Jako osoba nie przepadająca za połączeniem kurczaka ze słodkimi dodatkami (żurawiną) byłam bardzo sceptycznie do niej nastawiona a tu bardzo miłe zaskoczenie... sałatka cudownie chrupie i jest naprawdę przepyszna! Sałatka z selera naciowego i żurawiny Składniki: Pęczek selera naciowego 100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej) podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku Sos 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżeczka musztardy(...)pieprzem (jak ktoś lubi można dodać vegety). Szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy ze sobą kurczaka, selera, szczypiorek i żurawinę i zalewamy sosem powstałym z majonezu, śmietany i musztardy. Gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniprzyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka(...)maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącachrupiącą sałatą stworzymy świetną kompozycję która nie tylko nas orzeźwi ale też wzmocni organizm sporą ilością witaminy C. Absolutnie niezbędne są płatki róży które łączą wszystkie smaki sprawiając że sałatka znika w mig :) Dla 1 osoby duża porcja Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jabłka Garść świeżych listków mięty Kilkanaście sztuk agrestu Kilkanaście sztuk czereśni bez pestki Kilkanaście sztuk(...)zamrażarki części jabłka z miętą i układamy na spód salaretki. Kładziemy połówki czereśni oraz agrestu a następnie wciskamy płatki róży. Na górę dajemy drugą połowę jabłka z miętą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaroku, gdy przyjdzie lato, nie mogę doczekać się chwili, gdy będę mogła zrobić sałatkę z młodych warzyw i ogórków małosolnych. Ma ona lżejszy smak i jest bardziej aromatyczna niż sałatka warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki(...)Wyłuskany groszek gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w kostkę bez obierania. Pokrojone składniki umieszczamy w misce, solimy, pieprzymy, dodajemy musztardę i majonez. Całość mieszamy. Smacznego. Zobacz również: Ogórki małosolne
Smak mojego domubardziej twarda). "Główki" natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego(...)miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelcukilku składników, które można zapamietać bez problemu. Jest to sałatka pyszna, nieskomplikowana. Nie zawiera duszonych warzyw, a wszystkie dodatki są soczyste i chrupiące. Właśnie włożyłam sałatkę do lodówki, gdyż spodziewam się gości. Składniki seler naciowy ja zużyłam 3 „kolby” 3 jabłka, najlepiej Szara Reneta tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie Calippo od Index Food puszka duża kukurydzy majonez+musztarda+sól(...)Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. Wsypać kukurydzę. Wymieszać. Przygotować majonez. Majonez, musztardę – niewiele, zmiksować z solą, chrzanem i pieprzem. Zalać salatkę, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby się przegryzła. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSzybka i efektowna sałatka, która urozmaici obiad, czy kolację… w każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około(...)szerokie i 2cm długie. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i wypłukaną fasolkę. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu i całość dobrze mieszamy. No i gotowe :) Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki(...)mnie jest cudownym i fascynującym doświadczeniem. Chcę więcej! I cieszę się, że w królestwie jadalnych kwiatów jestem nadal nowicjuszką - ekscytuje mnie to, jak wiele jeszcze pięknych i smacznych kwiatów przede mną. Pisząc te słowa siedzę na tarasie. Lekki wietrzyk przynosi mi w prezencie mój ukochany zapach czarnego bzu - chciałabym zamknąć go w wielkim flakonie niczym najcenniejsze perfumy. Tego nie potrafię
KUCHARNIAspożycia. A co zrobić jeśli kupicie niedojrzałe awokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla(...)cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy sok limonki, jogurt i oliwę. Doprawiamy wszystko solą i pieprze. Blendujemy składniki na gładka masę. I gotowe :) Smacznego
kulinarnyJaMożna ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka(...)buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego
ladykitchenwcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż mam na nią tzw. na nią fazę(...)Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDoskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina są tu bardzo różnorodne i dobrej jakości. Wszystko to powoduje że kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana i bardzo smaczna. Mieliśmy się szansę o tym przekonać na degustacji zorganizowanej przez Biuro Handlowe ProChile w Polsce. Gospodarzem spotkania był Ambasador Chile w Polsce Pan Alfredo Garcia Castelblanco. Urodził się w Meksyku(...)Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów
królestwo garówDziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z makaronem bezglutenowym. Jest to makaron spaghetti z mięsnym sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają
Kawa z mlekiemKocham lato, ale nie za opalanie się na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne . Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce
Salonik smaków