Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej Propozycja przystawki oraz lunchu, jedna z moich ulubionych. Zapraszam i życzę pięknego weekendu. Składniki: 200
Wino Francja KuchniaSoczysta ryba w mięciutkim cieście naleśnikowym, to naprawdę idealne połączenie! Już jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU ), dziś zaś
Kuchnia ŁukaszaAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki
Gospodyni MiejskaDziś mam dla Was prosty przepis na przepyszną sałatkę, którą wymyśliłam ostatnio z wielkiej potrzeby na coś ziemniaczanego. Otworzyłam lodówkę i tak oto powstała sałatka z młodymi, pieczonymi ziemniakami z dodatkiem tymianku, z koperkiem i natką pietruszki, chrupiącym boczkiem, kremową fetą, szczypiorkiem oraz prażonym słonecznikiem. Kilka składników i mamy genialną(...)smażeniu boczku wrzuć słonecznik i upraż go na złoto. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek. Całość posyp prażonym słonecznikiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyEfekt smakowy mnie zaskoczył, były przepyszne, tych Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie nie może zabraknąć w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, a nawet w karnawale. Śledzie zostały podane na sałatce z czarnej soczewicy z pieczonymi burakami, sokiem i brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula(...)zimnego sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z czym lubimy. Smacznego! The post Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętygodniu, raczej wolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie(...)placki naleśnikowe nakładamy starty żółty ser, kawałki makreli i kukurydzę (ilość według uznania). Każdy naleśnik składamy w trójkąt i podgrzewamy na patelni na niewielkiej ilości masła. Smacznego
bistro mamaWiadomo, to nie to samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder do posypania(...)działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam
Qlinarnie i QlinarnieWiększość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i
Kuchnia ŁukaszaSurówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę. Ja
Ze smakiem bez glutenuSurówka z jabłek i pora. Zapewne podajecie do obiadu dodatki w postaci surówek, czy też sałatek? U mnie surówka to obowiązkowy dodatek obiadowy! Lubię szczególnie takie surówki, któe mają mało składników i nie potrzeba do nich wymyślnych sprzętów AGD. Do przygotowania tej lekkiej, dietetycznej surówki wystarczy tarka jarzynowa i ostry nóż. Surówka z jabłek i pora, z dodatkiem koperku(...)Doprawiamy surówkę solą, pieprzem do smaku tak jak lubimy, , dodajemy posiekany koperek, całość łączymy ze śmietaną. Taka surówka z jabłek i pora to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowych. Smacznego! The post Surówka z jabłek i pora appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobno posiekane będą wartościowym dodatkiem do sałatki z odżywczej kaszy jaglanej, suszonych pomidorów oraz orzechów włoskich. Jeśli kaszę jaglaną ugotuje się z wyprzedzeniem, a pomidory wcześniej namoczy, to przygotowanie sałatki zajmie raptem kilka minut. To świetny sposób na proste danie na wynos, lekką kolację lub element większego posiłku. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki(...)kaszę rozmieszać widelcem tak, by stała się sypka. Przełożyć do miski, dodać suszone pomidory, orzechy, plasterki cebulki, brokuła, oliwę/olej, ocet – wymieszać. Doprawić pieprzem, kozieradką i małą szczyptą cząbru. Smacznego! Zapisz Zapisz
Even Better FoodKochani, dziś mam dla Was jeden z najsmaczniejszych przepisów na wiosenno- letnią sałatkę ba blogu. Zdecydowanie skradła moje serce i z pewnością będę często ją przygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek(...)oraz usmażony boczek i ugotowane szparagi z botwiną. Całość polewam olejem z pistacji i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Posypuję pestkami dyni, które można również uprażyć na suchej patelni. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZajęta życiem nie zdawałam sobie sprawy, że od dłuższego czasu nie opublikowałam żadnego nowego przepisu. Zanim wrócę do pisania na pełnych obrotach, dziś na szybko dzielę
Jem więc JestemZajęta życiem nie zdawałam sobie sprawy, że od dłuższego czasu nie opublikowałam żadnego nowego przepisu. Zanim wrócę do pisania na pełnych obrotach, dziś na szybko dzielę
Jem więc JestemKonkursy to zawsze wyzwanie, bo produkt zostaje nam z góry narzucony. Inną kwestią jest to czy go lubimy i tu trudno powiedzieć że się go nie
Kuchnia PROzdrowotna