Sezon ogórkowy w pełni, codziennie zbieram ogórki z ogródka i je przetwarzam. Nie może również zabraknąć mizerii jako surówki do obiadu. Składniki: 2 spore ogórki ( ilość
Smaki EwyUpał nieźle daje się wszystkim we znaki. Dzisiaj jadąc samochodem zobaczyliśmy temperaturę na zewnątrz, 37 o C, potwornie gorąco. Pewnie większość osób jest zmęczona upałem, gotować
Smaki EwyTa surówka jest tak prosta, że zastanawiałem się czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo przecież każdy go zna! Ale to jedna z moich ulubionych surówek więc
Marder&Marder ManufactureNie wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w
Salonik smakówW poprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy
Maminek kulinarnySurówka z marchewki, selera i jabłka... Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka. Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny. Idealny dodatek do dań
Gospodyni MiejskaPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane
Kuchnia ŁukaszaBardzo smaczny, szybki i efektowny sposób podania łososia. Delikatny, kremowy farsz wzbogaca smak ryby. Do tak przygotowanego łososia doskonale pasuje świeża sałata z pomidorkami i pieczone ziemniaczki. 2 filety z łososia po 100 g sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa łyżka masła Farsz: 3 łyżki twarożku naturalnego kremowego 3 łyżki rozmrożonego szpinaku 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz(...)solą i pieprzem. Do środka nałożyć farsz. Łososia smażymy po kilka minut z każdej strony pod przykryciem. Można też upiec w 200 stopniach przez 15 minut. Podajemy z ulubioną sałatką
Smakołyki AsiSałatki o Tak , kto ich nie lubi ;) 😍 Te z owocami,warzywne, mięsne,z rybą , 🍲 Połączeń smakowych jest ogromny wybór . Tym razem zapraszam na sałatkę z szynką i koprem. Robi się ją bardzo szybko a smakuje rewelacyjnie ;) Polecam ;) Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki , https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło;) A oto przepis: Składniki na 2 osoby(...)drobno. 6. Ser trę na grubych oczkach. 7.Do miski przekładamy składniki. Następnie dodaję musztardę oraz majonez , sól i pieprz. 8.Mieszam dokładnie. Pozostawiam w lodówce przed podaniem ok 30 min. Smacznego
Gotowanie Patkiznajomymi. Sałata rzymska z oliwkami, suszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka(...)pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję na pół. W misce mieszam wszystkie składniki, polewam wymieszanym dobrze dressingiem. Podaję, smacznego
Zasmakuj Kuchniwraz z nimi świeże warzywa i owoce z ogródka. Czekałam na młode listki szpinaku, na aromatyczną pietruszkę, na słodkie truskawki. Wreszcie są! Zajadam wiec do woli solo i w sałatkach, miksuję koktajle, by nacieszyć się ich smakiem. Na śniadanie zmiksowałam smoothie w pięknym wiosennym kolorze. Pełno w nim zdrowia - domowy jogurt, płatki owsiane, szpinak, banan, pietruszka i kiwi(...)pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Szpinak opłukać. Jogurt, kiwi, szpinak, banan, pietruszkę i płatki umieścić w pojemniku blendera, zmiksować. Smoothie przelać do miseczki, udekorować owocami i bakaliami. Zjeść od razu:) Smacznego
Obiad gotowyprzepisów. Chyba upiekę z tej okazji tort! Na chwilę słodkości pozwolimy sobie niebawem, aczkolwiek ja codziennie jem lody, są one wpisane w mój codzienny jadłospis. Natomiast poniżej przepis na sałatkę. Genialną w swej prostocie moim zdaniem. Awokado, sałata rzymska, feta, winogrona, orzechy laskowe uprażone i dressing słodko- kwaśny. Połączenie składników perfekcyjne. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na 2 porcje(...)Można je zblendować do uzyskania jednolitej struktury, aczkolwiek nie jest to konieczne. Na talerz nakładam sałatę, awokado, winogrona, uprażone orzechy i ser. Całość polewam dressingiem i podaję od razy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzechowywać w małych butelkach, max. półlitrowych. Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane(...)niewychłodzone miejsce (tym razem na ok. 2 miesiące). Krok 3. Po 2 miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek. Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny. W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców i warzyw na zimę. Polecam! Smacznego
Moja Książka Kucharskabardzo lubię śledzie. Ta sałatka jest tego doskonałym przykładem. Przepis wymyśliłam na szybko. „Chodziły” za mną śledzie. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A wyszło pysznie. Tylko szkoda, że sałatka tak szybko zniknęła. Polecam. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej 2/3 szklanki pokrojonej(...)pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki Ewyporą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek. Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość(...)pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Smacznego
Kolizje Smaków