Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :) Składniki: 20 gram mąki z quinoy 30 gram mąki z migdałów ziemnych(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go. Łasuchom polecam polać go płynną czekoladą, miodem, lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Quinoa Raz!przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)Smażyć kilka minut. Dodać masło. Poczekać aż się roztopi, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłożyć na talerze. Całość posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie posypać startym parmezanem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzepis doskonale sprawdza się i na grillu, i na patelni, a nawet w piekarniku😉 A jak smakuje… my z moim łasuchem jemy po cztery szaszłyki na obiad. Plus sałatka😀 W przepisie nie używam żadnych przypraw, bo kurczak i boczek to połączenie samo w sobie doskonałe😉 Ale można doprawić solą, pieprzem czy słodką papryką – jak kto lubi😉 Składniki(...)ogniu grillowanie powinno zająć 3-5 minut z każdej strony. A w piekarniku 180°C około 10minut (zależy od piekarnika!). No i gotowe, wystarczy zajadać po podaniu z jakąś smaczną suróweczką czy sałateczką😀 Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćsympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki : 500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki czosnku(...)się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, letnie lub na zimno wg uznania. Smacznego
Codzienne Gotowaniesłuszne? Nie. Ludność nadmorska niektórych krajów żywi się prawie wyłącznie rybami, a nie jest słabsza od nas" - informowali w 1959 r. inż. Czerny i mgr Strasburger w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". Od tego czasu chyba niewiele się zmieniło - w Polsce ryb na ogół jada się za mało, choć są one dostępne świeże także daleko od morza. Pstrąg łososiowy, zwany(...)cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na minutę przed końcem czasu patelnię przykryć - dzięki temu ryba będzie bardziej miękka i soczysta. Mojego pstrąga podałem z gotowanym pęczakiem i sałatką z jarmużu , co także i Wam polecam
W SMAKNiebanalna, z wędzonym posmakiem oscypka i orzeźwiającym sosem na pewno przypadnie do gusty tym, którzy lubią niestandardowe smaki. Idealna na letnie kolacje, kiedy człowiek marzy o
ChilliJemyDzisiejsza propozycja to surówka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, aczkolwiek jest połączeniem niebanalnym. Co więcej przygotowana z sezonowych warzyw smakuje niewiarygodnie. W oryginalnym przepisie głównymi
PatiGotujeTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Salonik smakówU nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi
Kuchnia Łukaszajemy. Po prostu pyszne! Wraz z moją rodziną szczerze Wam polecamy te zdrowe przekąski. Mąż, jako wielbiciel buraczków, upatrzył sobie te zdrowe plasterki. A ja poza jabłuszkami tworzę sałatki z plastrami pomidora. Nawet moja córeczka się domaga takiej przekąski Miseczka jabłuszek i buzia się uśmiecha Aktualnie w ofercie znajdziecie: suszone krążki jabłka suszone krążki jabłka premium suszone krążki jabłka(...)jogurtowego chia, znów kostkę jabłkową i chia. Wierzch deseru zdobimy kostką jabłkową, listkami świeżej mięty i 1-2 plastrami jabłek suszonych bez skórki z cynamonem. Podajemy. Szybko, zdrowo i smacznie. A do tego taki deser też cieszy oczy Smacznego
Słodkie okruszkiPolecam dla tych co lubią czasem coś przegryźć a niekoniecznie się najadać ,chlebek jest cienki i chrupiący ale w środku miękki ,rewelacyjny będzie również jako dodatek do zup czy sałatki :) polecam ,chwila roboty a efekt świetny Składniki na 23 sztuki - 500 g maki chlebowej typ 750 - 300 ml letniej wody - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek(...)kolejno pieczemy chlebki za każdym razem kładąc chlebki ułożone na papierze na gorącą blaszkę. Pieczemy po 5-7 minut obserwując żeby za mocno się nie spiekły, studzimy na kratce / Smacznego
Wypieki Renechwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle. Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego(...)się zwarzyć. Miksujemy musztardę z octem jabłkowy, dodajemy jogurt naturalny, cukier, pieprz i zioła. Nie przerywając miksowania, powoli dolewamy olej i oliwę. Konsystencja sosu powinna być dość gęsta. Smacznego
bistro mamawidzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne kosteczki sera chowające się pomiędzy listkami sałaty, a oliwą z tego słoika dodatkowo poleję sobie sałatę, bo dzięki temu co w niej pływa i ona nabierze niepowtarzalnego smaku(...)Zamknęłam słoiki i wstawiła do lodówki na co najmniej 4 dni. W lodówce oliwa może lekko skrzepnąć, ale spokojnie wystarczy słoik wyciągnąć na blat i pozostawić kilkanaście minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujetakże zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki(...)burza smaków, jaka czeka podczas degustacji. Przygotowalam na kilka sposobów – w czekoladzie białej, deserowej, w pistacjach i wiórkach kokosowych. Oczywiście możliwości na tym się nie kończą… a dopiero zaczynają. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smaków