smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:696/904)

Sałatka z buraków, sera koziego i jabłek 223

Jeżeli zdecydujemy się użyć gotowanych buraczków ze sklepu, będzie to faktycznie danie w pięć minut. Buraczki możemy też upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku

Stare Gary
Gęsty domowy majonez 285

Gęsty domowy majonez. Lubicie majonez? Ja nie wyobrażam sobie niektórych sałatek bez jego udziału. Choć oczywiście jest on kaloryczny, to od czasu do czasu nie zaszkodzi Tak samo jak jajka z majonezem na różnych spotkaniach czy uroczystościach… Czasem mam wrażenie, że to najszybciej znikające danie Dziś podzielę się z Wami przepisem, który jest na pewno starszy ode mnie(...)miksowane). Zostawiamy, aż masa stanie się gęsta i jaśniejsza (ale nie tak biała jak w kupnym majonezie Tu nie chodzi o kolor, ale o smak). Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Słodkie okruszki
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 109

można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko(...)pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego

Calzonella.com
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 160

najbliższych. Tartę Bakwell Gordona Ramsaya upiekłam, bo miałam ochotę na coś słodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od  ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda(...)trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą wodą w stosunku 1:1 (2 łyżki dżemu na 2 łyżki wody). Jemy dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) ps. Jeżeli jesteście ciekawi, jak brzmi prawdziwy przepis Gordona, to zajrzyjcie do jego książki "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Keks (bezglutenowy) 166

Keks to ciasto, które dla mnie było ogromnym wyzwaniem. Wszelkie próby kończyły się porażką. Testowałam na mące pszennej, każda próba lądowała w koszu, ciasto z zewnątrz

Kawa z mlekiem
Grzyby marynowane w occie – przepis 823

pełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie:   Grzyby marynowane w occie Składniki na 3 – 4 słoiki(...)niej słoiki, aby były zapłynięte wodą do ¾ wysokości i gotujemy przez 15min. po czym wyciągamy do ostygnięcia. Grzyby marynowane w occie będą dobre do spożycia już po tygodniu. Smacznego. Grzyby marynowane w occie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sos ze świeżych grzybów leśnych Sos grzybowy z bobem Zupa Pieczarkowa Krem   Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis

Księga-Smaku
Bigos z kapusty pekińskiej 132

dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku(...)szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Bigos z kapusty pekińskiej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa pieczarkowa 154

Zupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest

Kuchnia Łukasza
Carpaccio z pieczarek 182

Dziś już ostatni dzień Pieczarkowego Tygodnia , z tej okazji postanowiłam przygotować coś innego, a o czym myślałam już od dawna - carpaccio z pieczarek. Ponieważ często zdarzało

Codzienne Gotowanie
Szybki przepis na domową szynkę 335

Czas skończyć z kupywaniem tanich wędlin!, czy wiecie że kilogram własnej domowej szynki możecie mieć już za około 10zł!?. Jeżeli wybierzecie mięso wieprzowe po cenie promocyjnej

Kuchnia PROzdrowotna
Śledzik 192

ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania.     Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli(...)się nie najemy, mając na uwadze czekające nas 40 dni postu. Tymczasem, póki jeszcze czas, zapraszam na śledzika, a że śledzik „lubi pływać” - na zdrowie i życzę - smacznego.   Wydrukuj przepis The post Śledzik appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Gulasz cukiniowo-paprykowy z makaronem (wegański i bezglutenowy) #12 167

W naszym ogródku obrodziła cukinia w ilościach hurtowych, więc teraz będzie wysyp cukiniowych przepisów, ale cukinię uwielbiamy przecież, dobra cukinia nie jest zła :-) Do tego przepisu

Kawa z mlekiem
Europejskie sajgonki z ziemniakami 354

Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie

Kuchnia PROzdrowotna
Puszyste ciasto kokosowe z orzechami macadamia 292

Hej! Czas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj

Kuchnia PROzdrowotna
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 161

lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka najważniejszych wskazówek, dotyczących szparagów, które ostatnio(...)makaron. Gotujemy 12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mleko (możesz też użyć śmietany). Całość zagotowujemy. Główki szparagów podsmażamy na maśle i wykładamy na podaną zupę w talerzach. Gotowe! Smacznego! ZUPA JEST PRZEPYSZNA! KONIECZNIE ZRÓBCIE

SMYKWKUCHNI