
Dlaczego nie mogę schudnąć mimo diety? 201

alkoholu chyba nie muszę wspominać Podobnie ze zdrowymi produktami (lub takowe udającymi, jak większość jogurtów owocowych) – one także powinny być brane pod uwagę przy sumowaniu kalorii. Zwykła sałatka, chociaż zdrowa, za sprawą dodatków takich jak pestki, orzechy czy sosy może stać się bombą kaloryczną. Warto również pamiętać, że łyżka łyżce nierówna, dlatego najbezpieczniej sugerować się wynikiem z wagi kuchennej(...)sporadycznym odpuszczeniu sobie zdrowych nawyków. Wręcz przeciwnie – dzięki temu nie popadamy w obsesję i mamy większe szanse na to, że utrzymamy zdrowe nawyki. Oczywiście najlepiej szukać zdrowych i smacznych kompromisów (np. domowa pizza na razowym spodzie), ale nie zawsze jest to możliwe. „Sporadyczny” jest tu jednak kluczowym słowem. Pizza zjedzona z przyjaciółmi raz w miesiącu, lampka wina

Powiedz dietom nie
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 179

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Różowe płatki kapuściane 187

Róż - taki sobie kolor... kojarzący się często z nieprzyzwoitością (od tytułu pewnego frywolnego programu :-)) lub głupotą! I z bielizną. I kolor tak rzadko widywany w jedzeniu

sierotka maRysia w kuchni
Bulion drobiowo-warzywny 195

wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle nie trzeba było jej dodatkowo doprawiać. Poza tym część zjedliśmy jako rosół, z marchewką i kluseczkami lanymi. Też było smacznie, ale bulion trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów(...)przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki z indyka lub sałatki jarzynowej

Zawsze głodna!
Surówka z brukwi 167

Brukiew , to warzywo znane, ale raczej tylko z nazwy. Wiele osób o niej słyszało, ale mniej – widziało. Niejednokrotnie mijamy ją w sklepie, nawet nie zwracając na

mojewypiekiinietylko
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 461

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych

Fabryka pomysłów
Hummus idealny 113

Oprócz rozgotowanej ciecierzycy, hummus idealny to również sos. Sos z tahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Zdradzę wam w sekrecie, że ten sos jest świetny jako dressing do sałatek. Zapytacie co to ta tahini? To pasta z sezamu. Można ją zrobić w domu, ale jest ryzyko zajechania blender. Ja tahini robię w Tefalu CC w kilka minut, w blenderze(...)Hummus podajemy z warzywami, falafelem, na który przepis znajdziecie tutaj ,możecie go podać z kilkoma ziarnami ugotowanej ciecierzycy, posypać ostrą papryką albo jak tak jak ja, wyjeść paluszkami słonymi Smacznego! Post Hummus idealny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
CRÈME BRÛLÉE Z POMIDOREM, PAPRYKĄ I FENKUŁEM 176

  Co powiecie na crème brûlée w wersji wytrawnej, z pomidorem, papryką i koprem włoskim? Myślę, że powinna zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za fenkułem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 162

kiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal(...)powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smacznego! Nie ma się co oszukiwać - listopad to nie październik . Ciemno, zimno, wietrznie, i już nawet mrozić zaczyna! Odpowiedniego światła do robienia zdjęć nie ma; z przepraszającym uśmiechem wróciłam więc do sztucznego oświetlenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowane wōsztliki i włoski szałołt 148

W taki dugi weekynd to fto yno poradzi 1 , tyn grilluje. A jak na grill wciepniecie 2 konsek wôsztu 3 , to żeby tak sōm 4 niy

Chop w kuchni
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 244

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g

Gospodyni Miejska
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 172

dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki smak. Z czasem pojawiały się odmiany(...)były zbyt grube! Dip: 1. Do miseczki wlej jogurt. 2. Przeciśnij do niego przez praskę czosnek. 3. Dodaj sok z pomarańczy i cytrynową skórkę. 4. Dopraw solą do smaku. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 198

spieszę jeszcze do Was z ostatnimi przepisami na pyszne, letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola(...)liście bazylii i złóż cukinie w roladki. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na przystawkę lub kolację ze świeżym pieczywem i mocno schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa