smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:695/904)

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą wg Aleex 171

A dzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do

W mojej kuchni
Negimaki z shiitake 195

popularnej zupie miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej(...)ceramice japońskiej Linia Sakura Novu . A na zakończenie ciekawostka. いただきます – Itadakimasu – mówione przed jedzeniem, oznacza – Z pokorą przyjmę ten posiłek, a więc znaczenie odmienne od polskiego Smacznego. ごちそうさまでした – Gochisōsama deshita – Po jedzeniu, oznacza To była uczta!, odpowiednik naszego Dziękuję mówionego po posiłku. Inspiracją do przygotowania negimaki z shiitake były strony taste.com.au oraz maryellenscookingcreations.com Wpis sponsorowany

mojewypiekiinietylko
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 246

zdrowe, lekkie i bardzo dobrze wyglądają. Są idealnym rozwiązaniem zarówno na obiad jak i kolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek(...)rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 128

wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy(...)owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia.  Kawa w Wiedniu Jak podaje Wikipedia pod koniec XIX wieku w Wiedniu było już ponad 1200 kawiarni! Nic więc dziwnego, że Austriacy są tak mocno przywiązani do tego

Right Behind The Kitchen
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 232

dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić(...)wymieszaną z kiełkami. Na środku kładziemy stek z miecznika, a w okół niego upieczone pomidorki. Całość delikatnie skrapiamy dressingiem. Na steku układamy salsę. Ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i czarnym sezamem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Maltagliati w sałatce 143

Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem. Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym(...)kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień. Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 161

Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty

Moja smaczna kuchnia
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 171

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba w cieście francuskim 142

Pyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako

Kuchnia Łukasza
Domowa fasolka po bretońsku 175

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wytrawny sernik z boczkiem u Aleex 157

kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym(...)przed pokrojeniem musimy odczekać co najmniej 15 minut, gdyż sernik będzie się rozpadał. Jeśli serwujemy go na zimno, to wyjmujemy go z lodówki na około 20 minut przed podaniem. Smacznego. PS. Autorką zdjęć i wpisu (z moimi małymi modyfikacjami) jest Justyna K., która wyraziła zgodę na publikację jej materiałów

W mojej kuchni
Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 160

Bardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym

Kraina Miodem Płynąca
Surówka z młodej kapusty 392

Surówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych

Pełny talerz
Jajko poSadzone na Lollo Bionda z parowaru 188

prawie idealnie okrągłe i takie jak chciałem :) Metodę opiszę niżej :) Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej , w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą(...)sałatę i obsypujemy ją resztą pokrojonej rzodkiewki :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Aromatyczne fusilli z kozim serem i polędwiczkami 232

Dania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można

Kuchnia PROzdrowotna