słonecznik - 8260 przepisów (strona:406/551)

Paluchy z ziarenkami 194

posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 411

pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)   Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na pół

Moja Delicja
Bezmączne placki owsiane z jabłkiem i bakaliami. 139

wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu  [ migdały, orzechy, żurawina, kokos, słonecznik] Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko oraz

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowe muesli 231

Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka otrębów owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka amarantusa ekspandowanego 75 g pestek dyni 75 g słonecznika 75 g sezamu 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 3 łyżki oleju kokosowego/masła 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy

NA MOIM TALERZU
Paczka kulinarna: Rapso i inne pyszności od VOG 160

tyle dobroci, jak wspomniałam na czele z olejem Rapso. A to wszystko pochodzi od VOG Polska.  I tak zaczynając: olej rzepakowy Rapso. Bakalie... i nie tylko (rodzynki, śliwki, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca, migdały, siemię lniane, kokos), ale Kresto. Wszystko co zmielone BackMit (orzechy włoskie i laskowe, migdały, mak). W puszce, owocowo i na słodko (liczi, koktajl owocowy, brzoskwinia

Kuchnia co dnia
BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN 630

smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.  Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika  125 g siemienia lnianego 125 g sezamu 125 g pestek dyni 2-3 łyżeczki czarnuszki 4  całe jaja 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka  miodu

Walijskie Pichcenie
chleb na zsiadłym mleku 151

mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 60 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do miski wkładamy drożdże, dodajemy świeże mleko, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Miód i pieprz
Pełnoziarniste penne z cukinią i fetą 238

obsmażyć cukinię z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Przyprawić pieprzem i suszonymi ziołami, np. do pizzy. Makaron odcedzić i ciepły wymieszać z cukinią. Dodać skórkę z cytryny, pestki słonecznika oraz fetę. Nałożyć na talerze, od razu podawać

Czerwień i błękit
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 212

przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 168

najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka

Mango Papaja
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 204

głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku albo 2, dodać łyżkę suszonej bazylii i zostawić, żeby sos zgęstniał (czasem dosypuję jeszcze pół szklanki słonecznika, który mięknie, rozpada się i świetnie zagęszcza sos, jednak tym razem dodatkiem białkowym miało być tofu), - na koniec dodać łyżkę  oleju kokosowego  albo oliwy z oliwek i sos gotowy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 171

Szaciłło:   Przede wszystkim wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze roślinne (nierafinowane, zimnotłoczone oleje np. rzepakowy, lniany czy rydzowy, olej kokosowy), produkty bogate w cynk (obecny  m.in. w pestkach słonecznika czy dyni, można też kupić suplement Cynk Chelat), wyeliminować na jakiś czas nabiał z diety oraz nadmiar białka zwierzęcego, a wprowadzić produkty osuszające   m.in . rośliny strączkowe, świetna jest fasolka

Plate of Joy
Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty 179

pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek Sól, Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny Polenta: W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często

VioletoweKucharzenie
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami 332

jako samodzielna potrawa. Przepis Składniki: 400 g makaronu (dużego idealnie pasują kokardki, albo rurki 100 g suszonych pomidorów 50 g orzeszków pinii (można zastąpić innymi niewielkimi orzeszkami, ewentualnie łuskanym słonecznikiem) 50 ml jasnego octu balsamicznego 80 ml oliwy z oliwek pęczek szczypiorku pół ogórka kilka liści bazylii 150 g sera żółtego sól pieprz Najlepiej aby żółty ser posiadał intensywny zapach

KasiaiKrzysiu.pl