pracy i potraktować jako obiad :) W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :) Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu(...)salaterki Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki Smacznego
Szczęśliwa kuchniaViolaPassion Bardzo ważna część do każdego obiadu surówka. Bez niej nasze danie byłoby nie kompletne. Dziś chciałabym wam pokazać wam surówkę z czerwonej kapusty z majonezem
Viola cooks with passionMizeria - najprostsza sałatka do obiadu, a jaka dobra. Idealna, jako dodatek do dań z ziemniakami, jajkiem sadzonym, jak i mięsem, np. z kotletem z kurczaka. Do jej przygotowanie potrzebujemy jedynie świeże ogórki gruntowe, , jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy. Czego chcieć więcej ;) Składniki: (dla 4 osób) 1 duży jogurt naturalny (400 gram) 3 średnie ogórki gruntowe sól pieprz(...)momentu, gdy ogórki puszczą wodę. Gdy ogórki puszczą wodę lekko je odciskamy, łączymy ze schłodzonym jogurtem, smakujemy, czy nie potrzeba jeszcze kwasku, cukru, bądź soli i gotowe. Smacznego
Wołowina od rekinaNajczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo(...)sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychWspomnimy za to o marynowanym czosnku, który zrobiliśmy. Marynowany czosnek doskonale uszlachetnia potrawy z jagnięcia. Upieczone na ruszcie żeberka podaje się z delikatnie przysmażonym czosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Podaną poniżej zalewę można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych(...)razem z czosnkiem wrzucamy do wywaru. Blanszujemy przez 3-4 minuty. Czosnek i morele przekładamy do słoika, zalewamy wywarem i porządnie zakręcamy. Przechowywany w lodówce zachowuje trwałość około roku. Smacznego
Marder&Marder ManufactureDo nasze, popularnej na blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się, że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa
Maminek kulinarnyktórego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania(...)lekko zmiękły, ale aby nie zaczęły puszczać wody. Dodać ugotowany i obrany bób. Doprawić przyprawami, solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowanierazu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P ) Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;) Składniki: Na sałatkę: 1,5kg cukinii 0,5kg marchewki 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól Zalewa: 4,5 szklanki wody szklanka octu szklanka cukru Cukinię ścieramy na tarce(...)przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy włożyć gorące warzywa, zakręcić i odstawić słoik do góry dnem. Ja jestem bojuch i swoje słoiki dodatkowo zapasteryzowałam przez 15 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera..... nie mogę się doczekać! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można(...)najmniej 4 dni. Jeśli po tym czasie zobaczycie, że oliwa lekko stężeje, nie martwcie się. Wystarczy słoik wyciągnąć z lodówki i postawić na blacie na kilkanaście minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepracy i potraktować jako obiad :) W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :) Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu(...)salaterki Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj smaki z dzieciństwa czyli groszek z marchewką. Odkąd pamiętam był to jeden z moich ulubionych dodatków. Żadne surówki czy sałatki nie mogły się równać z groszkiem z marchewką. Moi domownicy też go lubią i często zanim zasiądziemy do obiadu, to jeden przez drugiego wyjada po cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało(...)łyżki gęstej śmietany . Puszkę groszku otworzyć i przepłukać na sicie. Wsypać do marchewki i wymieszać. Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaProponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu, zarówno na ciepło jak i na zimno. -4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok
Maminek kulinarnyW kwestii doboru składników istnieje tu duża dowolność. Ja robię ją często ale za każdym razem wychodzi mi nieco inaczej. Po prostu dodaję do niej to
chwile dla mnieowoców (wiśni, jeżyn) suszonych ziół, przypraw ( pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa). Usta są świeże, owocowe, z nutami warzywno-balsamicznymi. Wino jest gładkie, jedwabiste, eleganckie a tanimy bardzo ładnie wtopione. Bardzo smaczne wina. Według mnie lepszy- ciekawszy jest rocznik 2006 SATOR – Pomaia (Pisa) to 30-hektarowe gospodarstwo posiadające aktualnie 9 hektarów winnic znajduje się w na terenie toskańskiej apelacji DOC Montescudaio(...)mleka. Potem trzeba już tylko czekać i czekać. Najlepiej smakuje podany w kawałkach ze świeżymi lub suszonymi owocami albo skropiony octem balsamicznym. Doskonale nadaje się też do zup, sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej
królestwo garów