Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 263oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą(...)wszystko bardzo skomplikowane, ale naprawdę to tylko kilka minut pracy, bo połowę czasu albo się samo smaży,albo samo się piecze, Ty tylko pilnujesz, aby nic się nie przypaliło ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 339tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik, zawijam w folię i do zamrażarki. Taki plasterek masła położony na ciepłym moskolu cudownie się rozpływa Spróbujcie, bo warto. Smacznego
ladykitchen
Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami 244miękkością i mlecznym posmakiem rozpływającym się w ustach. Najbardziej cenioną odmianą mozzarella di bufala są produkty pochodzące z rejonu Campania. http://www.dietasrodziemnomorska.com.pl/pl/article/mozzarella-di-bufala-74.html Mozzarella nadaję się do sałatek (np. Caprese), szynki parmeńskiej, pomidorów i ziół. Zazwyczaj występuje w postaci obłych, pokrytych serwatką kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella(...)skrapiamy oliwą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii lub rukoli. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser jest roztopiony i ciągnący. Smacznego! *Jeżeli używamy prostokątnej blaszki, to żeby uzyskać efekt wyższego brzegu tarty, na rozłożone ciasto kładziemy drugą, mniejszą formę (wtedy boki pozostaną na zewnątrz) i również obciążamy fasolą, ryżem albo
Moja Mama Gotuje
Salatka na Dzien Czosnku 5850Tak sie sklada, ze dzisiejszy " Dzien Czosnku " to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do
Przysmaki Karolki
Na tropie dobrego smaku - sałatka jajeczna 229W poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQ
Zielone wspomnienia - bob 214Spogladam za okno i widze szare chmury, takie z ktorych pewnie zaraz spadnie deszcz. Pogoda na dzis nie jest juz taka optymistyczna jak kilka dni temu
Przysmaki Karolki
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 243Podsumowanie wakacji, czyli o tym, co działo się w lipcu i sierpniu. Co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki
Cooking Monster
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 248czynnością. Owszem, uwielbiam krzątać się w kuchni i piec, ale dania wytrawne... To już nie moja bajka. Nigdy w życiu nie usmażyłam steku, nie zrobiłam gulaszu ani nawet sałatki warzywnej (choć parę razy się do tej ostatniej przymierzałam). Po drugie, C. gotować uwielbia, co właściwie zamyka listę. Kiedy tylko ma możliwość, z radością coś tam miesza, przyprawia i smakuje(...)Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostatnią gruszkę pokroić w plastry, lekko zrumienić na patelni grillowej. Zupę podawać z kleksem śmietany, pieczoną ciecierzycą i plastrami grillowanej gruszki. Smacznego! W tym roku późno, bo dopiero w październiku, otworzyłam sezon na zupy. Gorące, sycące, aromatyczne. Będzie ich tu teraz sporo, na zmianę z pierniczkami. Cóż, taki czas
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 473Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi
Sycylijskie cannoli z ricottą 184Formułą , z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc(...)tylko. Gdy przygotowywałam ten deser zastanowiło mnie jedno. Znam tiramisu, panna cotta też mi jest znana – ale jak to się stało, że dopiero teraz poznałam cannoli z ricottą? Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sycylijskie cannoli z ricottą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce 375Ach ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który
karmelowy
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 239się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu, co jadaliśmy i naprawdę pyszny! Polecam na smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene(...)formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest
Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 228się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu, co jadaliśmy i naprawdę pyszny! Polecam na smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene(...)formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest
Cooking Monster
TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 191Lekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Feijoada, feijoada, feijoada.... 237czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-) Smacznego
Smaki Brazylii