Młoda kapusta bardzo dobrze komponuje się z koperkiem i natką. Prezentowałam już przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem TU Dzisiaj nieco w
W kuchennym oknie Ewykulinarny blog Futrzaka ) dręczył w Argentynie brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę Składniki (proporcje na 4 osoby) 8 jajek jeden duży ziemniak wielki pęczek szczypioru puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj trzeba wstawić ze 3 ogórki kiszone) jedno dojrzale avocado duuuzo(...)liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, ale pominąłem majonez, awokado i ziemniaka. Też smacznie wyszło, mimo że doprawiłem tylko solą i pieprzem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny
Salonik smakówŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaBułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy(...)pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190 ° C. Smacznego
Moniki SmakołykiPomysłów na owocowe przepisy wciąż mam sporo w głowie, dzisiaj zrobiłam surówkę z młodej kapusty, którą w większości wykorzystałam do jarzynowej. Kilka truskawek, chrupiąca cukinia i
Moja smaczna kuchniaMam dla Was nową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna odsłona z cukinią w jednych z głównych ról. Prosta sałatka, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub do pracy. Można podawać ją na ciepło jak i na zimno. Sezon grillowy nadal trwa, więc jako dodatek do mięsiwa również będzie się nadawała. Składniki: 1 nieduża cebula ok 150 g brokuła (1/2 małego brokuła) nieduża cukinia 1/2 szklanki kaszy kuskus(...)Tester gotowy do swojej pracy - polecam dla maluchów - nawet jeśli nie zjedzą cukinii czy brokuła (chociaż Miśka zjada - jak na razie ;) ) to aromat warzyw będzie w kaszy :) Smacznego
Gotowanie z pasjąSAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam ! SKŁADNIKI: ok. 4kg ogórków gruntowych 1/2 kg czerwonej papryki 1/2kg marchwi 1/2kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej(...)przygotowanych słoików (bezwzględnie czystych i bardzo dobrze jeśli wyparzonych), zalewamy pozostałym roztworem,zakręcamy, pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut, licząc od czasu kiedy woda w garnku zawrze. Smacznego
Moja Książka Kucharskapolecić nową, wyjątkową książkę kucharsko- lifestylową „Z miłości do smaku”, wydaną przez Carrefour Polska z okazji 20-lecia obecności firmy na polskim rynku. Znajdziecie w niej przepisy na różnorodne, smaczne i zdrowe potrawy przygotowane przez wybitnych polskich i francuskich szefów kuchni i pasjonatów gotowania, ciekawostki kulturowe i kulinarne z zakresu sztuki stołu, oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. O dodatkowej oryginalności(...)polskich tradycji kulinarnych, a jej hasłem przewodnim jest kuchnia pełna szacunku dla produktów, zdrowa i sprzyjająca wspólnemu ucztowaniu. Odnajdziecie w niej ponad 50 niezwykle kreatywnych przepisów na przystawki, sałatki, zupy, dania głównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaByły już omlety, sałatki ale propozycji mięsnej jeszcze nie było. Więc zapraszam do stołu, a tam schab gotowany 2 razy po 5 minut ;) Myślicie że to nie możliwe?! A ja Wam mówię że możliwe ;) Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam, a nie licząc czasu leżakowania przygotowanie również jest bardzo szybkie. Składniki: około(...)ostudzenia na całą noc. Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut, tak jak poprzednio. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie schab już jest gotowy :) Smacznego
Życie zaczyna się w kuchniNieco inna wersja tradycyjnej świątecznej sałatki warzywnej z dodatkiem śledzika. Jeśli już zrobiliście sałatkę jarzynową to (jeśli macie ochotę) to przełóżcie trochę do miseczki i dodajcie pokrojonego w paseczki śledzia. Wtedy spróbujecie czy zasmakuje Wam wersja śledziowa;) Udekorujcie ją paseczkami ogórków kiszonych lub marynowaną papryką. Mam nadzieję, że czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta(...)drobno siekamy. Filety śledziowe kroimy na paseczki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki pokrojone w kostkę, dodajemy łyżeczkę startej skórki z cytryny, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniKażdy pewnie z nas robił taką sałatkę gyrosa ,każdy z nas robi ją na inny sposób ,a smakuje równie dobrze i pasuje dosłownie do wszystkiego ,imprezy, grille ,rodzinne spotkania i w tym wszystkim sprawdza się znakomicie. W moim domu często gości na stole i szybko znika z talerza . Składniki 1 kapusta pekińska(...)Smacznego
Mój SmakPostanowiłam przygotować dla mojego męża śniadanko Wielkanocne podane w mnie tradycyjny sposób. Na talerzu znalazła się sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku(...)doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ps. Danie bierze udział w konkursie, którego współorganizatorem jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytłódeczki cykorii Cykorię najczęściej możemy znaleźć w gotowych mixach sałat, które dziś dostępne są praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Używa się jej jak sałaty, wykorzystując do komponowania domowych lekkich sałatek. Zwiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, w tym karoten i kwas foliowy. Składniki zawarte w cykorii korzystnie wpływają na pracę nerek oraz wątroby, pobudzając ją do wydzielania większej ilość żółci(...)Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Jajko zmieszać z poszatkowanymi i przesmażonymi pieczarkami, połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Łódeczki wypełnić farszem, każdą posypać poszatkowanymi orzechami włoskimi. Smacznego
Moje Qulinaria