smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:626/904)

OGORKI W ZIOLACH 128

Myślę, że każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami na zimę półki, odczuwa dumę i zadowolenie : zobaczcie, oto ogórki konserwowe, kwaszone, ogórki w keczupie i musztardzie, kwaszona kapusta, różne sałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam. Polecam! SKŁADNIKI: około 40 sztuk małych ogórków(...)esencji  octowej 25 %=2,5 łyżki 10 % octu spirytusowego. *raczej nie wyjmujmy ogórków ze słoja bezpośrednio rękoma, gdyż ogórki mogą  przez to szybciej zepsuć się i spleśnieć. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Koktajl z pieczonym burakiem 185

oraz koktajle na bazie owoców. Jako, że klasyczne koktajle malinowe i truskawkowe powoli mi się nudzą, postawiłam na NOWOŚĆ ! przygotowałam koktajl z buraka. Pieczone buraczki to doskonały składnik wielu sałatek, świetny dodatek do kanapek, a od teraz także składnik koktajli. Koktajl z pieczonym buraczkiem powala kolorem i od samego patrzenia człowiek dostaje mega zastrzyk energii. A po wypiciu takiego koktajlu(...)owinąć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ułożyć na blasze. Buraczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około godzinę. Ostygnięte buraczki obrać ze skóry. Smacznego

kolorowotorcikowo
Muffinki z musem z dyni i kawałkami jabłek (fit) 169

Macie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :)  Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego(...)minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Pszenne podpłomyki z białą fasolą 251

Podpłomyki z dodatkiem ugotowanej białej fasoli przygotowałam, które w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku wypiekałam. Takie podpłomyki to idealna przekąska lub dodatek, do grillowanych kiełbasek, czy sałatek. Można je same zajadać lub z ulubionymi pastami podawać. Pieczywo idealnie zastępują, a dzięki fasoli ciekawie smakują. Składniki(...)przez ok.  3 min. Rada: Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 197

kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w  pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego  1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego(...)zająć około 20-30 minut, krakersy powinny być zrumienione i chrupiące.  Wyjmujemy je z piekarnika i gdy trochę przestygną, łamiemy na kawałki i podajemy, jako dodatek do chłodnika. Smacznego.     Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Quinoa Raz!
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 207

wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym(...)balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe) 171

Dzisiaj przepis na danie trochę po włosku , dzięki użyciu makaronu bezglutenowego danie staje się bezglutenowe i oczywiście jest przepyszne , serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5

Kawa z mlekiem
Sałatka z fig, jeżyn i orzechów włoskich 159

Pyszna przystawka. I bardzo efektowna. A ponieważ można teraz kupić i świeże figi i jeżyny więc koniecznie sprawdźcie jak smakuje. Bardzo, bardzo polecam! Przepis na podstawie

Stare Gary
Carpaccio z pomarańczy 178

Dziś chciałabym zaproponować Wam lekki i na przekór zimie, letni deser. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co z pewnością wielu z Was

Codzienne Gotowanie
Tort tiramisu 241

 Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj ), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.  

Kuchnia Łukasza
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 676

Każdy ją zna i każdy przyrządza trochę inaczej z tego względu, że jedne składniki preferujemy bardziej, a inne mniej. Mimo tego i tak zawsze smakuje wybornie

Fabryka pomysłów
Pomidory suszone 161

zachować smak letnich pomidorów na zimowe dni. W tym okresie są świetnym źródłem witamin i składników odżywczych. Dodatkowo ich wspaniały aromat i niepowtarzany smak idealnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy sosami.   Wykonanie takich pomidorów suszonych może być czasochłonne, lecz pełna spiżarnia tych pysznych przetworów jest tego warta. Aby przygotować suszone pomidory nie potrzeba specjalnej suszarki, wystarczy piekarnik. Bardzo(...)inny, dlatego najlepiej pilnować pomidory i dostosować temperaturę i czas pieczenia.  ***  Pomidory są ususzone, kiedy zmniejszą objętość i pomarszczą im się  brzegi.  Smacznego

wegujemy
Piernik z powidłami i czekoladą 176

zasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g(...)zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Tak przygotowaną polewą oblewamy piernik. Gdy polewa zastygnie - kroimy i... jemy! Choć przyznam szczerze, że mi piernik najbardziej smakuje po 2-3 dniach :) Smacznego :) Zapraszam na  Ewa Kuchennie na Facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 195

uwierzcie mi na słowo! Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta. Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.) No dobra, podaję już przepis(...)złożyć na pół. Złożoną część posmarować masłem, znowu złożyć na pół i delikatnie rozwałkować. Smażyć na maśle, które zostało ze smarowania (powinno wystarczyć) z dwóch stron. Podawać ciepłe. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca